Reddingswerkers redden een 14-jarig meisje van onder het puin in Kahramanmaras
NOS Nieuws

Ook vandaag nog mensen levend onder het puin gehaald, maar kansen slinken rap

Meer dan 80 uur na de aardbevingen in Turkije en Syrië worden er nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald. De Turkse nieuwszender NTV spreekt van "hoopvol nieuws" vanuit onder meer Malatya en Hatay, terwijl de "race tegen de klok" doorgaat.

In de Turkse stad Diyarbakir, in het noordoosten van het getroffen gebied, werd vanmorgen bijvoorbeeld een 8-jarige jongen gered die al sinds maandagochtend onder het puin lag. In de aangrenzende provincie Adiyaman slaagden reddingswerkers erin om een baby van zes maanden levend onder ingestorte gebouwdelen vandaan te halen.

In Hatay werd vannacht eveneens een baby gered. En ook uit de zwaar getroffen stad Kahramanmaras komen verhalen van succesvolle reddingsacties. Bij een daarvan werd een meisje van 14 gered.

Kleine lichtpuntjes

Turkije-correspondent Mitra Nazar noemt de reddingen vanochtend "kleine lichtpuntjes". Nazar was gisteren in de stad Şanliurfa, zo'n 150 kilometer ten oosten van Gaziantep, waar met machines stukken beton worden weggehaald. "Iedereen weet wel dat er veel meer mensen niet levend onder het puin vandaan komen. Je voelt het moment dat er iemand is gevonden, dan wordt het helemaal stil."

Baby Helen na ruim 68 uur onder het puin vandaan gehaald

Het wordt steeds lastiger om mensen te redden in de door aardbevingen getroffen Turkse regio Hatay. De reddingsgroepen moeten steeds meer slechtnieuwsgesprekken voeren met familieleden, meldt het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR. Volgens een woordvoerder zijn de Turken "onvoorstelbaar aangeslagen en geschrokken, maar ook heel dankbaar dat wij hier zijn".

De vier USAR-reddingsgroepen werken continu door in wisselende diensten. Gisteravond werd bekend dat de Nederlanders de afgelopen dagen elf mensen levend onder het puin vandaan hebben gehaald. Vandaag zijn er tot op heden nog geen mensen gered. Volgens een woordvoerder wordt de kans steeds kleiner dat dat nog gebeurt.

Van grote, gecoördineerde reddingsoperaties is bekend dat de meeste reddingen plaatsvinden in de eerste 24 uur na een ramp. Daarna nemen de overlevingskansen iedere dag flink af, zeker na 72 uur. Voor slachtoffers die de instorting van een gebouw zonder zware verwondingen overleven, zijn toegang tot lucht om te ademen en water cruciale factoren. Daarnaast krijgen ze ze vooral 's nachts te maken met de vrieskou in het Turkse en Syrische rampgebied.

"Normaal gesproken is het zeldzaam om overlevenden te vinden na de vijfde tot zevende dag, en de meeste zoek- en reddingsteams zullen overwegen om tegen die tijd te stoppen", zegt expert rampgeneeskunde Jarone Lee tegen persbureau AP.

Levend teruggevonden na dagen

Toch zijn er ook uitzonderingen. Na de aardbeving en tsunami in Japan in 2011 werden een tiener en zijn 80-jarige grootmoeder na negen dagen levend teruggevonden in hun verwoeste huis. Een jaar eerder werd een 16-jarig Haïtiaans meisje na 15 dagen gered uit het puin van een aardbeving in Port-Au-Prince, schrijft persbureau AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl