NOS SchaatsenAangepast

Roest zet knop om en knokt zich op fraaie slotdag naar tweede EK-titel allround

Roest knokt zich naar winst 10 kilometer en tweede titel EK-allround

Na een spectaculaire laatste dag heeft schaatser Patrick Roest de EK allround in Hamar gewonnen. De 27-jarige Nederlander herpakte zich van de tik die Sander Eitrem hem op de 1.500 meter had uitgedeeld. In een mooi man-tegen-mangevecht op de 10.000 meter schaatste hij naar de titel.

Met de winst van Roest op de 500 meter, de eerste afstand dit weekend, dacht menig schaatsvolger al dat prolongatie van zijn Europese titel een voldongen feit was, maar op de 5.000 meter was daar gisteren opeens Eitrem. Voor eigen publiek troefde hij Roest af.

Misser op de 1.500 meter

De 1.500 meter was zondag cruciaal in de titelstrijd. Eitrem en Roest reden tegen elkaar en de Noor ging snel van start. Roest liet Eitrem niet ver wegrijden, maar op de laatste kruising ging het mis. De twee kwamen naast elkaar de bocht uit, maar de Noor had voorrang omdat hij uit de buitenbocht kwam.

Bekijk hieronder een samenvatting van de 1.500 meter.

Eitrem wint 1.500 meter op EK allround, Roest moet inhouden op kruising

Roest moest inhouden, kwam overeind en gaf vervolgens veel tijd toe op Eitrem. De leiding in het klassement was hij kwijt en hij maakte daarna een aangeslagen indruk.

"Ik rij zelf een slechte race, Eitrem een hele goede", erkende Roest na de 1.500 meter. "Ik heb niet goed gereden, niet slim gereden en ik had de benen ook niet."

"Ik moet een hele sterke tien kilometer rijden om de EK nog te kunnen winnen", aldus Roest, die het moeilijk vond zijn mindere 1.500 meter snel te vergeten. "Dat gaat toch in je hoofd zitten."

Roest kritisch op zichzelf na 1.500 meter: 'Niet goed en niet slim gereden'

Het verschil tussen de twee was 1,78 seconde en ze reden tegen elkaar op de slotafstand. De opdracht voor Roest was dus duidelijk: winnen. Om dat te bewerkstelligen koos hij de aanval. Roest wilde zo snel mogelijk een gat slaan met Eitrem. Dat plan lukte, maar de Noor liet zich niet uit het veld slaan en reed zijn eigen race.

Hij kwam langzaam maar zeker terug. Beide mannen kregen het zwaar met nog zeven ronden te gaan. Roest wist toen nog een keer te versnellen, Eitrem leek af te haken. De Noor had echter ook nog een eindsprint in huis.

Zowel Roest als Eitrem liet rondetijden van 29 seconden zien, maar de Nederlander had de langste adem. Hij knokte zich naar 12.58,09 en winst op de tien kilometer, Eitrem zette 13.04,24 neer en verbeterde zijn persoonlijk record.

Roest heeft 'hard gestreden' voor allroundtitel: 'Kwam zeker niet vanzelf'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl