liveblog
Aardbevingen
NOS NieuwsAangepast

Hulp is nog niet overal, slachtoffers smeken om hulp • Nationale actiedag op radio en tv

liveblog gesloten

Satellietbeelden tonen schade in Kahramanmaras

Nieuw satellietbeeld van Planet Labs toont de verwoesting in de stad Kahramanmaras, hoofdstad van de gelijknamige Turkse provincie. Hoeveel slachtoffers er daar precies vielen is niet bekend, maar te zien is wel dat een groot deel van de stad in puin ligt:

  • Planet Labs
    Kahramanmaras vandaag
  • Maxar
    Kahramanmaras voor de aardbevingen

Nederlands reddingsteam redt aardbevingsslachtoffers

Het Nederlandse reddingsteam heeft in het Turkse rampgebied vanavond drie mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Het is de eerste reddingsactie van het Urban Search and Rescue (USAR). Vanmiddag kwam het team aan in de zwaar getroffen provincie Hatay, in het zuiden van het land.

Met de hulpmissie zijn 65 mensen en acht honden mee. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Inmiddels zijn reddingswerkers uit 36 landen aan het werk in Turkije, meldde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vanavond.

Syrische stad Jindires in puin: 'Waar ik ook kijk, alles is verwoest'

Een inwoner van de stad in het noordwesten van Syrië laat de verwoesting zien die de aardbeving heeft aangericht. Zijn eigen huis staat nog overeind, maar eromheen staat weinig meer overeind.

Syrische stad Jindires in puin: 'Waar ik ook kijk, alles is verwoest'

'Van president Assad hoeven Syriërs geen hulp te verwachten'

"Syrië was de slechtste plek waar dit kon gebeuren." Dat zegt Erwin van Veen, Midden-Oostenonderzoeker bij Instituut Clingendael, tegen Nieuwsuur. "In het noorden van het land is de situatie echt precair. Het is winter en er is net een choleraepidemie uitgebroken."

In Syrië wonen ruim 4 miljoen vluchtelingen. Ze zijn weggegaan uit een ander deel van het land vanwege de oorlog die al twaalf jaar aan de gang is. "De situatie daar is al niet best. En nu dan de aardbeving." Noodhulp is één, maar daarna volgt wederopbouw. "Als dat niet snel op gang komt, lijkt het me zeer waarschijnlijk dat de miljoenen vluchtelingen gaan verkassen", zegt Van Veen.

Van president Assad hoeven ze geen hulp te verwachten, denkt de Nederlandse onderzoeker. "Hij heeft in de oorlog laten zien dat het lot van de gemiddelde Syriër hem geen barst interesseert. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat hij geld, dat hij toch al niet heeft, gaat steken in de wederopbouw van getroffen gebieden."

Volgende week nationale actiedag op radio en tv

Radio en televisie doen volgende week woensdag mee aan de nationale actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingsramp. "De publieke omroepen en alle commerciële zenders zeiden meteen: daar zetten we onze schouders onder", zei Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, op Radio 1.

De dag wordt georganiseerd in samenwerking met elf hulporganisaties. Op Giro555 kunnen mensen vanaf vandaag geld overmaken. Vorig jaar werd een soortgelijke actiedag gehouden voor de oorlog in Oekraïne. Hoe de actiedag er volgende week precies uit gaat zien, is nog niet bekendgemaakt.

Zo groot is het getroffen gebied: de ramp in cijfers

De aardbevingen in Turkije en Syrië hebben zo'n 23 miljoen mensen getroffen. Als je naar de cijfers kijkt, zie je hoe groot het rampgebied is.

De ramp in cijfers

Nog meer landen zeggen hulp toe, Duits telecombedrijf maakt bellen gratis

Nog meer landen hebben hulp toegezegd aan Turkije en Syrië. De Verenigde Arabische Emiraten stellen 100 miljoen dollar aan hulpgeld beschikbaar. Canada maakt 7,5 miljoen dollar vrij aan hulpgeld voor onder meer voedsel en brandstof. Ook Saudi-Arabië en Egypte hebben beloofd hulp te geven.

In Duitsland maakte Deutsche Telekom bekend dat alle telefoongesprekken tussen Duitsland, Turkije en Syrië voor een week tijd gratis zijn. In Duitsland wonen meer dan 3 miljoen mensen met een Turkse achtergrond en zo'n miljoen mensen uit Syrië.

Inmiddels zijn in het rampgebied in Turkije verschillende buitenlandse reddingsteams aangekomen, onder meer uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Voor deze kinderen kwam de reddingsactie op tijd

Een dag na de verwoestende aardbeving werken reddingswerkers onvermoeibaar door om zoveel mogelijk mensenlevens te redden.

Gered uit het puin: voor deze kinderen kwam hulp op tijd

Niet genoeg hulp in Syrië: 'Artsen zien inmiddels meer doden dan gewonden'

In Syrië worden nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald. "Vanmiddag nog een pasgeboren baby. Maar dat zal niet lang meer het geval zijn", zei Midden-Oosten correspondent Daisy Mohr in het radioprogramma Nieuws & Co. "Het dodental gaat ongetwijfeld nog drastisch oplopen." Tot nu zijn er zeker 1800 doden geborgen.

Mohr sprak met artsen in het rampgebied in Syrië. "Die vertellen dat ze inmiddels meer doden dan gewonden zien. Ziekenhuizen zijn overvol, ze werken met het minimale. Veel ziekenhuizen hebben geen ambulances, mensen proberen doden en gewonden in hun eigen auto's te vervoeren. Ze werken zonder medicijnen en medische hulpmiddelen."

Een goed overzicht van de schade is er nog niet, omdat sommige gebieden niet meer bereikbaar zijn en communicatie niet altijd mogelijk is. Door de burgeroorlog zijn reddingsacties nog lastiger uit te voeren dan in Turkije. "Daardoor is het tempo waarin geholpen wordt lager, terwijl elk uur telt", zegt Mohr. "Ik spreek met mensen in het gebied die nog geen hulp hebben gezien, en zich afvragen of de wereld hen vergeten is."

Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot ruim 7200

In Turkije is het aantal doden door de aardbeving gestegen met bijna 1000 mensen, meldt de Turkse minister van Volksgezondheid. Daarmee komt het totaal aantal doden in Turkije en Syrië op ruim 7200.

Vrijwilligers in Deventer zamelen spullen in voor slachtoffers

De Centrum Moskee in Deventer is een van de vele plaatsen waar hulp wordt ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Het loopt storm, vertellen de vrijwilligers.

Hulpactie bij moskee Deventer: 'Je kan niet wegkijken als er zoiets gebeurt'

Dorpbewoners in Turkije roepen om hulp via sociale media

Inwoners uit verschillende dorpen in het rampgebied in Turkije zeggen nog steeds op hulp te wachten. Zo schrijven ze op Twitter dat reddingswerkers in onder andere Pazarcik in de provincie Kahramanmaras nog lang niet iedereen hebben bereikt.

Datzelfde geldt voor het gebied rondom Islahiye in de provincie Gaziantep. In berichten is te lezen dat vrijwel alle woningen verwoest zijn, veel mensen nog onder het puin liggen en er te weinig reddingswerkers zijn om te helpen.

Ook uiten mensen hun onvrede. Ze zijn boos op de autoriteiten en vinden dat de dorpen worden vergeten. In een filmpje dat rondgaat wordt gesmeekt om hulp. De dorpen zouden onbereikbaar zijn vanwege de verwoeste wegen.

Dodental Syrië en Turkije loopt op tot ruim 6300

In zowel Syrië als Turkije is het dodental als gevolg van de aardbevingen verder opgelopen. Bij elkaar gaat het inmiddels om zeker 6300 dodelijke slachtoffers.

In de laatste informatie van de Turkse autoriteiten wordt gesproken over 4544 overledenen. Dat zijn er ruim duizend meer dan president Erdogan aan het begin van de middag had bekendgemaakt.

Zeker 1800 mensen in Syrië zijn om het leven gekomen bij de ramp. Dat zijn er ruim honderd meer dan in de vorige update van het dodental.

Rutte spreekt met Erdogan: 'Nederland staat klaar om te helpen'

Premier Rutte heeft "zijn medeleven overgebracht" aan de Turkse president Erdogan. Aan de telefoon heeft hij laten weten dat Nederland klaarstaat om te helpen en internationaal te coördineren, schrijft Rutte op Twitter. Nederland heeft een reddingsteam naar het rampgebied in Turkije gestuurd.

Verder hoopt Rutte dat er "snel duidelijkheid komt over het lot van alle mensen die in het gebied vermist worden, onder wie een aantal Nederlanders". Acht Nederlanders zijn vermist in het rampgebied, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag.

Turkije: grote brand in havenstad Iskenderun is geblust

De grote brand in de haven van de Turkse stad Iskenderun is volgens de lokale autoriteiten geblust. Als gevolg van de aardbeving waren honderden vrachtcontainers in brand gevlogen.

In de loop van de avond lukte het de brandweer met blusvliegtuigen het vuur uit te krijgen:

Brand in haven van Iskenderun geblust

Tienduizenden gewonden, zoektocht naar overlevenden race tegen te klok

Volgens de laatste officiële cijfers zijn in Syrië en Turkije zeker 25.000 mensen gewond geraakt door de aardbevingen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk vele malen hoger, maar het is onduidelijk hoeveel mensen er bedolven liggen onder het puin.

Nog altijd worden overlevenden uitgegraven door hulpverleners. Zo zijn ruim 33 uur na de zware, eerste aardbeving in Zuid-Turkije een moeder en haar tweede dochters gered, meldt het Turkse persbureau Anadolu. De reddingsactie was in de zwaar getroffen provincie Hatay.

Eerder vandaag werd in Syrië een pasgeboren baby levend onder het puin vandaan gehaald. Dit soort reddingsacties zijn een race tegen de klok: hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans op overlevenden.

Volgens de Turkse autoriteiten zijn zeker 3549 mensen omgekomen bij de ramp. Er is sprake van 22.168 gewonden. In Syrië is sprake van ruim 3749 gewonden en zeker 1712 doden.

Met familie nog onder het puin wachten zij in de vrieskou op hulp

Giro555 opengesteld voor slachtoffers van aardbevingen

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben Giro555 opgesteld om de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije te helpen. Bij de ramp zijn vele duizenden mensen om het leven gekomen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 23 miljoen mensen in Syrië en Turkije getroffen door de aardbevingen en naschokken. Duizenden gebouwen zijn ingestort.

Het Nederlandse Rode Kruis had eerder al een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers. Daarmee werd binnen 24 uur meer dan 2 miljoen euro opgehaald.

Amsterdam en Rotterdam doneren samen ruim 1,5 miljoen euro

Amsterdam en Rotterdam hebben toegezegd 1 euro per inwoner te doneren. "De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp. We leven mee met de getroffenen en alle Turkse, Koerdische en Syrische Nederlanders die op dit moment in angst en onzekerheid leven", twitteren de steden.

Amsterdam geeft 905.000 euro. Rotterdam noemt geen specifiek bedrag, maar er wonen ruim 664.000 mensen.

Eerder vandaag werd duidelijk dat hulporganisaties bij elkaar inmiddels enkele miljoenen euro's hebben opgehaald. Vanavond is er in Utrecht een inzamelactie op straat. Zo'n dertig vrijwilligers halen dan geld op voor de aardbevingsslachtoffers.

Inmiddels acht Nederlanders vermist in rampgebied

Nog eens twee Nederlanders zijn als vermist opgegeven in het rampgebied, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. In totaal zijn nu acht Nederlanders vermist.

De Turkse autoriteiten hebben nog geen bevestiging gegeven van eventuele Nederlandse slachtoffers van de aardbevingen. "De lokale autoriteiten spannen zich samen met ons in om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen", zegt het ministerie.

Kamervoorzitter betuigt medeleven aan slachtoffers

De Tweede en Eerste Kamer hebben stilgestaan bij de aardbevingen in Turkije en Syrië. Tweede Kamervoorzitter Bergkamp betuigde haar medeleven met slachtoffers en nabestaanden.

Ze sprak ook haar steun aan voor de hulpacties, die onder meer in Nederland op touw zijn gezet. En ze bedankte het Nederlandse zoek- en reddingsteam dat naar het rampgebied is gereisd. Bergkamp wenste verder mensen in Nederland die zich zorgen maken over dierbaren in Turkije, kracht en sterkte toe.

Eerder vandaag sprak Eerste Kamervoorzitter Bruijn soortgelijke woorden. Hij noemde de beelden van wanhoop en verdriet verschrikkelijk.

Pasgeboren baby onder puin gehaald in Syrië

In Noord-Syrië is een pasgeboren baby onder het puin vandaan gehaald. Het kind zat nog met de navelstreng vast aan haar moeder, die de natuurramp niet heeft overleefd. De baby is gered door familieleden.

Een van hen hoorde de stem van het kind tijdens het graven, zegt hij tegen een verslaggever van persbureau AFP. Het lukte om de navelstreng door te knippen en de baby in veiligheid te brengen. Een kinderarts bevestigt dat de baby stabiel is, maar in slechte toestand in het ziekenhuis arriveerde. Ze was onder meer onderkoeld door het koude weer.

Pasgeboren baby onder puin vandaan gehaald

Waar in Turkije vele duizenden reddingswerkers en hulpdiensten in actie zijn gekomen, komt de hulp in Syrië op sommige plekken niet of nauwelijks in gang. Een groot deel van het rampgebied staat niet onder controle van de regering. In Syrië woedt al ruim tien jaar een burgeroorlog.

Burgers zijn veelal aangewezen op hun handen om mensen te redden uit ingestorte gebouwen. Het is onduidelijk hoeveel personen er in Syrië zijn gered. In Turkije zijn zeker 8000 mensen levend onder het puin gehaald, meldde de autoriteiten vanmiddag.

Dodental Syrië inmiddels 1700

In Syrië zijn tot nu toe zeker 1700 doden gevallen, melden reddingswerkers en autoriteiten. Volgens staatspersbureau SANA zijn ten minste 812 mensen om het leven gekomen en 1449 gewond geraakt in de door de overheid gecontroleerde provincies Aleppo, Latakia, Hama, Idlib en Tartous.

In het noordwesten van het land, waar de regering niet de macht heeft, zijn volgens hulporganisatie de Witte Helmen tot nu toe 900 mensen om het leven gekomen en raakten er 2300 gewond. De hulporganisatie verwacht dat de aantallen "drastisch zullen toenemen".

Bij elkaar zijn inmiddels ruim 5200 dodelijke slachtoffers gemeld in Turkije en Syrië.

Hulpverleners van De Witte Helmen aan het werk in Noord-Syrië

Nederlands reddingsteam aangekomen in rampgebied

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam van USAR is aangekomen in het Turkse rampgebied. USAR zet 65 mensen in, met vier reddingsgroepen en acht honden. Ook is er 15.000 kilo aan materieel mee.

Het team slaat zijn basiskamp op in de regio Hatay.

Talloze hulpgoederen en miljoenen euro's ingezameld

Bij diverse inzamelingsacties voor de aardbevingsslachtoffers zijn in Nederland inmiddels enkele miljoenen euro's opgehaald. Bij het Rode Kruis staat de teller boven de twee miljoen euro. Verder heeft een aantal organisaties in totaal ook minstens twee miljoen euro opgehaald.

Zo meldt de Islamitische Stichting Nederland (ISN) dat er al zeker 1,2 miljoen euro is ingezameld. Bij deze organisatie zijn 148 moskeeën aangesloten. De Stichting Nederlands Turkse Vrijwilligers en de stichting Hasane hebben bij elkaar meer dan 800.000 euro ingezameld.

Op diverse plekken in het land stromen ook de hulpgoederen binnen bij lokale initiatieven.

Zeker tachtig naschokken sinds grote aardbeving

Sinds de zeer zware aardbeving met een kracht van 7,8 in Zuid-Turkije zijn er al zeker zeker tachtig naschokken geweest. Alleen al vandaag staat de teller voorlopig op dertien. Daarvan hadden er vier een kracht van 5 of hoger, wat als vrij krachtig wordt beschouwd.

Dat blijkt uit openbare gegevens van het Amerikaanse seismologisch instituut USGS. Op maandag waren er zo'n 70 naschokken van 4,5 of hoger. Veruit de zwaarste naschok vond plaats rond 13.30 uur lokale tijd. Deze beving had een een kracht van 7,5 en richtte zware schade in Centraal-Turkije.

Naast zwaardere naschokken, waren er ook talloze lichtere. De Turkse rampendienst AFAD spreekt van in totaal meer dan driehonderd naschokken.

Erdogan kondigt maandenlange noodtoestand af

Erdogan: dit besluit geldt voor tien provincies

Hulpgoederen stromen binnen via lokale initiatieven

In het hele land zijn inzamelingsacties voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Verschillende verenigingen, moskeeën en andere initiatiefnemers roepen mensen op om kleding, tenten, slaapzakken, lang houdbaar eten en hygiëne- en babyproducten te doneren.

Onder meer in Zaandam werd er massaal gehoord aan gegeven. NH Nieuws schrijft dat auto's vol met spullen sinds gisteravond af en aan reden bij de Sultan Ahmetmoskee in de Zaanse wijk Poelenburg.

In Arnhem startte Halit Bayramoglu gisteren meteen een hulpactie toen hij het nieuws hoorde. Vanochtend staat een loods vol met ingezamelde spullen. "We waren oorspronkelijk van plan om met twee busjes naar Turkije te rijden. Maar we praten nu over vier vrachtwagens vol", vertelt hij aan Omroep Gelderland.

Ook in Rotterdam worden massaal spullen gedoneerd, zoals bijvoorbeeld bij de Mevlana Moskee, ziet een verslaggever van Rijnmond. "Bijna alle ruimtes liggen vol".

  • ANP
    Vrijwilligers pakken hulpgoederen in, in de Mevlana Moskee in Rotterdam
  • ANP
    Ook op deze locatie in Den Haag stromen de hulpgoederen binnen

Ook in Turkije zelf worden er spullen ingezameld voor de mensen in het getroffen gebied. Zo worden bijvoorbeeld op het centrale plein van de kustplaats Alanya allerhande spullen verzameld en in vrachtwagens geladen.

  • Ellis Slim
  • Ellis Slim
  • Ellis Slim

Nederlands USAR-team na vertraging bijna in rampgebied

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam van USAR (Urban Search and Rescue) is bijna op de plek van bestemming, nadat het team vanmorgen vertraging had opgelopen. Vanwege de drukte op de luchthaven van Adana kon het vliegtuig niet landen en werd het omgeleid naar Antalya. Daardoor duurde de reis enkele uren langer dan gepland.

Rond 08.30 uur reed het team met drie vrachtwagens vol materiaal en vier touringcars naar de regio Hatay in het zuidoosten van Turkije. Waar ze hun kamp zullen opslaan, is nog niet duidelijk.

De groep van 65 mensen en acht reddingshonden bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie. Volgens een woordvoerder heeft USAR nog nooit zo'n snelle inzet kunnen doen bij een ramp.

In het rampgebied zal USAR samenwerken met de reddingsteams uit andere landen. De BBC schrijft dat er vanuit de EU ruim dertig reddingsteams uit negentien landen zijn gemobiliseerd om naar Turkije te sturen. Het gaat om ruim 1200 reddingswerkers en zeventig speurhonden. Elf teams zijn al ter plaatse.

Gisteren vertrokken 65 USAR-medewerkers en 8 hulphonden vanaf Eindhoven

Syrië heeft nog geen verzoek gedaan bij de Europese Commissie om Europese reddingsteams naar de aardbevingsgebieden te sturen. EU-teams kunnen niet zomaar zonder toestemming van een regering naar een land komen, zegt de commissie.

"We moeten verzekerd zijn dat de teams veilig kunnen werken", zegt een commissiewoordvoerder tegen het ANP. "Als een verzoek komt, kunnen we direct in actie komen." Er wordt door de commissie wel samengewerkt met organisaties die al ter plaatste zijn.

Grote brand in Turkse haven

Een brand in de haven van Iskenderun aan de Middellandse Zee houdt al voor de tweede dag aan. Containers zijn in brand gevlogen nadat ze gisteren door de aardbevingen waren omgevallen.

Grote brand in containerhaven Turkije

Turks dodental naar ruim 3500, noodtoestand van drie maanden

Het dodental in Turkije is gestegen naar 3549, heeft de Turkse president Erdogan bekendgemaakt. Inmiddels hebben zeventig landen hulp aangeboden om te zoeken naar overlevenden, zei hij.

Tien provincies die zwaar zijn getroffen door de aardbevingen zijn nu officieel rampgebied. Turkije heeft er de noodtoestand uitgeroepen voor de komende drie maanden. Bekeken wordt of hotels in de omgeving van Antalya mensen kunnen opvangen.

Met het nieuwe Turkse dodental en de 1602 bevestigde doden in buurland Syrïe komt het totaal nu op 5151.

Plunderingen in Turkije na aardbeving

In sommige Turkse steden die zwaar getroffen zijn door de aardbevingen, worden winkels geplunderd door bewoners die op zoek zijn naar voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Plunderingen in Kahramanmaras na aardbeving

'Jihadisten ontsnapt uit gevangenis Syrië'

In Syrië zijn minimaal 20 gevangenen uit een gevangenis ontsnapt. Het zijn vermoedelijk jihadisten, meldt een gevangenismedewerker aan het Franse persbureau AFP. In de gevangenis in de stad Rajo nabij de Turkse grens zaten ongeveer 2.000 gevangenen, onder wie ongeveer 1300 vermoedelijke IS-strijders.

In de gevangenis zaten ook Koerdische strijders, meldt AFP. Door de aardbeving raakte de gevangenis beschadigd, ook deuren en muren. "De gevangenen begonnen te muiten en namen de controle over delen van de gevangenis over. Ongeveer 20 gevangenen zijn gevlucht, van wie wordt aangenomen dat ze militanten van Islamitische Staat zijn", zegt de medewerker.

Aardbevingen in Turkije in kaart gebracht

In onderstaande afbeeldingen zijn de twee aardbevingen van gisteren in kaart gebracht. De beving met een kracht van 7,8 deed zich voor in het zuiden van Turkije en richtte veel schade aan, ook in buurland Syrië. Het is een van de zwaarste aardbevingen in de recente geschiedenis van het land.

Aan het einde van de ochtend volgde een tweede beving met een kracht van 7,5. De afgelopen tijd zijn er ook veel naschokken geweest, met als laatste een met een kracht van 5,7 in het oosten van Turkije.

Turkije is een van de regio's met de meeste aardbevingen ter wereld. Vorig jaar werden er meer dan 22.000 gemeten.

Turkije ligt op de Anatolische plaat, tussen drie grotere aardplaten in, die altijd in beweging zijn. Vanuit het zuiden drukken de Arabische en Afrikaanse plaat daar tegenaan, waardoor hij tegen de Euraziatische plaat wordt geperst. Door de druk verschuift de Anatolische plaat, waardoor er eens in de zoveel tijd een aardbeving is.

Lees hier meer over hoe Turkije omgaat met de constante kans op aardbevingen:

WHO: '23 miljoen mensen getroffen door aardbeving'

In Syrië zal de vraag om hulp als gevolg van de aardbevingen op de korte en middellange termijn groter zijn dan in Turkije. Dat zegt Adelheid Marschang, die zich bij Wereldgezondheidsorganisatie WHO bezighoudt met rampenbestrijding. Syrië kampt al jarenlang met een humanitaire crisis door de burgeroorlog.

"Dit is een crisis bovenop meerdere crises in de getroffen regio", zei Marschang in een bestuursvergadering van de organisatie in Genève. "In heel Syrië zijn de behoeften het hoogst na bijna 12 jaar van langdurige, complexe crisis, terwijl de humanitaire financiering blijft afnemen."

Volgens Marschang zijn in de landen ongeveer 23 miljoen mensen, onder wie 1,4 miljoen kinderen, getroffen door de aardbeving en de naschokken. Duizenden gebouwen zijn veranderd in puin. Alleen al in Turkije is bevestigd dat 6000 gebouwen zijn ingestort.

"Het is nu een race tegen de klok", zegt WHO-directeur-generaal Ghebreyesus. "Elke minuut, elk uur dat verstrijkt, neemt de kans om overlevenden te vinden af. Hij zegt dat de WHO vooral bezorgd is over gebieden in Turkije en Syrië waar sinds de aardbevingen geen informatie over naar buiten is gekomen. "Het in kaart brengen van de schade is een manier om te begrijpen waar we onze aandacht op moeten richten", zegt Ghebreyesus.

Zes Nederlanders als vermist opgegeven in aardbevingsgebied Turkije

In het aardbevingsgebied in Turkije zijn zes Nederlanders als vermist opgegeven, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zegt dat het geen bevestiging heeft dat er bij de aardbevingen Nederlanders onder de doden en gewonden zijn.

Het ministerie is wel bezorgd: "We maken ons ernstig zorgen over hun situatie en doen wat we kunnen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor hun familie en vrienden. Door de situatie in het gebied kan het helaas nog een tijd duren voordat er voor iedereen duidelijkheid is."

De verwoesting in de Turkse provincie Hatay vanuit de lucht

Op dronebeelden zijn de verwoestingen door de aardbevingen van gisteren in de Turkse provincie Hatay goed te zien.

De verwoesting in de Turkse provincie Hatay vanuit de lucht

Seismoloog: naschokken kunnen wel dagen aanhouden

De naschokken in het rampgebied kunnen nog wel dagen aanhouden. Dat zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI in het NOS Radio 1 Journaal. Hoeveel dagen precies is niet duidelijk. "Het hangt ervan af, nu op een deel van de breuklijn de spanning is ontladen, kan dat weer leiden tot spanningsopbouw op een ander deel van de breuk. Dat kan drie tot vijf dagen duren", zegt hij.

Volgens hem komt het vaker voor dat er naschokken zijn tot een kracht van 6 na zware bevingen. "Maar hoewel die nog dagen kunnen duren, neemt het wel snel af. Ze nemen exponentieel af in tijd", legt hij uit. "Dat is het patroon wat erbij hoort."

Ruim 5000 doden in Syrië en Turkije

In de gebieden in Syrië die door de regering worden gecontroleerd, zijn zeker 812 mensen omgekomen als gevolg van de twee aardbevingen en een reeks naschokken in buurland Turkije, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

Volgens SANA zijn minstens 1449 mensen gewond geraakt in de provincies Aleppo, Latakia, Hama, Idlib en Tartous.

De Witte Helmen melden dat het dodental in het Syrische rebellengebied is gestegen tot 790, met een waarschuwing dat het aantal nog "drastisch" zal stijgen. Met het meest recente dodental in Turkije van 3419 brengt dat het totale aantal officieel bevestigde doden in de drie gebieden op 5021.

Stevige naschok in Oost-Turkije van 5,7

In het oosten van Turkije heeft opnieuw een hevige naschok plaatsgevonden. Die had een kracht van 5.7, meldt het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum.

Volgens het United States Geological Survey zijn er sinds de hevige bevingen van gisteren zeker 100 naschokken geweest die een kracht van 4 of hoger hadden. Die naschokken zijn potentieel gevaarlijk omdat ze verdere schade kunnen aanrichten aan gebouwen die al beschadigd zijn.

Reddingsoperatie verloopt vooral in Syrië moeizaam

De situatie in het Syrische deel van het rampgebied is erg lastig. "Het was een ongelooflijk zware nacht", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr vanuit Irak. Ze sprak een aantal mensen uit Syrië. Het rampgebied is moeilijk te bereiken. Dat komt onder meer door de oorlog die er al twaalf jaar woedt.

Een deel van het rampgebied ligt in regeringsgebied en een deel in rebellengebied. "We horen wel dat er hulp komt uit Iran, Rusland, Algerije en Irak, dat een luchtbrug heeft ingesteld om voedsel, dekens en medische hulp de sturen", zegt ze. "Je ziet dan wel meteen wie de vrienden zijn van het regime van Assad, want samenwerken met dat regime is lastig. De meeste landen in het Westen hebben geen diplomatieke banden met Damascus."

Maar ook in het oppositiegebied is het lastig om hulp te bieden. "Er zijn op verschillende plekken allerlei gewapende groepen actief. Het gebied zou eventueel vanuit Turkije kunnen worden bereikt, maar ook dat is lastig omdat je door het Turkse deel van het rampgebied moet. En ook vanuit Libanon is de weg helemaal volgesneeuwd."

Het is bovendien niet helemaal duidelijk wat de omvang van de ramp is in Syrië, ook omdat er geen internationale media worden toegelaten. "Dus we zien er ook veel minder van dan in Turkije." De correspondent vreest dan ook dat het aantal doden, nu ruim 1440, het topje van de ijsberg is.

Foto's: brandende zeecontainers in Iskenderun

Een brand in de haven van Iskenderun aan de Middellandse Zee houdt al voor de tweede dag aan. Op foto's is te zien hoe dikke zwarte rook opstijgt uit brandende containers die gisteren waren omgevallen toen de aardbevingen toesloegen.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu meldt dat een schip van de Turkse kustwacht helpt bij het blussen van de brand. Iskenderun ligt in de provincie Hatay, een zwaargetroffen gebied door de aardbevingen.

  • Serdar Ozsoy/Depo Photos/ABACAPRESS.COM
  • Serdar Ozsoy/Depo Photos/ABACAPRESS.COM

De zoektocht naar overlevenden: 'Waar is mijn moeder?'

In het rampgebied is de hele nacht gezocht naar overlevenden. In het Turkse Hatay werd een meisje uit het puin gehaald. Hoe het met haar familie gaat, is onduidelijk. In Syrië en Turkije worden inwoners overal opgevangen, vaak onder barre omstandigheden.

De zoektocht naar overlevenden: 'Waar is mijn moeder'

Dodental in Turkije stijgt naar 3381

Het dodental als gevolg van de aardbevingen van gisteren is de afgelopen uren in Turkije gestegen van 2921 naar 3381, meldt het staatspersbureau Anadolu, dat de Turkse rampenbestrijdingsdienst citeert.

Met het meest recente aantal uit Syrië van 1444 doden daarbij opgeteld komt het totaal op 4825. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat het aantal doden de komende dagen kan oplopen tot ongeveer 20.000.

Vliegtuig met materieel reddingsteam loopt vertraging op

Een Nederlands team van Urban Search and Rescue (USAR) is aangekomen in de Turkse stad Adana, ten westen van het rampgebied. Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma is met het team meegereisd. "De reis begon heel vlot", vertelt hij. "Later bleek dat er problemen waren met het tweede toestel, waar het materieel in zit."

Dat toestel kon vanwege de drukte niet landen op de luchthaven van Adana en werd vervolgens omgeleid naar Antalya. "Het heeft nu een paar uur vertraging opgelopen. Het lijkt erop dat het toestel is geland en een deel van het team is ernaartoe om spullen over te laden op een vrachtwagen. Maar alles kost nu veel tijd", zegt Sietsma.

Hij ziet overigens veel hulp aankomen op het vliegveld. "We hebben de ene na de andere ploeg zien binnenkomen: Libanezen, uit Dubai, Tsjechen, maar ook een grote groep Russen. Het is opvallend dat die zomaar tussen de andere reddingswerkers door liepen", waarmee hij doelt op de spanningen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Volgens de verslaggever heeft Turkije wat moeite om al die hulp in goede banen te leiden. "We hebben de indruk dat het lastig is om al het aanbod te verwerken. Zo is er een gebrek aan bussen om mensen te vervoeren. Er komt heel veel op het land af, allemaal heel welkom, maar lastig te verwerken."

Zodra het USAR-team bij het materieel kan, is het de bedoeling dat het naar het zuiden van Turkije afreist. "Dat is wel een paar uur rijden", zegt Sietsma. "Het neemt veel tijd in beslag en dat is zuur als je mensen wilt redden. As je mensen onder het puin vandaan wilt halen, telt gewoon elk uur. En de tijd tikt nu langzaam weg."

Witte Helmen: nog honderden onder het puin

Er liggen nog honderden mensen onder het puin in Syrië en iedere seconde telt. Dat meldt de vrijwilligersorganisatie de Witte Helmen op Twitter. De groepering die officieel bekendstaat als Syria Civil Defense, verricht reddingswerk in gebieden in Syrië waar rebellen de macht in handen hebben.

"We roepen alle humanitaire organisaties en internationale instanties op om materiële steun en hulp te bieden aan organisaties die reageren op deze ramp", aldus de Witte Helmen.

Rode Kruis haalt tot nu toe 1 miljoen euro op

Het Nederlandse Rode Kruis heeft tot nu toe ruim een miljoen euro opgehaald voor hulp aan Turkije en Syrië, zegt een woordvoerder in het NOS Journaal. De internationale organisatie schat dat er in totaal zo'n 70 miljoen euro nodig is aan hulp.

Er is tot diep in de nacht doorgewerkt om hulpgoederen te leveren. Volgens de woordvoerder zijn de omstandigheden in het rampgebied zwaar: "Het is ontzettend koud. Mensen willen schuilen, maar dat gaat niet."

Vooral in Syrië is hulp bieden erg lastig, zegt de woordvoerder. Er zijn wel hulpgoederen vanuit de hoofdstad Damascus gestuurd. Dat gaat vooral om dekens, tenten en voedsel.

Istanbul stuurt 13.000 hulpverleners naar aardbevingsgebied

Istanbul heeft vanochtend ongeveer 13.000 reddingswerkers naar het aardbevingsgebied gestuurd, zegt de gouverneur van Istanbul op Twitter. Het team bestaat uit professionals en vrijwilligers en is met name naar de provincie Hatay gestuurd.

Hatay is zwaar getroffen. Het plaatselijke vliegveld, 180 kilometer ten zuiden van het epicentrum, is verwoest. Het luchtruim in de omgeving werd gisteren voorlopig afgesloten voor commercieel vliegverkeer.

Ook China biedt hulp aan Turkije

China biedt Turkije een eerste pakket aan noodhulp aan ter waarde van omgerekend zo'n 5,5 miljoen euro, melden Chinese staatsmedia. Daarnaast geeft de Chinese tak van het Rode Kruis ruim 186.000 euro aan zowel Turkije als Syrië.

Irak, Iran, Japan en Australië bieden hulp

Vanuit Irak en Iran zijn vliegtuigen met hulpgoederen aangekomen op de luchthaven van Damascus. Aan boord van de Irakese toestellen is zo'n 70 ton aan voedsel, medische hulpmiddelen en dekens, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

Ook naar Turkije werd vannacht noodhulp gestuurd, onder meer vanuit Japan. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten vanwege de "vriendschappelijke band" met Turkije in te zijn gegaan op het Turkse verzoek om hulp. Zuid-Korea stuurt medisch personeel en reddingswerkers naar het land.

Australië maakt ondertussen voor zo'n 6,4 miljoen euro vrij voor hulp. Nieuw-Zeeland legt daarnaast ook nog een miljoen in, zo werd vannacht bekend.

Vliegtuig met gewonden aan boord landt in Istanbul

Het Turkse staatspersbureau Anadolu heeft beelden vrijgegeven van een militair vliegtuig met aan boord gewonden. Het toestel landde vannacht op Atatürk Airport in Istanbul:

Opnieuw aardbeving (5.6) in Turkije

In Centraal-Turkije heeft opnieuw een aardbeving plaatsgevonden. Die had een kracht van 5.6, meldt het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum.

Volgens het United States Geological Survey, dat in de Verenigde Staten is gevestigd, zijn er sinds de hevige bevingen van gisteren zeker 100 naschokken geweest die een kracht van 4 of hoger hadden. Die naschokken zijn potentieel gevaarlijk omdat ze verdere schade kunnen aanrichten aan gebouwen die al beschadigd zijn.

Dodental weer verder opgelopen, zeker 4200 slachtoffers

Het dodental als gevolg van de verwoestende bevingen is opnieuw opgelopen. Volgens persbureau DPA zijn er zeker 4200 mensen omgekomen, al maken andere media al melding van nog meer slachtoffers.

Het hoofd van de Turkse rampenbestrijdingsdienst zegt dat de bevingen in Turkije alleen al zeker 2921 levens hebben geëist. De Witte Helmen melden dat het in Syrië om zeker 1300 doden gaat. In Turkije zijn bovendien zeker 15.800 gewonden gevallen. Duizenden gebouwen zijn ingestort.

Voor middernacht werden nog 3500 dodelijke slachtoffers gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie hield er toen rekening mee dat het dodental nog kon verachtvoudigen.

Unicef: duizenden woningen verwoest

Als gevolg van de aardbevingen zijn in Syrië en Turkije naar alle waarschijnlijkheid duizenden woningen verwoest. Dat heeft Unicef gezegd. "Duizenden huizen zijn waarschijnlijk verwoest, waardoor gezinnen op de vlucht zijn geslagen en aan de elementen zijn blootgesteld in een periode van het jaar waarin de temperatuur regelmatig onder het vriespunt zakt", schrijft de kinderrechtenorganisatie van de VN in een verklaring.

Ook ziekenhuizen en scholen zijn weggevaagd. Omdat de aardbevingen in de vroege ochtend plaatsvonden lagen veel kinderen op dat moment thuis te slapen. Unicef waarschuwt dat kinderen in met name Syrië al een kwetsbare groep zijn vanwege de oorlog in het land.

Wooncomplex totaal verwoest

Luchtfoto's laten zien hoe verwoestend de aardbevingen zijn geweest. Van een aantal flatgebouwen in de Syrische stad Harem is vrijwel niets meer over. Dat wordt duidelijk uit foto's die voor en na de de bevingen werden gemaakt. Nieuwsuur verifieerde de locatie.

Ingestorte gebouwen bij het Syrische stadje Harem

Minister Hoekstra noemt Russische hulp Turkije 'pikant'

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra noemt het in talkshow Op1 "pikant" dat uitgerekend Rusland, dat in oorlog is met Oekraïne, komt helpen om in Turkije mensen weg te halen onder het puin.

Net als Nederland stuurt ook Rusland een gespecialiseerd team dat helpt met het zoeken naar slachtoffers die nog onder ingestorte gebouwen liggen. Hoekstra zegt dat het een illusie is om te denken dat de Russische president Poetin "niet ook dit weer door een geopolitieke lens bekijkt."

Volgens Hoekstra is het volkomen logisch dat Turkije alle mogelijke hulp accepteert. Hoekstra prijst daarbij de Griekse premier Mitsotakis: ondanks de moeizame relatie tussen Griekenland en Turkije wordt er toch hulp geboden vanuit zijn land.

Nederlands vliegtuig met hulpmaterialen bijna geland

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is in Turkije. Er zijn 65 mensen mee en acht reddingshonden. Ook het vliegtuig met materieel om mensen onder de puinhopen vandaan te halen is bijna in Adana, meldt USAR. De verwachte aankomsttijd is 2.00 uur Nederlandse tijd.

De stemming onder het team is goed, zeggen ze. Wel zijn ze "wat vermoeid na een enerverende dag." Het Nederlandse team verwacht ingezet te gaan worden met andere teams uit onder andere Rusland en Israël.

President Biden belooft 'alle hulp die nodig is' aan Turkije

De Amerikaanse president Biden heeft zijn Turkse ambtgenoot Erdogan in een telefoongesprek beloofd om alle hulp die nodig is te zullen sturen. Turkije werd gisteren getroffen door twee zware aardbevingen. Duizenden mensen kwamen om het leven.

Volgens een verklaring van het Witte Huis worden Amerikaanse teams snel ingezet om Turkse zoek- en reddingsteams te ondersteunen. Vanuit Nederland is een team van 65 mensen en 8 reddingshonden geland in het Turkse Adana om te helpen zoeken naar overlevenden.

Aantal slachtoffer loopt verder op

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbevingen dat wordt gemeld door de autoriteiten blijft toenemen. Inmiddels worden getallen boven de 3800 genoemd. In Turkije worden nu 2379 doden gemeld, in Syrië zou het gaan om 1444 fatale slachtoffers.

Duizenden mensen dakloos door aardbevingen

Duizenden mensen zijn door de aardbevingen hun huis kwijtgeraakt en moeten op straat de nacht doorbrengen. Mensen van wie het huis nog (deels) staat, zijn bang om binnen te slapen. Veel mensen zitten daarom buiten bij vuurtjes.

In de regio waar de aardbevingen plaatsvonden is het deze nacht koud, het is rond het vriespunt. Verwacht wordt dat het de komende nachten nog kouder wordt, met temperaturen tot vier graden onder nul.

Mensen warmen zich op bij een kampvuur in het Turkse Hatay