liveblog
Aardbevingen
NOS NieuwsAangepast

Twee vermiste Nederlanders levend teruggevonden • Dodental loopt op tot meer dan 20.000

liveblog gesloten

Slapen op straat, in een winkel of in een tent

In het Turkse Kahramanmaras wordt nog steeds gezocht naar mensen onder het puin. Buitenlandredacteur Gulsah Ercetin laat zien hoe velen van hen de dagen doorbrengen op straat, in een tent of in een winkelpand.

Slapen op straat, in een winkel of in een tent

'Pancake collapse' uitgelegd

Hoe komt het dat veel gebouwen door de aardbeving van boven naar beneden in elkaar zakten? NOS op 3 maakte er een video over, die te zien is via Instagram.

Wereldbank stelt 1,8 miljard dollar beschikbaar voor wederopbouw

De Wereldbank stelt bijna 1,8 miljard dollar beschikbaar (ruim 1,6 miljard euro) voor noodhulp aan Turkije. Het geld is bedoeld voor het herstel en de wederopbouw van het aardbevingsgebied. Het internationale instituut voor ontwikkelingssamenwerking is momenteel bezig de schade in kaart te brengen, om te bepalen waar de hulp als eerste nodig is.

Bijna de helft van het geld van de Wereldbank komt uit twee bestaande hulpprojecten in Turkije. Dat bedrag gaat onder meer naar het herstel van wegen en andere infrastructuur.

Griekse hulpgoederen gearriveerd in Turkije

Griekenland heeft vandaag duizenden tenten, bedden en dekens naar Turkije gestuurd voor mensen die door de aardbevingen hun huis zijn kwijtgeraakt. De Griekse autoriteiten zeggen dat er ook medische hulpmiddelen worden geleverd. Vandaag is het eerste deel van de hulpgoederen per vliegtuig gearriveerd op de luchthaven van de Turkse stad Adana, morgen volgt de rest.

"Het is tijd dat we allemaal ons gevoel van menselijkheid laten zien", zegt de Griekse minister Stylianides van Burgerbescherming over de hulp aan Turkije, waarmee Griekenland al decennia een gespannen relatie heeft. De twee landen zijn verdeeld over allerlei kwesties, onder meer over migratie en territoriale claims in de Egeïsche Zee.

Kort na de aardbeving maandag bracht premier Mitsotakis van Griekenland al zijn medeleven over aan de Turkse president Erdogan. De Griekse premier zei vandaag bij de EU-top in Brussel dat zijn land het voortouw wil nemen in een EU-breed initiatief om een conferentie te organiseren om geld in te zamelen voor noodhulp.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in zwaar getroffen Syrische stad Jindires

Ook in Syrië wordt gezocht naar overlevenden van de aardbevingen. Het reddingswerk verloopt daar zeer moeizaam, mede doordat het land al jaren te maken heeft met een burgeroorlog. In sommige getroffen delen is de Syrische regering aan de macht, in andere gebieden hebben gewapende oppositiegroepen het voor het zeggen. De regering bepaalt welke hulp het land binnenkomt en waar die naartoe gaat. Doorgaans is dat niet naar oppositiegebied.

Op deze foto zoeken reddingswerkers naar overlevenden tussen het puin in de door rebellen gecontroleerde stad Jindires in Noord-Syrië:

Reddingswerkers in de door rebellen gecontroleerde plaats Jindires in Noord-Syrië

Dodental loopt op tot meer dan 20.000

In Turkije en Syrië zijn inmiddels meer dan 20.000 dodelijke slachtoffers geteld. In Turkije staat het dodental op zeker 17.134, in Syrië zijn al 3400 doden gemeld.

Het wordt steeds lastiger om mensen te redden in de door aardbevingen getroffen Turkse regio Hatay. De reddingsgroepen moeten steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden, meldt het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR. Volgens een woordvoerder zijn de Turken "onvoorstelbaar aangeslagen en geschrokken, maar ook heel dankbaar dat wij hier zijn".

Twee Nederlanders levend teruggevonden

Twee Nederlanders die na de aardbeving door hun familie als vermist waren opgegeven, zijn vandaag levend teruggevonden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, zonder verdere details te geven. Volgens de families van beide Nederlanders maken de twee het naar omstandigheden goed.

Vijf Nederlanders in het aardbevingsgebied staan bij het ministerie nog als vermist geregistreerd. Gisteren meldden familieleden en een moskee dat drie van hen waren omgekomen, maar het departement kan dat nog niet bevestigen. "Het ministerie heeft hierover geen informatie ontvangen", staat in een verklaring.

Komend weekend actie in betaald voetbal

Voorafgaand aan wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal wordt komend weekend een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat hebben voetbalbond KNVB en de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en de Azerion Vrouwen Eredivisie bekendgemaakt. De clubs en spelers uit de drie competities willen ook aandacht vragen voor Giro555, "mede door het grote aantal actieve Turkse spelers en voetbalfans met Turkse en Syrische roots".

Immigratiedienst versoepelt enkele terugreisregels vanwege aardbevingen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) versoepelt de terugreisregels voor een deel van de Syriërs en Turken in Nederland die familie hebben in het aardbevingsgebied. Voor sommigen van hen wordt het gemakkelijker om een zogeheten terugkeervisum te krijgen, waarmee ze na een bezoek aan het getroffen gebied weer naar Nederland kunnen komen. Het gaat onder anderen om mensen uit Syrië en Turkije die een verblijfsvergunning hebben omdat ze hier wonen of studeren. Als zij nu tijdelijk naar hun land van herkomst willen, hoeven ze voorlopig niet te betalen voor hun terugreisvisum. Ook gaat de IND de komende tijd soepeler om met de beoordeling of iemand in aanmerking komt voor zo'n visum.

Als de Syriërs en Turken zijn gevlucht naar Nederland omdat ze in hun land van herkomst gevaar lopen, krijgen ze geen terugkeervisum, ook niet als ze een verblijfsvergunning hebben. Dat geldt ook voor asielzoekers die nog in de procedure voor een verblijfsvergunning zitten en die zijn gevlucht voor de situatie in hun land. De afweging daarbij is dat deze groep mensen in hun procedure heeft aangegeven dat hun land van herkomst onveilig is. Het is dan vreemd als ze daar nu wel tijdelijk naartoe kunnen terugkeren, legt een woordvoerder van de IND uit.

Dat gaat niet op voor bijvoorbeeld Syrische asielzoekers of statushouders die naar Turkije willen reizen om daar familie te helpen. Die groep kan daarom wel een terugkeervisum krijgen, zegt de IND. Verder kunnen mensen uit Syrië en Turkije die in Nederland verblijven met een 'visum kort verblijf' bij de IND een verlenging aanvragen vanwege de aardbevingen. De dienst zegt hier voorlopig soepeler mee om te gaan.

Sommige Syriërs en Turken in Nederland vragen of de IND sneller een inreisvisum kan verstrekken voor gezinsleden die ook naar Nederland willen komen. De immigratiedienst noemt die wens "begrijpelijk", maar zegt dat het niet altijd sneller kan omdat er nog veel aanvragen moeten worden behandeld. Over de zogeheten nareizigers was de afgelopen tijd veel te doen, omdat het kabinet de komst van familieleden van statushouders naar Nederland wilde uitstellen. De Raad van State oordeelde gisteren dat dat in strijd is met de wet.

Politie vindt drugs in hulpkonvooi bij Leiderdorp

De Nederlandse politie heeft drugs gevonden in een vrachtwagen met hulpgoederen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Het voertuig met de drugs stond op een parkeerplaats langs de A4 bij Leiderdorp en was onderdeel van een hulpkonvooi, samen met vijf andere vrachtwagens.

De politie zegt vannacht op de vrachtwagen te zijn afgegaan na een "serieuze tip". Hoe de drugs in de vrachtwagen terecht zijn gekomen, wordt nog onderzocht. De politie heeft nog niemand aangehouden. Om welke drugs het gaat, is niet bekendgemaakt.

De middelen zijn inmiddels vernietigd. Volgens de politie worden de hulpgoederen uit het konvooi zo snel mogelijk na het onderzoek teruggegeven aan de hulporganisatie.

Nog altijd mensen levend onder puin vandaan

Meer dan 80 uur na de aardbevingen in Turkije en Syrië worden er nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald. De Turkse nieuwszender NTV spreekt van "hoopvol nieuws" vanuit onder meer Malatya en Hatay, terwijl de "race tegen de klok" doorgaat.

In de Turkse stad Diyarbakir, in het noordoosten van het getroffen gebied, werd vanmorgen bijvoorbeeld een 8-jarige jongen gered die al sinds maandagochtend onder het puin lag. Volgens media in Turkije en een Turkse bestuurder slaagden reddingswerkers er in de aangrenzende provincie Adiyaman in om een zes maanden oude baby levend onder ingestorte gebouwdelen vandaan te halen.

Ook uit de zwaar getroffen stad Kahramanmaras komen verhalen van succesvolle reddingsacties:

Reddingswerkers redden een 14-jarig meisje van onder het puin in Kahramanmaras

In de rij voor voedsel en levensmiddelen in Turkse stad Kahramanmaras

  • EPA
    De Turkse stad Kahramanmaras is zwaar getroffen door de aardbevingen
  • EPA
    Ze geven de producten in een rijtje aan elkaar door
  • EPA
    Op de achtergrond is een ingestort gebouw te zien
  • EPA
    Inwoners staan in de rij voor voedsel en levensmiddelen

Gerechtelijk onderzoek gestart in Turkije

De Turkse minister van Justitie Bozdag heeft tijdens een toespraak in Diyarbakir gezegd dat er een gerechtelijk onderzoek is gestart naar de ingestorte gebouwen. "De bevolking van Diyarbakir wil dat de bouwbedrijven en overheidsinstanties verantwoording afleggen. Er is een gerechtelijk onderzoek gestart naar iedereen die bij het proces betrokken was. Het Openbaar Ministerie is al aan de slag."

In Turkije laait de discussie op over de aardbevingsbestendigheid van gebouwen. Zo zijn er zorgen over de bouwvergunningen die in sommige gevallen te snel zouden zijn afgegeven.

Dodental loopt op tot boven de 19.000

Het dodental in Turkije en Syrië is inmiddels opgelopen tot ruim 19.000 mensen. President Erdogan gaf in een nieuwe update aan dat er inmiddels 16.170 doden te betreuren zijn in Turkije. In Syrië zijn al 3400 doden gemeld. Dat brengt het totale dodental als gevolg van de aardbevingen op ruim 19.000. Tienduizenden mensen zijn gewond geraakt. De kans dat er nog overlevenden onder het puin worden gevonden, wordt steeds kleiner.

Nederland stuurt transportvliegtuig van Defensie naar rampgebied

Het ministerie van Defensie stuurt een C-130 transportvliegtuig naar het getroffen gebied in Turkije. Minister Ollongren van Defensie heeft in de Tweede Kamer gezegd dat op dit moment de laatste voorbereidingen getroffen worden, zodat het toestel morgenochtend kan vertrekken.

De C-130 zal gebruikt worden voor het transport van gewonden. Die kunnen dan vanuit het rampgebied naar andere plekken in Turkije worden gebracht. Er gaat ook medisch personeel mee met het vliegtuig.

Volgens Ollongren reageert ons land daarmee op een verzoek van de Turkse regering. Ze wees erop dat er ook bij Defensie mensen werken die familie en vrienden door de aardbevingen hebben verloren.

Nederland stuurt een C-130 transportvliegtuig naar Turkije

Giro555 maakt tussenstand van ruim 9 miljoen euro bekend

Op Giro555 is inmiddels ruim 9 miljoen euro gestort. De Samenwerkende Hulporganisaties openden dinsdag Giro555 om de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije te helpen. Volgende week woensdag houdt Giro555 een landelijke actiedag voor de mensen in het rampgebied.

Maar wachten op het inschakelen van hulp voordat er genoeg geld binnen is, doet de organisatie niet, verduidelijkt noodhulpcoördinator Sabine de Jong. "De meeste organisatie werken met voorschotten, dus er wordt al hulp die kant opgestuurd en dan wordt dat later weer terugbetaald uit de reserves. Met de huidige tussenstand kunnen we al veel concreter een verdeling maken van hoeveel welke organisatie krijgt."

Over het algemeen is het Rode Kruis de organisatie die het meeste geld krijgt om hulp in te schakelen, gevolgd door Oxfam Novib, Cordaid en Unicef. Die organisaties zijn al werkzaam in het rampgebied.

Giro555 is niet de enige die geld inzamelt, ook islamitische en Turks-Nederlandse noodhulporganisaties krijgen veel donaties binnen. De islamitische stichting IHH Nederland maakt vanochtend bekend bijna 1,4 miljoen euro te hebben opgehaald.

Erdogan: 'Geen zorgen, we hebben eerdere aardbevingen overwonnen'

President Erdogan heeft in een bezoek aan het zwaar getroffen gebied de Turkse bevolking weer toegesproken. De president bezoekt nog drie provincies in zijn rondreis door het gebied en probeerde in zijn toespraak de Turkse bevolking gerust te stellen.

"Geen zorgen, we hebben eerdere aardbevingen ook overwonnen. Geef de hoop niet op", aldus Erdogan. Tevens gaf de president een nieuwe update van het dodental in zijn land. Het laatste bericht stelt nu dat er in Turkije 14.014 doden zijn gevallen en 63.794 gewonden. In Syrië wordt er nog altijd van ruim 2400 doden gesproken, wat het totale aantal dodelijk slachtoffers nu op ruim 17.000 brengt.

Zoektocht naar schoolvolleybalteams in ingestort hotel

Bij een hotel in de Turkse stad Adiyaman wordt gezocht naar schoolvolleybalteams die sinds de aardbevingen vermist zijn, meldt de BBC. De teams waren uit het noordelijke Turks-Cypriotische deel van Cyprus naar Turkije gereisd.

In het hotel was op het moment van de aardbevingen waarschijnlijk een groep van 39 mensen aanwezig, onder wie een jongens- en meisjesteam, ouders en docenten. Vier van hen wisten zichzelf eerder al uit de puinhopen van het hotel te bevrijden. Inmiddels zijn er drie lichamen gevonden. De zoektocht naar de anderen is nog in volle gang.

Vanuit Cyprus zijn er inmiddels ongeveer 170 familieleden en hulpverleners aangekomen bij het ingestorte hotel.

Syriërs in Aleppo: 'We leven nog, maar vanbinnen zijn we dood'

In de Syrische stad Aleppo is al jaren een tekort aan voedsel, water, medicijnen en brandstof. Daar komt de klap van de aardbeving nu bovenop. "Een aardbeving is het laatste wat we nodig hadden", vertelt George Al Saegh vanuit het zwaar getroffen Aleppo. "Veel huizen zijn ingestort, mensen zijn dakloos geraakt, en we hadden al niks. We leven nog, maar vanbinnen zijn we dood."

Eerste hulpkonvooi aangekomen in Syrië

Op de vierde dag na de aardbevingen in Turkije en Syrië is voor het eerst een hulpkonvooi in Noord-Syrië aangekomen. Lang bemoeilijkte de burgeroorlog in Syrië en de onbegaanbare wegen de hulp aan het getroffen gebied.

Een grensbewaker bevestigt nu aan persbureau Reuters dat een hulpkonvooi vanuit Turkije de grens bij Bab Al-Hawa is gepasseerd. Volgens hem gaat het om een konvooi dat al voor de aardbeving in Syrië had moeten aankomen, maar het kwam daar pas vandaag aan.

Het konvooi van de Verenigde Naties bestaat uit zes vrachtwagens en bevat humanitaire goederen voor hulp aan de slachtoffers in Syrië. Volgens de laatste berichten zijn er in Syrië meer dan 3400 mensen om het leven gekomen, zo schat het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Satellietbeelden tonen enorme ravage

Satellietbeelden tonen ravage in Turkije na aardbeving

Fortuna Sittard speelt met Giro555 op shirt

Voetbalclub Fortuna Sittard speelt aanstaande zaterdag met Giro555 op de shirts, na afloop worden de shirts geveild voor de landelijke actie. Voorzitter Isitan Gün van de club is Turks, daarnaast kent de selectie ook meerdere Turkse spelers, namelijk Dogan Erdogan, Oguzhan Özyakup en Burak Yilmaz.

"Een ramp als deze raakt ons allemaal. Dichtbij of ver weg. Met deze actie willen we als club aandacht vragen voor de situatie en een bijdrage leveren om de getroffenen te helpen", zegt voorzitter Gün. Zaterdagavond om 21.00 uur speelt Fortuna, nummer elf in de eredivisie, tegen FC Emmen.

In beeld

  • EPA
    Een reddingsteam uit Zuid-Korea redt een peuter uit het puin in Antakya, Turkije
  • EPA
    Een man bidt voor een ingestort gebouw in Turkije
  • AFP
    Luchtfoto van de ravage in de regio Hatay in het zuidwesten van Turkije
  • AFP
    Nabestaanden rouwen om de dood van hun geliefden
  • AFP
    Hulpgoederen komen aan op het vliegveld van Aleppo in Syrië
  • AFP
    Een vrouw in tranen terwijl reddingswerkers op de achtergrond op zoek zijn naar overlevenden

NPO Radio 2 draait 555 liedjes

NPO Radio 2 gaat de komende dagen 555 liedjes draaien voor de slachtoffers van de aardbevingen. Sinds deze ochtend kunnen luisteraars een nummer aanvragen en daarbij doneren aan Giro555. De nummers zijn vervolgens tot zaterdagmiddag te horen.

Daarnaast doet de zender ook mee aan de landelijke actiedag van Giro555 volgende week woensdag. Alle anders van de NPO, Qmusic, Radio 538, Radio Veronica en Sky Radio doen mee aan de actie. Op woensdag trapt NPO FunX om 05.55 uur af in Beeld & Geluid. Het geld wordt gebruikt voor eten, schoon drinkwater en andere hulpgoederen, zoals medicijnen, hygiënepakketten, winterkleding en dekens.

Twitter weer in de lucht in Turkije

Volgens monitorwebsite NetBlocks is Twitter in Turkije weer in de lucht. Gisteravond bleek de toegang tot de website in het land geblokkeerd, volgens NetBlocks doet het land dat vaker tijdens nationale rampen en veiligheidsincidenten.

Nu meldt het platform dat de Turkse autoriteiten een gesprek hebben gehad met Twitter waarin het platform heeft geattendeerd op "zijn verplichtingen" rondom het verwijderen van inhoud en desinformatie.

Na de beving kwam er op Twitter veel kritiek op het handelen van de overheid. De Turkse politie meldde gisteren dat er achttien mensen waren opgepakt wegens "provocerende berichten".

Eerste hulpkonvooi onderweg naar Syrië

Een eerste hulpkonvooi met humanitaire hulp is onderweg naar Syrië, dat melden hulpverleners aan persbureau Reuters. Door de impact van de burgeroorlog werd de hulp dagenlang bemoeilijkt. Het konvooi met zes vrachtwagens hoopt vandaag de grens in het noorden van Syrië te kunnen oversteken.

In het rampgebied hebben mensen nog geen of nauwelijks hulp gezien. Vrachtwagens kunnen niet zonder toestemming naar het gebied afreizen en toestemming krijgen is ook niet zo makkelijk.

Meer dan 16.000 doden geteld

Het dodental in de Turks-Syrische grensregio is opgelopen tot boven de 16.000. In Turkije meldt de reddingsorganisatie AFAD 12.873 doden en 62.937 gewonden en in Syrië zijn minstens 3480 mensen om het leven gekomen, schat het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Staatspersbureau Sana en hulpverleners van de Witte Helmen melden 3162 doden.

'Kleine lichtpuntjes'

In Turkije en Syrië gaan de reddingsacties na de verwoestende aardbeving onverminderd door, na drie dagen worden er nog altijd overlevenden onder het puin vandaan gehaald. In de provincie Kahramanmaras werden onder anderen een 12-jarig kind na 68 uur gered en iets daarvoor een 16-jarige jongen en een jong meisje. Het Nederlandse reddingsteam heeft inmiddels elf mensen gered in de regio Hatay.

Correspondent Turkije, Mitra Nazar, noemt de reddingen "kleine lichtpuntjes". Nazar was gisteren in de stad Sanliurfa, zo'n 150 kilometer ten oosten van Gaziantep, waar met machines stukken beton aan het weghalen waren. "Iedereen weet wel dat er veel meer mensen niet levend onder het puin vandaan komen. Je voelt het moment dat er iemand is gevonden, dan wordt het helemaal stil."

Baby Helen na ruim 68 uur onder het puin vandaan gehaald

Baby Helen na ruim 68 uur onder het puin vandaan gehaald

Nederlands reddingsteam haalt elf mensen onder puin vandaan

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft tot nu toe elf mensen onder het puin vandaan gehaald in het rampgebied in Turkije. Ook werd een hond werd gered.

Het team is sinds eergisteren in het rampgebied en bestaat uit 65 mensen en acht reddingshonden. Het basiskamp van het team staat in de regio Hatay.

"De reddingen motiveren de teamleden, maar er komt ook een hoop leed op het team af", schrijft het USAR-team in een persbericht. "Niet elke redding is succesvol en soms kan vanwege de eigen veiligheid niet op worden getreden. Dat heeft impact, dus er is nu en bij terugkomst uitgebreid aandacht voor nazorg."

Dodental loopt op tot ruim 15.000

Het dodental van de aardbeving in Turkije en Syrië is inmiddels opgelopen tot ruim 15.000. Volgens de laatste cijfers zijn 12.391 mensen in Turkije omgekomen, meldt reddingsorganisatie AFAD. 62.914 mensen raakten daar gewond.

Over Syrië zijn geen nieuwe cijfers bekendgemaakt. Volgens de laatste schatting van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn in totaal ten minste 3.480 mensen in Syrië omgekomen. Maar de situatie is onduidelijk omdat het land in oorlog is en deels in handen is van de Syrische overheid en deels in handen is van rebellen. In het gebied waar de overheid controle heeft, zijn naar schatting 1.570 mensen omgekomen. In het rebellengebied zouden minstens 1.910 doden zijn geteld.

Ook in nacht nog overlevenden uit puin gehaald

Ook in de nachtelijke kou gaat het zoeken naar overlevenden van de aardbeving door. Nog altijd zijn er ondanks het oplopende dodental successen te melden.

In de stad Gaziantep werd bijvoorbeeld een 61-jarige man gered die ongeveer 65 uur onder het puin had gelegen, bericht de Turkse krant Hürriyet.

In de provincie Kahramanmaras werden onder anderen een 12-jarig kind na 68 uur gered en iets daarvoor een 16-jarige jongen en een jong meisje. Hoe ze eraan toe zijn is niet duidelijk, maar ze zijn allen naar een ziekenhuis overgebracht. Een negen maanden zwangere vrouw werd na 70 uur bevrijd.

Gisteren werd ook in onder meer Gölbasi nog hard gezocht naar overlevenden:

Tussen hoop en vrees in Turkije: 'Mijn zus ligt daar en we kunnen niks doen'

Turkije wil drie grensovergangen open voor noodhulp Syrië

De Turkse regering werkt aan het openstellen van nog twee grensovergangen met Syrië. Op dit moment is er met toestemming van de Verenigde Naties één grensovergang open tussen Turkije en Syrisch rebellengebied. Daarover moet alle humanitaire hulp naar Syrië.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu is het lastig om de noodhulp via die ene grensovergang te laten verlopen, omdat de weg aan Syrische zijde van de grens beschadigd is. "Daarom doen we nu ons best om nog twee grensovergangen te openen."

Derde nacht na aardbevingen

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de nasleep van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Al het nieuws van woensdag lees je hier terug.