ANP
NOS Wielrennen

Ronde van Vlaanderen trekt prijzengeld mannen en vrouwen gelijk

In de Ronde van Vlaanderen krijgen de vrouwen voortaan evenveel prijzengeld als de mannen. Dat maakte Flanders Classics, dat de Vlaamse voorjaarsklassiekers organiseert, bekend. Dit jaar geldt dat alleen voor de Ronde van Vlaanderen, volgend jaar voor alle koersen die onder Flanders Classics vallen.

"Volgend jaar willen we het prijzengeld van al onze koersen gelijk stellen. Maar aangezien er het budget voor is, doen we dat voor de Ronde van Vlaanderen nu al", zei Tomas Van Den Spiegel, directeur van Flanders Classics.

Annemiek van Vleuten won vorig jaar de Belgische klassieker en ontving daar naar verluidt 1.365 euro voor. De winnaar bij de mannen, Kasper Asgreen, kreeg een premie van 20.000 euro. Dit jaar zal de prijzenpot bij zowel de mannen als de vrouwen in totaal 50.000 euro bevatten.

De Amstel Gold Race besloot in 2019 al het prijzengeld voor de vrouwen te verdubbelen, waardoor de winnares sindsdien 2.500 euro ontvangt. Bij de Limburgse klassieker verdienen de mannen echter nog altijd meer dan de vrouwen. De winnaar van de manneneditie krijgt namelijk 16.000 euro.

Ook parcoursen gelijktrekken

Van Den Spiegel wil dat er verder gekeken wordt dan alleen het prijzengeld. Hij vindt bijvoorbeeld dat de parcoursen voor mannen en vrouwen nagenoeg gelijk moeten worden. Nu is de route bij de mannen vaak aanzienlijk langer. "Als je de Ronde van Vlaanderen wint, wil je over de Koppenberg gereden hebben, of je nu man of vrouw bent."

Flanders Classics organiseert Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Scheldeprijs, Brabantse Pijl en op zondag 3 april de Ronde van Vlaanderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl