NOS SchaatsenAangepast

Oppermachtige Roest wint alle afstanden en is Nederlands kampioen allround

Finale NK allround: Roest wint vier races, Snellink snel, Bosker redt het

Patrick Roest heeft met overmacht de Daikin NK allround gewonnen. Ook de afsluitende tien kilometer was een prooi voor Roest.

De laatste keer dat bij het mannentoernooi een schaatser alle vier de afstanden op zijn naam zette, was in 2008. Toen was Sven Kramer oppermachtig. Nu was die eer weggelegd voor de 27-jarige Roest.

Met zijn zeges op de 500, 5.000 en 1.500 meter had hij een flinke marge opgebouwd voor de slotafstand. Op de 10.000 meter mocht hij liefst 45 seconden verliezen en dan nog zou hij tot Nederlands kampioen gekroond worden.

Roest was echter niet van plan om tijd te verliezen. Hij wilde winnen. In 2021 was het hem namelijk net niet gelukt om alle afstanden te winnen bij de NK. Toen werd hij tweede op de 10.000 meter achter Marwin Talsma.

Dit keer was Talsma niet bij machte het Roest moeilijk te maken, hij werd vijfde. Roest liet in de slotrit Jordy van Workum direct achter zich en moest het dus vooral alleen doen in zijn race.

Dat was voor de Lekkerkerker geen probleem. Hij versnelde ogenschijnlijk zonder problemen in het tweede gedeelte en haalde Van Workum een rondje in. Bij de finish stond er 12.44,52 op de klokken.

EK-tickets

De spanning in de titelstrijd ontbrak dus, maar de strijd om de overige plaatsen in de topdrie was daarentegen wel tot de laatste afstand spannend. Voor de nummers een, twee en drie stond namelijk een ticket voor de EK allround op het spel.

Met een ijzersterke 1.500 meter had Van Workum verrassend de tweede plaats overgenomen van Beau Snellink. Marcel Bosker, die vorig jaar de nationale titel pakte, stond voorafgaand aan de tien kilometer derde.

Bekijk hier de 1.500 meter en de reacties van Roest en Van Workum.

Snellink en Bosker reden tegen elkaar en de 21-jarige Snellink was veel sneller. Hij finishte na 12.52,51 en verbeterde daarmee zijn persoonlijk record. Bosker kwam twintig seconden later over de eindstreep.

De 22-jarige Van Workum deed voor de derde keer in zijn carrière mee aan de NK allround. Bij zijn debuut in 2021 stond hij na drie afstanden niet bij de beste acht en mocht hij de tien kilometer dus niet rijden, vorig jaar werd hij gediskwalificeerd op de slotafstand.

Van Workum had het moeilijk op de tien kilometer en het lukte hem niet de tweede plaats in het klassement vast te houden. Snellink en Bosker gingen hem voorbij en pakten beiden een EK-ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl