Herstellen voor Roest en Schouten net zo belangrijk als doortrainen in 'winterstop'
Een winterstop midden in het schaatsseizoen, zo voelde het bijna met drie weekeinden zonder langebaantoernooi. Vanaf vrijdag moeten de Nederlandse toprijders weer op scherp staan en stroomt Thialf weer vol.
Bij de NK afstanden wordt drie dagen lang gestreden om nationale titels en - vooral - om startbewijzen voor de WK afstanden. De beste drie schaatsers per afstand (de beste twee op de 5.000 meter vrouwen en 10.000 meter mannen) plaatsen zich voor de WK, die van 2 tot en met 5 maart worden gehouden in Heerenveen.
Bekijk hieronder het programma van de Daikin NK afstanden:
Al sinds eind september, toen de eerste rijders vooruitblikten op het nieuwe seizoen, worden de WK afstanden genoemd als dé stip aan de horizon. Voor de meesten het absolute hoofddoel van de na-olympische winter. Daar moet het gebeuren, daar wil iedereen goed zijn.
Voor Roest kwam de wedstrijdloze periode van de laatste weken niet ongelegen. Op zondag 8 januari veroverde hij na een intense strijd met de Noor Sander Eitrem de Europese allroundtitel. Pas in het eerste weekeinde van februari moet hij zich weer laten zien.
"Na de EK ben ik vijf à zes dagen thuis geweest en daarna negen dagen in Collalbo", zegt de schaatser van Reggeborgh, dat net als Jumbo-Visma een trainingskamp afwerkte in de Dolomieten.
Als je begint te trainen terwijl je nog niet hersteld bent, is dat ook niet goed.
De schaatsers van AH-Zaanlander zochten de Spaanse zon op en trokken naar Tenerife. Daar bereidde Irene Schouten zich voor op het belangrijkste deel van het seizoen.
"Op de NK wil ik natuurlijk graag de titels winnen op de drie en de vijf kilometer. En als ik die pak, dan plaats ik me vanzelf voor de WK. Maar uiteindelijk is de WK de belangrijkste wedstrijd. Dus ik win liever zilver op de NK en goud op de WK dan andersom."
Geen piek met Kerst
Voor Schouten duurde de zogenaamde winterstop nog langer dan voor Roest, want zij koos ervoor de NK allround over te slaan en miste daardoor ook de EK in Hamar.
"Het was vooral gek dat ik eind december geen piek heb gehad. Het voelde raar om helemaal niet met de wedstrijden bezig te zijn. Normaal is Kerst bijzaak en nu was het de hoofdzaak."
"Ik ben echt lange tijd uit competitie geweest, maar voor mij was het goed. Ik ben blij met de keuze. Na de Kerstdagen ben ik niet helemaal fit geweest ook, ik had een weekje de griep. Dat komt toch doordat ik een intens jaar heb gehad", zegt de drievoudig olympische kampioene.
"Ik snap na deze periode beter waarom collegaschaatsers vaker kiezen."
Eindelijk succes op WK?
Kiezen en doseren, niet altijd alles willen geven en niet overal maar tot het uiterste willen gaan. Het is wat ook Roest door de jaren heen heeft geleerd.
De wereldkampioenschappen afstanden zijn nog niet echt zijn toernooi gebleken. Hoewel Roest drie wereldtitels allround op zijn naam heeft en vier olympische medaille won, veroverde hij nog nooit individueel WK-goud.
"Ik heb goede, belangrijke wedstrijden gereden, maar de WK was nog niet mijn beste wedstrijd. Dat hoop ik te veranderen."
Ik rijd altijd alles. Maar dat hou je op hoog niveau gewoon niet voor altijd vol.
In 2019 werd Roest op de vijf kilometer verslagen door de Noor Sverre Lunde Pedersen en een jaar later eindigde Roest als vierde, terwijl hij tot dat moment alle vijf kilometers van het seizoen had gewonnen.
Tot overmaat van ramp werd hij ook nog eens gediskwalificeerd omdat hij zijn armband niet om had.
"Bij de WK in Salt Lake City stond ik gewoon wat moe aan de start. Van die fouten moet je leren."
Bij de NK afstanden hoopt Roest zich te plaatsen op de vijf en tien kilometer en bondscoach Rintje Ritsma heeft voor hem ongetwijfeld ook een plek gereserveerd in de selectie voor de ploegenachtervolging.
Roest zou zich ook kunnen plaatsen op de 1.500 meter, maar de indeling van de afstanden op de WK zit hem in de weg.
"Het programma is bijna onmogelijk, omdat de afstanden na elkaar op zondag worden gereden. Als je wat wil op de tien kilometer is het bijna onverstandig mee te doen aan de 1.500 meter."
'Fris en met energie'
Na de NK volgen nog twee wereldbekers in het Poolse Tomaszów. Roest: "Dat zijn mooie trainingswedstrijden om vorm te houden. Maar wat de beste route naar de WK gaat zijn, weten we pas na dit weekeinde."
Zowel Roest als Schouten zal daar vermoedelijk niet het achterste van de tong laten zien, met het oog op het hoofddoel van de winter: wereldkampioen worden in Heerenveen.
"Ik rijd altijd alles. Maar dat hou je op hoog niveau gewoon niet voor altijd vol.", zegt Schouten. Roest: "Als ik fris en met energie aan de start sta, ben ik op mijn best."