Hulpdiensten aan het werk in de stad Kahramanmaras, ten noordwesten van Gaziantep
NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving Turkije en Syrië stijgt naar ruim 8100

Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië is opgelopen tot tenminste 8164, zo meldt persbureau DPA op gezag van officials, het Syrische staatspersbureau en hulpverleners. De Turkse vicepresident Fuat Oktay zei gisteravond laat dat er in zijn land minstens 5894 mensen zijn overleden.

In buurland Syrië zijn volgens het ministerie van Gezondheid en de hulpverleners van de Witte Helmen zeker 2270 mensen omgekomen.

Volgens de Witte Helmen, actief in gebied dat in handen is van de rebellen, "liggen er nog honderden families onder het puin" in Syrië, en zal het dodental daar nog sterk oplopen. De organisatie heeft het over 400 volledig ingestorte gebouwen waar hun hulpverleners actief zijn, en 1300 andere gebouwen die deels bezweken zijn. "Onze teams gaan door met zoeken en redden, onder moeilijke omstandigheden."

Race tegen de klok

In het rampgebied, waar sneeuw ligt en de temperatuur regelmatig tot onder het vriespunt zakt, is het een race tegen de klok om overlevenden onder het puin vandaan te halen. Volgens de Turkse vicepresident Oktay zijn tot nu toe meer dan 8000 mensen levend gered. Zo'n 380.000 mensen in Turkije zijn volgens hem gevlucht naar door de overheid aangewezen schuilplaatsen en hotels.

Een groep van ongeveer 3400 mensen in het rampgebied vond tijdelijk onderdak in door de overheid beschikbaar gestelde treinwagons:

Een vrouw en een kind schuilen in een trein in Diyarbakir

Vanuit de hele wereld wordt hulp aangeboden. Zo is een Nederlands zoek- en reddingsteam aanwezig in de Turkse regio Hatay. Dat team bestaat uit 65 mensen en acht reddingshonden met ongeveer 15 ton aan materieel zoals infraroodcamera's om te zoeken naar slachtoffers.

Ook onder meer Japan en Rusland sturen reddingsteams. De Verenigde Arabische Emiraten zegden 93 miljoen euro aan financiële hulp toe aan Turkije en Syrië en ook onder meer Australië en Nieuw-Zeeland hebben financiële steun toegezegd. Qatar stuurt 10.000 containerwoningen naar de rampgebieden, meldt de Turkse krant Hürriyet.

Eerder vandaag schatte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat zo'n 23 miljoen mensen in Syrië en Turkije zijn getroffen door de aardbevingen en naschokken van gisteren en vandaag. Onder deze mensen zijn volgens de organisatie 1,4 miljoen kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl