NOS SchaatsenAangepast

Eitrem verslaat Roest op vijf kilometer, die EK allround nog wel leidt na dag één

Eitrem verrast op EK allround met zege op vijf kilometer, Roest zeldzaam zilver

Patrick Roest heeft gedaan wat van hem verwacht werd op de eerste dag van de EK allround. Maar hij zal niet helemaal gerust gaan slapen. Na dag één in het Vikingschip in het Noorse Hamar leidt Roest wel het algemeen klassement. Maar de Noor Sander Eitrem staat een stuk dichterbij dan vooraf gedacht.

Roest won de 500 meter, maar leed later op de dag zijn eerste nederlaag van het seizoen op de 5.000 meter. De 20-jarige Eitrem, een van de grote schaatstalenten uit Noorwegen, verraste op zijn thuisbaan op de vijf kilometer met een sterk slot van rondjes onder de 29 seconden. Zijn winnende tijd was 6.12,15.

Bekijk hier de reactie van Roest na zijn nederlaag op de 5.000 meter:

Roest baalt van mislopen zege 5.000 meter: 'Maar hoef me geen zorgen te maken'

Meervoudig wereldkampioen Roest oogde in de dagen in aanloop naar de EK geconcentreerd. Dat kwam eruit op de 500 meter, de eerste afstand van het kampioenschap, die hij won (36,45). Na zijn tweede plek op de vijf kilometer (6.13,31) is het niet alle hens aan dek, maar Roest zal niet mogen verslappen op de slotdag.

De Belg Bart Swings staat na dag één derde in het algemeen klassement, nadat hij vierde was geworden op de 500 meter en vijfde op de vijf kilometer.

Roest wint 500 meter, herkansing Bosker

Eerder op de dag begon Roest het allroundtoernooi met een rit waarin hij de titel eigenlijk alleen maar kon verliezen. Een fataal foutje op de sprint is zo gemaakt, maar Roest hield het hoofd koel en won de 500 meter met een tiende voorsprong op Peder Kongshaug (36,55) en een halve seconde voorsprong op Eitrem (36,94).

Roests opening van 10,21 en volle ronde van 26,24 waren een prima start van zijn jacht op goud.

Bekijk hier de samenvatting van de 500 meter en reactie van Roest:

Na die 500 meter was al duidelijk dat Roests grootste bedreigers dit EK de Noren zijn. Hallgeir Engebraten (23) meldde zich kort voor de EK met astmaklachten nog af, maar Eitrem en Kongshaug dienden zich direct aan als podiumkandidaten.

Eitrem opende het allroundtoernooi en bleef voor eigen publiek slechts 0,02 seconden boven zijn persoonlijk record. Kongshaug, die het vooral van de kortere afstanden moet hebben, deelde in de strijd om de medailles een tikje uit in zijn rit tegen de 21-jarige Beau Snellink. De jonge Noor kruiste over zijn leeftijdsgenoot heen en Snellink kwam tot plek zeven (38,03).

Op de vijf kilometer pakte Snellink met de vierde plek (6.17,13) weer wat tijd terug op Kongshaug. Maar hij ziet de Noor nog wel boven zich staan op de vierde plek in het algemeen klassement, Snellink is de nummer vijf.

Moeizame dag Bosker

Marcel Bosker staat op de zesde plek. De eerste dag verliep moeizaam voor de nummer twee van de EK allround van 2021. Op de 500 meter ging hij vinnig van start, maar moest hij halverwege de eerste bocht overeind komen toen zijn tegenstander Gabriel Odor tegen de vlakte ging.

Bosker baalt van herstart 500 meter: 'Vakkundig uit toernooi gereden'

Bosker reed zijn 500 meter opnieuw en kwam tot de zesde tijd (37,55). Zijn vijf kilometer (6.22,33) ging ook niet vanzelf. Hij schaatste vrijwel de hele rit enkele tientallen meters achter Swings aan, die een vlak schema reed van rondjes net boven de dertig seconden. In de slotrondes kon Bosker nog wat inlopen om de schade te beperken.

Het allroundtoernooi bij de mannen gaat zondag verder, als de 1.500 meter en de 10.000 meter worden verreden.

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl