Turkse voetbalclubs zetten rivaliteit opzij en werken samen bij hulpverlening
De rivaliteit tussen de drie grootste voetbalclubs van Turkije - Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas, alle gevestigd in Istanbul - is doorgaans ongekend. Maar na de enorme ellende die de aardbeving van maandag in het zuiden van het land heeft veroorzaakt, zijn de verhoudingen, in ieder geval voor even, in een nieuw perspectief komen te staan.
Ze hebben meteen nadat de natuurramp zich had voltrokken de handen ineengeslagen, vertelt Arda Kaya, presentator van AD Play en kenner van het Turkse voetbal. Zoals bij het verzamelen van goederen voor de slachtoffers.
Besiktas twittert onderstaande foto met de tekst "een uniek voorbeeld van solidariteit van onze fans en burgers voor slachtoffers van de aardbevingen".
"Die clubs zijn normaliter haat en nijd onder elkaar, maar ze verwijzen nu naar elkaar. Mocht je niet kunnen komen bij het stadion van de club waar je fan van bent, ga dan alsjeblieft met je spullen naar de tegenpartij", aldus Kaya in NOS Langs de Lijn En Omstreken.
Collectie fanshops naar het zuiden
De clubs zelf blijven daar niet bij achter. Kaya: "De fanshops worden helemaal leeggehaald. De hele wintercollectie van de drie clubs gaat richting het zuiden van Turkije. Ze hebben ook meteen alle social media-kanalen opengesteld voor de Turkse variant van het Rode Kruis en de hulpdiensten in het land. Die kunnen dus bijvoorbeeld gebruik maken van Twitter-accounts om hulpaanvragen te doen."
De aanhang van de clubs laat zich evenmin onbetuigd op Twitter. "Fans houden grote retweet-acties over mensen die onder het puin zitten en proberen via berichtjes hulp te zoeken. Die worden massaal geretweet door de fans van alle clubs."
Galatasaray twittert onderstaande foto met de tekst "vanaf 8.00 uur begon de acceptatie van hulp weer in het Nef Stadium".
Kaya vertelt verder: "Er worden allerlei hulpacties opgezet in de stad en daar doen de drie clubs ook aan mee. Die clubs daar zijn bijna politieke partijen, zo'n grote aanhang hebben ze. En zo'n grote invloed hebben ze op de maatschappij in Turkije. Ze veranderen nu eigenlijk van een sportclub naar een maatschappelijke hulporganisatie."
Bloedbank in stadion
Zo is er een bloedbank ingericht in het stadion van Besiktas. Kaya: "Dus iedereen die bloed wil doneren, kan daar terecht, in het Europese deel van Istanbul. En zo zie je dat ze op elke mogelijke manier de hand uitsteken om de mensen daar te helpen."