Mensen verzamelen zich rond een vuur in Hatay
NOS NieuwsAangepast

23 miljoen mensen getroffen door aardbeving, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

Zo'n 23 miljoen mensen in Syrië en Turkije zijn getroffen door de aardbevingen en naschokken van gisteren en vandaag, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder hen zijn volgens de WHO 1,4 miljoen kinderen.

Duizenden gebouwen zijn veranderd in puin. Alleen al in Turkije is bevestigd dat 6000 gebouwen zijn ingestort. Tot nu toe zijn meer dan 8000 mensen levend onder het puin vandaan gehaald in Turkije, meldt vicepresident Oktay. Zo'n 380.000 mensen in Turkije zijn volgens hem gevlucht naar door de overheid gefaciliteerde schuilplaatsen en hotels.

Afgelopen nacht bracht een deel van de aardbevingsslachtoffers de nacht door in de buitenlucht. Duizenden huizen zijn verwoest en door de naschokken durfden veel mensen niet in hun huis te slapen.

Reddingswerkers hebben de hele nacht onafgebroken gezocht naar overlevenden. De werkzaamheden werden bemoeilijkt door het winterweer. Door sneeuw zijn de getroffen gebieden slecht bereikbaar. Met name in het Syrische deel van het rampgebied verlopen de reddingswerkzaamheden moeizaam. Ondertussen is vanuit veel landen hulp onderweg.

Nederlanders vermist

In het rampgebied worden acht Nederlanders vermist, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We maken ons ernstig zorgen over hun situatie en doen wat we kunnen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor hun familie en vrienden. Door de situatie in het gebied kan het helaas nog een tijd duren voordat er voor iedereen duidelijkheid is."

Voor zover bekend bij het ministerie zijn er geen Nederlandse doden. Verwacht wordt dat het dodental in het rampgebied nog flink oploopt. Zo'n 24 uur na de aardbevingen in Syrië en Turkije staat het dodental op ruim 5000. Er zijn ook vele duizenden gewonden. De WHO heeft gewaarschuwd dat het aantal doden tot 20.000 kan stijgen.

De zoektocht naar overlevenden: 'Waar is mijn moeder'

In de gebieden in Syrië die door de regering worden gecontroleerd, zijn zeker 812 mensen omgekomen als gevolg van de twee aardbevingen en een reeks naschokken in buurland Turkije, meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Volgens dat persbureau zijn minstens 1449 mensen gewond geraakt in de provincies Aleppo, Latakia, Hama, Idlib en Tartous.

De Witte Helmen melden dat het dodental in het Syrische rebellengebied is gestegen tot 790, met een waarschuwing dat het aantal nog "drastisch" zal stijgen. Met het meest recente dodental in Turkije van 3419 brengt dat het totale aantal officieel bevestigde doden in de drie gebieden op 5021.

Nationale rouw in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft een week van nationale rouw aangekondigd. Turkije heeft de NAVO onder meer om noodveldhospitalen gevraagd. In de tien getroffen provincies is de noodtoestand afgekondigd voor drie maanden.

Vanuit allerlei landen is er materieel en mankracht onderweg of al gearriveerd. Zo landde afgelopen nacht het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR in Turkije, dat bestaat uit 65 mensen en acht reddingshonden. Het materieel van dat team liep wat vertraging op vanwege de drukte op het vliegveld van Adana. Inmiddels is het team aangekomen in het rampgebied en heeft het een basiskamp opgezet in de regio Hatay.

Ook vanuit landen als Japan en Rusland zijn reddingsteams onderweg. De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat Turkije op alle mogelijke steun kan rekenen, en Australië en Nieuw-Zeeland hebben omgerekend voor zo'n 7 miljoen euro aan financiële hulp toegezegd.

Voedsel en dekens naar Damascus

Vanuit Irak en Iran zijn vliegtuigen met hulpgoederen aangekomen op de luchthaven van Damascus. Aan boord van de Irakese toestellen is zo'n 70 ton aan voedsel, medische hulpmiddelen en dekens, meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

De Verenigde Arabische Emiraten zouden zo'n 93 miljoen euro aan financiële hulp hebben toegezegd aan Turkije en Syrië en Qatar stuurt 10.000 containerwoningen naar de rampgebieden, volgens Turkse krant Hürriyet.

Vanuit alle delen van de wereld zijn reddingswerkers, honden en materiaal naar het rampgebied onderweg:

De hele wereld stuurt hulp naar Turkije en Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl