Volgende week televisieactie op NPO 1 • Honderdduizenden afhankelijk van noodopvang
- Dodental door aardbeving Turkije en Syrië nu op ruim 12.000.
- Twee Nederlanders uit Zutphen en een Nederlander uit Deventer zijn omgekomen.
- De NPO, RTL en Talpa maken volgende week woensdag een gezamenlijk programma.
- Nederlands team haalt tien mensen onder puin vandaan.
- Samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopend.
- In deze video vind je veel informatie over het getroffen gebied.
In Gölbaşi wordt nog hard gezocht naar overlevenden
NOS-verslaggevers Hasan Coşkun en Gulsah Ercetin zijn in het Turkse plaatsje Gölbaşi, waar mensen wanhopig proberen familieleden uit het puin te redden.
Turkije wil drie grensovergangen open voor noodhulp Syrië
De Turkse regering werkt aan het openstellen van nog twee grensovergangen met Syrië. Op dit moment is er met toestemming van de Verenigde Naties één grensovergang open tussen Turkije en Syrisch rebellengebied om humanitaire hulp naar Syrië te krijgen.
Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu is het lastig om de noodhulp via die ene grensovergang te laten verlopen, omdat de weg aan Syrische zijde van de grens beschadigd is. "Daarom doen we nu ons best om nog twee grensovergangen te openen."
Totaal aantal aardbevingsdoden naar ruim 12.000
Hulporganisatie de Witte Helmen meldt dat het dodental in het noordwesten van Syrië is opgelopen naar 1730. In het regeringsgebied staat het dodental op 1250, wat het totaal aantal dodelijke slachtoffers in Syrië op bijna 3000 brengt.
Opgeteld bij de meer dan 9000 doden waar de Turkse president Erdogan aan het einde van de middag over sprak, zijn er in Turkije en Syrië in totaal ruim 12.000 mensen omgekomen.
Televisieactie voor slachtoffers volgende week op NPO 1
De NPO, RTL en Talpa maken volgende week woensdag op de Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije een gezamenlijk programma op NPO 1. In het gebouw van Beeld & Geluid in Hilversum wordt een belpanel met BN'ers opgezet.
Het gezamenlijke programma wordt gepresenteerd door presentatoren van de drie omroepen. RTL en SBS6 besteden binnen de eigen programmering ook ruim aandacht aan de actie voor Giro555. De einduitslag van de actiedag is live te volgen bij zowel de NPO, RTL als SBS6.
Ook op de radiozenders is uitgebreid aandacht voor Giro555 en DPG Media (o.a. AD en de Volkskrant) sluit zich op 15 februari aan bij de actiedag. De laatste keer dat de media gezamenlijk in actie kwamen voor Giro555 was vorig jaar maart toen er geld werd ingezameld voor Oekraïne.
EU zal donorconferentie houden
De Europese Commissie en het Zweedse EU-voorzitterschap willen in maart een donorconferentie organiseren in Brussel. Daar moet met de internationale gemeenschap geld opgehaald worden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.
Er moeten nu eerst nog zoveel mogelijk levens gered worden, schrijft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een verklaring. "Maar we willen nu al tegen de inwoners van Turkije en Syrië zeggen: de EU zal jullie gemeenschappen ondersteunen. Omdat niemand aan zijn lot mag worden overgelaten als zo'n tragedie plaatsvindt."
Nederlands USAR-team: nu 10 mensen gered
Het Nederlandse USAR-reddingsteam heeft in de provincie Hatay inmiddels tien overlevenden weten te redden. Eerder vandaag waren dat er zeven.
Ook zijn er nog een aantal reddingsoperaties aan de gang, zegt hoofdcommandant Arjen Littooij tegen de regionale omroep Rijnmond. "Deze mensen zijn dus al gelokaliseerd en we weten dat ze levend onder het puin liggen."
Ook Enschede doneert euro per inwoner voor hulpverlening
De gemeente Enschede doneert voor iedere inwoner één euro aan "concrete hulpacties", waaronder de aanschaf van 400 slaapzakjassen voor mensen in het door de aardbeving getroffen gebied. Voor Enschede staat dat gelijk aan ruim 160.000 euro.
Gisteren meldden de gemeente Amsterdam en de gemeente Rotterdam dat ze allebei één euro per inwoner doneren aan het Rode Kruis. Voor Amsterdam komt dat neer op 905.000 euro, voor Rotterdam is dat ruim 663.000 euro. Ook de gemeente Almelo besloot tot een soortgelijke actie en doneert één euro per inwoner, zo'n 73.000 euro, aan Giro555.
Honderdduizenden afhankelijk van noodopvang, instortingsgevaar blijft
Minstens 650.000 mensen in Turkije en Syrië zijn hun huis ontvlucht vanwege de aardbevingen. Ze zijn afhankelijk van noodopvang, of slapen noodgedwongen in tenten, auto's of in de buitenlucht.
Talloze woningen zijn compleet weggevaagd, maar sommige huizen lijken amper beschadigd. Toch wordt het strikt afgeraden om onderdak te zoeken in een gebouw dat nog in orde lijkt.
"Het moet echt eerst worden geïnspecteerd door experts", zegt ingenieur en aardbevingsonderzoeker Ihsan Engin Bal. Vanwege naschokken is er namelijk nog altijd sprake van instortingsgevaar. In Turkije moeten deze inspecties worden gedaan door rampeninstantie AFAD.
Bal verwacht dat het vele weken of zelfs maanden zal duren voordat deze klus is geklaard. Vooral omdat AFAD ook belast is met het verlenen van vergunningen voor bijvoorbeeld de bouw van een tentenkamp door hulporganisaties. "Ze hebben niet genoeg capaciteit bij AFAD", zegt Bal.
Syrische vluchtelingen in Turkije brengen hun doden naar Syrische grens
Syrische vluchtelingen die in Turkije zijn omgekomen door de aardbeving, worden door bekenden geborgen en naar de Turks-Syrische grens vervoerd. Daar worden de overledenen waar het kan overgedragen aan andere nabestaanden, zodat ze in Syrië hun laatste rustplaats krijgen.
Twitter uit de lucht in Turkije
Turkse media schrijven dat mensen in grote delen van Turkije om onduidelijke reden niet meer op Twitter kunnen. Het sociale medium is niet bereikbaar, terwijl veel Turken het sinds de aardbeving als nieuwsvoorziening gebruikten.
Volgens de monitorwebsite netblocks.org hebben bijna alle grote Turkse internetproviders de toegang tot Twitter geblokkeerd. De website meldt dat Turkse overheid vaker de toegang tot websites blokkeert tijdens nationale rampen en veiligheidsincidenten.
De Turkse politie meldt dat zeker 18 mensen zijn opgepakt vanwege "provocerende berichten" over de aardbeving op Twitter.
Meer financiële steun, hulpgoederen voor Syrië
De Europese Unie heeft vanmiddag 6,5 miljoen euro aan hulp toegezegd aan Turkije en Syrië. Dat is bovenop het geld dat de lidstaten geven aan het land. Het gaat om een van de grootste hulpoperaties ooit door de EU. Eerder vandaag diende Syrië een verzoek in om hulp te krijgen van EU-lidstaten, Turkije had dat al gedaan.
Ook China stuurt 30 miljoen yuan (ruim 4 miljoen euro) aan noodhulp naar Syrië. Vanuit Libië, Oman, Iran, India, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn al hulpgoederen aangekomen in de steden Aleppo en Damascus. Eerder deze week werd bekend dat meer dan driehonderd Russische soldaten die in Syrië zijn gestationeerd helpen met puinruimen.
Familie: twee Nederlanders dood gevonden
De familie van drie Nederlanders die in de Turkse plaats Antakya verbleven laat aan de NOS weten dat twee van hen niet meer in leven zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van de Nederlanders nog niet bevestigen, maar zegt wel dat zij tot de zeven vermiste landgenoten behoren.
Het gaat om de 87-jarige Hamis Köse en zijn 53-jarige zoon Yilmaz Köse. Een andere zoon, de 49-jarige Sal Köse, ligt waarschijnlijk nog levend onder het puin van een appartementencomplex. Het drietal was in Turkije op zakenreis en familiebezoek, schrijft De Gelderlander.
De familie uit Zutphen roept op sociale media het Nederlandse USAR-reddingsteam en andere hulpverleners op om Sal zo snel mogelijk te redden. Zijn Nederlandse vrouw en twee kinderen zijn onderweg naar Turkije.
Nederlander (26) omgekomen door aardbeving
Een moskee in Deventer bevestigt dat een 26-jarige Nederlander in Turkije is omgekomen door de aardbeving. Eerder meldde RTV Oost al het overlijden van Furkan Kazci uit Deventer.
Kazci was met zijn neef in de plaats Kahramanmaras toen het gebouw waar ze verbleven instortte. Volgens de voorzitter van voetbalclub Turkse Kracht in Deventer, waar Kazci speelde, is de neef levend onder het puin vandaan gehaald. Het bestuur van de voetbalclub zegt in een verklaring diep geraakt te zijn door de dood van Kazci.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht over het overlijden van de Nederlander nog niet bevestigen.
Vermiste Nederlander terecht
Een van de oorspronkelijk acht vermiste Nederlanders heeft contact gehad met zijn familie, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken rond het middaguur.
"We hebben hierover nog niet veel informatie. Maar we zijn blij dat de betrokkene terecht is en staan paraat om consulaire bijstand te verlenen als dat nodig is", schrijft het ministerie.
Nu deze persoon terecht is, worden er nog zeven Nederlanders vermist in het rampgebied.
Islamitische en Turks-Nederlandse organisaties halen veel geld op
Veel mensen hebben geld gedoneerd aan Turks-Nederlandse en islamitische hulporganisaties, die waarschijnlijk al meer geld hebben opgehaald dan de grote ngo's. Het gaat om zeker drie miljoen euro, blijkt uit een rondgang van de NOS. Zo had de islamitische stichting IHH Nederland vanmorgen ruim 1,1 miljoen euro op de teller staan. Veel van de organisaties zijn al ter plekke in het rampgebied.
Gisteren werd Giro555 opgesteld door organisaties als Unicef en het Rode Kruis. Het Rode Kruis had voor die tijd al 2 miljoen euro binnengekregen. Hoeveel er bij Giro555 binnen is, is nog niet bekend.
Syrisch jongetje dolblij na redding door Witte Helmen
De kleine Karam werd maandag in de Syrische plaats Armanaz door hulporganisatie de Witte Helmen onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald.
'Turkije laat geen mensen meer toe in rampgebied'
De Turkse autoriteiten laten geen mensen meer toe in de door aardbevingen getroffen gebieden in het zuiden van het land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in het nieuwe reisadvies van Turkije.
Het ministerie meldt dat er alleen nog hulpgoederen toegelaten worden en dat er niet gereisd kan worden naar de gebieden, ook niet over de weg. Voor een periode van drie maanden is de noodtoestand uitgeroepen in tien provincies, waaronder Kahramanmaras, Gaziantep en Hatay.
De vliegvelden van de grote steden Gaziantep en Adana zijn alleen open voor vluchten met humanitaire goederen en er zijn alleen uitgaande commerciële vluchten.
Dodental Syrië loopt op
In Syrië is het dodental volgens staatsmedia opgelopen tot meer dan 2660. In de gebieden die onder controle van de regering staan is aantal doden gestegen naar 1262 en 2285 gewonden. In het rebellengebied in het noordwesten van het land zijn volgens hulporganisatie de Witte Helmen nu meer dan 1400 doden en 2700 zwaargewonden te betreuren.
De Witte Helmen hebben gewaarschuwd dat er nog honderden gezinnen vastzitten onder het puin en dat het dodental dus verder zal stijgen.
In Turkije heeft president Erdogan gemeld dat het dodental is gestegen naar ruim 8500. Ruim 49.000 mensen zijn gewond.
Erdogan: Noodwoningen en hotels voor ontheemden
President Erdogan heeft tijdens zijn bezoek aan een opvangkamp in Kahramanmaras erkend dat een aantal dingen niet meteen goed gingen na de aardbeving. "We hadden wat problemen op luchthavens en wegen, maar vandaag is dat al beter", zei hij.
In Turkije klonk steeds meer kritiek op het regeringsbeleid, omdat mensen al twee dagen de nacht buiten hebben doorgebracht en niet overal hulp zou zijn gearriveerd.
Kabinet trekt 10 miljoen uit voor hulp aan Syrië
Het kabinet stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië. Volgens minister Schreinemacher voor Ontwikkelingssamenwerking gaat het vooral om noodhulp: voedsel, water, dekens en tenten. 7 miljoen loopt via fondsen van de Verenigde Naties, 3 miljoen gaat via Nederlandse hulporganisaties.
Schreinemacher benadrukte dat Nederland al een zoek- en reddingsteam naar Turkije heeft gestuurd en dat dat land van veel kanten hulp krijgt. "Maar we mogen Syrië echt niet vergeten. Daar woedt al jaren een burgeroorlog. Voor hen is dit een ramp op een ramp. Het is heel belangrijk dat we hen ook steunen."
De minister erkende dat door de oorlog hulp aan Syrië ingewikkeld is.
Ook Syrië vraag EU-hulp aan na aardbeving
Syrië heeft vanochtend een verzoek ingediend in Brussel om hulp van EU-lidstaten te krijgen. Het land vraagt om reddingsmiddelen, medische goederen, voedsel en water. De Europese Commissie heeft de lidstaten gevraagd daar positief op te reageren en die hulp te gaan bieden.
Volgens verantwoordelijk EU-commissaris Lenarčič (Crisisbeheer) komt die hulp gegarandeerd bij de slachtoffers van de aardbeving terecht. De (Europese) sancties tegen het regime van president Assad staan het bieden van noodhulp volgens haar niet in de weg.
Turkije deed maandag al een beroep op de Europese lidstaten voor noodhulp na de aardbeving. Twintig EU-landen bieden die hulp nu al met 36 reddings- en medische teams (inclusief 100 reddingshonden). Inmiddels heeft Turkije ook gevraagd om schuilmiddelen, zoals tenten, bedden en dekens voor overlevenden.
Dodental stijgt tot boven 11.000
Het dodental na de aardbevingen in Syrië en Turkije is gestegen tot meer dan 11.000. De Turkse president Erdogan zei dat er in Turkije inmiddels 8574 doden zijn geteld. Ook raakten meer dan 49.000 mensen gewond en zijn er bijna 6500 kapotte gebouwen.
In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en de hulpverleners van de Witte Helmen zeker 2500 mensen omgekomen. De Syrische overheid meldt 1250 doden en ruim 2000 gewonden in het regeringsgebied. In het noordwesten van het land, waar de regering niet de macht heeft, zijn volgens de hulporganisatie Witte Helmen 1280 mensen omgekomen en ruim 2600 mensen gewond geraakt. De verwachting is dat het dodental nog flink zal oplopen.
Bekijk op het kaartje hieronder de situatie in Syrië.
Correspondent Mitra Nazar in Iskenderun: 'Nog geen hulpdiensten hier'
Correspondent Mitra Nazar ziet hoe vrijwilligers in de Turkse havenstad Iskenderun naar mensen onder het puin zoeken. "De professionele hulpdiensten zijn hier nog niet aangekomen."
Nederlands reddingsteam: soms uren bezig om door beton en puin te breken
Het Nederlandse USAR-reddingsteam werkt sinds gistermiddag in de zwaar getroffen regio en stad Hatay. Zeven mensen zijn inmiddels door de Nederlandse teams gered. "Soms gaat het gemakkelijk, op andere momenten zijn we echt uren bezig om bij het slachtoffer te komen en moeten we door beton en puin heen breken en zagen en boren", zegt USAR-woordvoerder Jop Heinen tegen de NOS.
In het gebied zijn ook lokale reddingsteams en teams uit andere landen actief. De USAR, een humanitaire missie onder EU-vlag, coördineert de inzet van de teams. "Zodat we inderdaad ook op de juiste plek het werk doen en dat ook de juiste teams naar de juiste plaatsen gaan. Want als iemand met lichtere middelen gered kan worden, scheelt dat weer de inzet van een zwaarder team."
Volgens Heinen is duidelijk te zien "hoe afschuwelijk zwaar de mensen hier getroffen zijn. Mensen leven op straat, leven in de auto en gaan heel begrijpelijk en verstandig hun huizen ook niet meer in, voor zover die er nog staan, in verband met het risico op naschokken. De mensen kunnen alle hulp gebruiken." Het Nederlandse team heeft proviand en spullen bij zich om zeven dagen en nachten te kunnen blijven zoeken in het gebied.
Tranen en applaus: na twee dagen worden nog altijd mensen uit puin gered
Twee dagen na de aardbevingen in Turkije en Syrië worden nog altijd mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Zoals in het Turkse Adiyaman en Kahramanmaras. Daar werden onder meer een moeder, haar 3-jarige zoon en een 10-jarig meisje gered:
President Erdogan bezoekt aardbevingsgebied
President Erdogan is afgereisd naar het aardbevingsgebied. Hij bezoekt als eerste het centrum van de voor het grootste deel verwoeste stad Kahramanmaras, nabij het epicentrum van de grootste aardbeving van maandag. Daarna bezoekt hij Pazarcik, de plaats waar het epicentrum was.
Later op de dag reist hij naar de zwaar getroffen zuidelijker gelegen stad. Ook bezoekt hij de provincie Hatay, waar ook het Nederlandse hulpteam USAR is gestationeerd.
Ruim 9600 doden in aardbevingsgebied in Turkije en Syrië
Het dodental na de aardbevingen in Syrië en Turkije is gestegen naar ruim 9600. Volgens de Turkse reddingsorganisatie AFAD hebben de aardbevingen in Turkije aan zeker 7108 mensen het leven gekost.
In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en de hulpverleners van de Witte Helmen zeker 2500 mensen omgekomen. De Syrische overheid meldt 1250 doden en ruim 2000 gewonden in het regeringsgebied. In het noordwesten van het land, waar de regering niet de macht heeft, zijn volgens de hulporganisatie Witte Helmen 1280 mensen omgekomen en ruim 2600 mensen gewond geraakt. De verwachting is dat het dodental nog flink zal oplopen.
Zeven mensen onder puin vandaag gehaald door USAR-team
Het Nederlandse reddingsteam in Turkije heeft opnieuw iemand levend onder het puin vandaan gehaald. Daarmee zijn er door het USAR-team nu zeven mensen gered.
Het team werkt sinds gistermiddag in de zwaar getroffen provincie Hatay. Er is de hele nacht gezocht naar overlevenden door de reddingsteams, die elkaar daarbij hebben afgewisseld.
Nasleep van de ramp in Turkije en Syrië in beeld
Nog geen of nauwelijks hulp in noorden Syrië
In Syrië hebben de mensen in het rampgebied nog geen of nauwelijks hulp gezien. Het regime van president Assad wil de controle houden over de hulpverlening in het gebied, dat deels in handen is van de oppositie.
"Het is onmogelijk om via oppositiegebied naar bijvoorbeeld een stad als Aleppo te reizen. Op de kaart kan dat wel, maar in de echte wereld van vandaag kan je niet zomaar door die gebieden reizen. Dat klinkt misschien raar, maar dat is de realiteit", zegt Midden-Oosten correspondent Daisy Mohr in het NOS Radio 1 Journaal.
Dat betekent dat vrachtwagens vol hulpgoederen niet zonder toestemming naar het rampgebied kunnen reizen. En toestemming krijgen, gaat ook niet zo makkelijk. "De regering Assad houdt de controle over de hulpverlening. Oppositiegebied is onder normale omstandigheden al moeilijk te bereiken. Daarnaast is er eigenlijk maar één grensovergang, Bab al-Hawa, maar die is door de aardbeving onbruikbaar geworden."
Brand in haven Iskenderun opnieuw opgelaaid
De brand in de haven van Iskenderun is opnieuw opgelaaid, melden de Turkse autoriteiten. Het vuur wordt bestreden met helikopters en blusvliegtuigen.
De grote brand ontstond maandag in een aantal omgevallen containers, enkele uren na de aardbeving. Honderden vrachtcontainers vlogen vervolgens in brand. Gisteravond meldden de autoriteiten nog dat het vuur was geblust.
Correspondent Mitra Nazar was bij de haven.
Dodental aardbevingen loopt op naar 8700
Het dodental na de aardbevingen in Syrië en Turkije is gestegen naar ruim 8700. Volgens de Turkse reddingsorganisatie AFAD hebben de aardbevingen in Turkije aan zeker 6234 mensen het leven gekost. In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en de hulpverleners van de Witte Helmen zeker 2500 mensen omgekomen.
Turkije meldt verder ruim 37.000 gewonden. De Witte Helmen, die actief zijn in het noordwesten van het land waar de regering niet de macht heeft, berichten over 2600 gewonden. Ook meldt de hulporganisatie de redding van een kind in de stad Salqin dat na 40 uur onder het puin vandaan kon worden gehaald.
Syrische Rode Kruis vraagt om opschorting sancties
Het Syrische Rode Kruis heeft westerse landen opgeroepen om de sancties tegen Syrië op te schorten. "Open de weg voor ons. Wij staan klaar om hulp te bieden via de grensovergang en om hulpkonvooien naar Idlib te sturen", zegt voorzitter Khaled Hboubati.
Tegen het regime in Syrië zijn door de EU zware sancties ingesteld vanwege de mensenrechtenschendingen sinds het uitbreken van de burgeroorlog in het land in 2011. Het is nog niet duidelijk of de EU bereid is de sancties op te heffen of te versoepelen. Eerder werd wel afgesproken dat de sancties geen gevolgen mogen hebben voor humanitaire hulp.
Nederlands team haalt zes mensen onder puin vandaan
Het Nederlandse reddingsteam heeft in het Turkse rampgebied afgelopen avond en nacht zes mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Het team is sinds gistermiddag operatief in de zwaar getroffen provincie Hatay, in het zuiden van het land.
"We krijgen alle ruimte om ons werk te doen", zegt woordvoerder Rop Heinen. "Door iedere reddingsgroep van ons team is minimaal wel een persoon gered."
Met de hulpmissie zijn 65 mensen en acht honden mee. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind.
Kim Jong-un: condoleances voor Syrië, niet voor Turkije
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn condoleances overgebracht aan de Syrische president Assad, over de doden die vielen als gevolg van de aardbevingen. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau bracht Kim zijn "diepe sympathie" over en zei hij dat Assad er zeker in zou slagen "de gevolgen van de aardbevingen zo snel mogelijk te doen verdwijnen."
Syrië en Noord-Korea zijn de enige twee landen die de onafhankelijkheid van de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk hebben erkend, de gebieden in Oekraïne die al sinds 2014 in handen zijn van pro-Russische separatisten. Beiden landen trekken doorgaans samen met Rusland op, in internationale kwesties.
Het persbureau maakte geen melding van condoleances aan het adres van de Turkse president. Turkije streed in de jaren 50 tegen de Noord-Koreanen, toen een VN-coalitie onder leiding van de Amerikanen een Noord-Koreaanse invasie van Zuid-Korea bestreed. Sindsdien zijn de relaties bekoeld.
Dodental nu ruim 8100
Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië is opgelopen tot tenminste 8164, zo meldt persbureau DPA op gezag van officials, het Syrische staatspersbureau en hulpverleners. De Turkse vicepresident Fuat Oktay zei gisteravond laat dat er in zijn land minstens 5894 mensen zijn overleden. In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en de hulpverleners van de Witte Helmen zeker 2270 mensen omgekomen.
Volgens de Witte Helmen, actief in gebied dat in handen is van de rebellen, "liggen er nog honderden families onder het puin" in Syrië, en zal het dodental daar nog sterk oplopen. De organisatie heeft het over 400 volledig ingestorte gebouwen waar hun hulpverleners actief zijn, en 1300 andere gebouwen die deels bezweken zijn. "Onze teams gaan door met zoeken en redden, onder moeilijke omstandigheden."
Satellietbeelden tonen schade in Kahramanmaras
Nieuw satellietbeeld van Planet Labs toont de verwoesting in de stad Kahramanmaras, hoofdstad van de gelijknamige Turkse provincie. Hoeveel slachtoffers er daar precies vielen is niet bekend, maar te zien is wel dat een groot deel van de stad in puin ligt:
Nederlands reddingsteam redt aardbevingsslachtoffers
Het Nederlandse reddingsteam heeft in het Turkse rampgebied afgelopen avond drie mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Het is de eerste reddingsactie van het Urban Search and Rescue (USAR). Vanmiddag kwam het team aan in de zwaar getroffen provincie Hatay, in het zuiden van het land.
Met de hulpmissie zijn 65 mensen en acht honden mee. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Inmiddels zijn reddingswerkers uit 36 landen aan het werk in Turkije, meldde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.
Syrische stad Jindires in puin: 'Waar ik ook kijk, alles is verwoest'
Een inwoner van de stad in het noordwesten van Syrië laat de verwoesting zien die de aardbeving heeft aangericht. Zijn eigen huis staat nog overeind, maar eromheen staat weinig meer overeind.
Tweede nacht na de aardbevingen
In dit liveblog houden we je op de hoogte van de nasleep van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Al het nieuws van dinsdag lees je hier terug.