Overal in Nederland acties voor Syrië en Turkije: 'Iedereen komt helpen'
In het hele land zijn inzamelingsacties opgestart voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Verenigingen, moskeeën en andere initiatiefnemers roepen mensen op om kleding, tenten, slaapzakken, lang houdbaar eten en hygiëne- en babyproducten te doneren.
Onder meer in Zaandam werd daar massaal gehoor aan gegeven. NH Nieuws schrijft dat auto's vol met spullen gisteravond af en aan reden bij de Sultan Ahmet Moskee in de wijk Poelenburg.
De inzameling werd opgezet door acht meiden uit de wijk. "Ik had een busje van mijn broer geregeld voor de spullen en als het iets meer ingezameld zou worden, dan zouden we eventueel een paar auto's kunnen regelen", vertelt een van hen aan NH Nieuws. Al snel bleek dat er veel gereageerd werd op de oproep en dat één busje niet genoeg was.
Zestien vrachtwagens vol
Bij een inzamelingsactie in Vijfhuizen is zo veel binnengekomen dat initiatiefnemer Gülten Isci oproept te stoppen met spullen brengen. Zestien vrachtwagens zijn tot de nok toe gevuld en meer past er nu niet bij, vertelt ze aan NH Nieuws. Ze plaatste gisteren een oproep om spullen te doneren. In eerste instantie zou ze doorgaan tot vier gevulde vrachtwagens, maar dit is in korte tijd verviervoudigd. "Iedereen komt helpen: Turken, Marokkanen, Nederlanders, noem maar op."
In Arnhem startte Halit Bayramoglu gisteren meteen een hulpactie toen hij het nieuws hoorde. Vandaag staat een loods vol met ingezamelde spullen. "We waren oorspronkelijk van plan om met twee busjes naar Turkije te rijden. Maar we praten nu over vier vrachtwagens vol", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Bayramoglu is geroerd door de hoeveelheid hulp die hij krijgt. "Gisteren liepen hier op een gegeven moment zo'n 180 mensen rond, van wie ik zo'n 80 procent niet ken."
Opvallend vindt hij ook dat mensen die spullen komen brengen, daarna ook blijven om te helpen. "Dat vind ik wel mooi om te zien. Dat mensen elkaar niet kennen, maar wel bereid zijn om hier te helpen. En de mensen in Turkije te helpen. De meeste spullen zijn gloednieuw. Dus mensen zijn de stad ingelopen om nieuwe producten voor die mensen te halen. Dat is prachtig om mee te maken. Hoe triest het eigenlijke verhaal ook is."
Ook in de regio Rotterdam worden massaal spullen gedoneerd, zoals bijvoorbeeld bij de Mevlana Moskee in Rotterdam-West, ziet een verslaggever van Rijnmond. "Bijna alle ruimtes liggen hier vol."
Gisteravond werden eerst spullen ingezameld bij een bedrijf in de Spaanse Polder. Daar werd het volgens Rijnmond zo druk, dat mensen zijn weggestuurd. Een deel van die spullen is nu naar de Mevlana Moskee gebracht.
Diana Veldpaus uit Beek en Donk woonde zelf zo'n acht jaar in Adana, dicht bij de regio in Turkije die zwaar werd getroffen. Ook zij besloot een inzamelactie op touw te zetten. Sinds ze haar oproep online deed, gaat het hard, vertelt ze aan Omroep Brabant. "Ik heb het nog nooit zo druk met mijn telefoon gehad als vandaag. Er blijven maar mensen bellen die spullen af willen geven. Er is zelfs een volledige school in Mariahout die meedoet."
Bekijk hier de beelden van verschillende inzamelingsacties door Nederland:
Er zijn ook veel vrijwilligers die zich aanmelden om naar Syrië en Turkije te gaan om daar te helpen. Eén van die vrijwilligers is Veycel Halici uit Zwolle. Samen met een aantal andere Turks-Nederlandse mensen uit Zwolle sluit hij zich aan bij zo'n 110 vrijwilligers die op het vliegtuig stappen om in Turkije te helpen.
"We weten nog niet wanneer en waar we vertrekken, dat kan vanaf Schiphol zijn maar ook vanaf een vliegveld ergens in Duitsland. Het is voor ons op dit moment afwachten waar het snelst transport beschikbaar komt", zegt Veycel tegen RTV Oost. "We worden straks ter plekke in gemeentehuizen opgevangen. Van daaruit worden we verdeeld over de verschillende ramplocaties waar we onder begeleiding van de professionele hulpverleners aan de slag gaan."
Hij weet nog niet precies wat hem te verwachten staat. "Maar ik denk dat we niet ingezet worden bij het verwijderen van de stenen. Dat is gevaarlijk en zou de situatie ook kunnen verergeren. Ik zie wel wat ik aantref en wat ik kan doen, aannemelijk is in ieder geval dat de vrijwilligers ook betrokken worden bij het uitdelen van de hulpgoederen."