NOS Wielrennen

In Vlaamse klassiekers verdienen mannen en vrouwen hetzelfde: 'Kers op de taart'

Het prijzengeld bij de mannen en vrouwen in de Vlaamse voorjaarsklassiekers is per direct gelijkgetrokken. Dat meldt een trotse organisator Flanders Classics aan de vooravond van Omloop Het Nieuwsblad, die zaterdag wordt verreden.

"Vanaf de openingsklassieker is gelijk prijzengeld niet langer een ambitie, maar een behaald doel", laat algemeen directeur Tomas Van Den Spiegel in een verklaring weten. "Voor ons is het een kers op de taart, een onderdeel van een groter geheel."

Tevens heeft de Omloop, vorig jaar een prooi voor Annemiek van Vleuten, bij de vrouwen nu de status gekregen van een wielerwedstrijd op het hoogste niveau.

Van Vleuten is Vollering na lange sprint de baas in Omloop Het Nieuwsblad

Flanders Classics organiseert ook Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Scheldeprijs, De Brabantse Pijl en de Ronde van Vlaanderen.

In de Ronde van Vlaanderen was vorig jaar het prijzengeld bij de mannen en vrouwen al gelijk. Zowel Mathieu van der Poel als Lotte Kopecky, die Van Vleuten aftroefde, verdiende in 2022 een premie van 20.000 euro.

Een jaar eerder had de eindzege Van Vleuten naar verluidt slechts 1.365 euro opgeleverd.

Het prijzengeld in de andere koersen ligt volgens Van Den Spiegel iets lager dan de bovengenoemde bedragen. In de overige zes koersen die Flanders Classics organiseert, wordt in totaal 400.000 euro verdeeld.

Een andere doelstelling voor Van Den Spiegel is het creëren van gelijke kansen voor mannen en vrouwen in de wielersport. Zo werd voor jonge rensters het wedstrijdaanbod al uitgebreid, zodat de jongere leeftijdscategorieën ook de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem kunnen rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl