Patrick Roest
NOS SchaatsenAangepast

Roest houdt huis op eerste dag NK allround: winst 500 en 5.000 meter

Patrick Roest, de grote favoriet voor de nationale allroundtitel, is niet van plan een seconde prijs te geven op de Daikin NK allround. De 500 meter won hij overtuigend in 36,11 en zijn winnende 6.10,41 op de vijf kilometer was ook een indrukwekkende race.

In het algemeen klassement staat Roest - uiteraard - eerste. Beau Snellink staat tweede en derde is Marcel Bosker, die op de 1.500 meter, de eerstvolgende afstand, zo'n vijf seconden moeten goedmaken op Roest. Een onmogelijke taak, tegen Roest in vorm.

Snellink en Bosker zullen moeten zorgen dat zij hun podiumplaats en daarmee een ticket voor de EK allround niet weggeven.

Bekijk hier de samenvattingen van de 500 meter en de 5.000 meter:

Roest begon zijn vijf kilometer vrij behouden, met rondjes hoog in de 29 seconden, zelfs een keer een dertiger. Misschien was het even zoeken, van zijn gouden 500 meter-sprint naar het ritme van de 5.000 meter. Na drie kilometer drukte Roest het gaspedaal in.

Er kwamen rondjes van 28,8 en zelfs 28,6. Met die slotrondes onder de 29 seconden kwam plots het kampioenschapsrecord van Sven Kramer (6.10,37) in beeld. Roest was vier honderdsten langzamer.

Eind november had Roest tijdens wereldbekerwedstrijden in Thialf al het baanrecord verbroken en de zesde tijd ooit neergezet. Maar bij die sensationele 6.04,36 kwam hij dinsdag niet in de buurt. Dat was ook niet nodig, al was het even opletten na de race van Snellink.

Snelle Snellink

De 21-jarige Snellink debuteerde dit jaar in de wereldbeker en pakte al een zilveren en bronzen medaille op de 5.000 meter. In Thialf liet de allrounder opnieuw zien een gevaarlijke klant te zijn op de vijf kilometer. Zijn race was fraai: een vlak schema van lage 29'ers dat eindigde na 6.11,09. Anderhalve seconde boven zijn persoonlijk record, onlangs gereden in Calgary.

Bekijk hier de reactie van Patrick Roest en Beau Snellink:

Snellink had het ook wel nodig, want zijn dertiende plek op de 500 meter (37,67) overtuigde niet. Door deze race sprong hij naar plek twee in het klassement. Gevolgd door Bosker, die na een vijfde plek op de 500 meter (37,04) vierde eindigde op de 5.000 meter (6.17,88).

Van Workum ligt op de loer

Bosker en Snellink kunnen woensdag, op de laatste dag van de NK allround, geen moment verslappen. Anders pikt Jordy van Workum een van hun EK-tickets in. De 22-jarige allrounder reed de 500 meter als een van de weinigen onder de 37 seconden (36.91) en verbeterde met 6.20,62 zijn persoonlijk record op de vijf kilometer.

Voor Van Workum liggen er kansen, voornamelijk door de afwezigheid van Jorrit Bergsma, die niet fit is en zich afmeldde voor het toernooi, en Bart Hoolwerf.

Woensdag gaat het allroundtoernooi verder, dan betreden de mannen het ijs voor de 1.500 meter en de beslissende tien kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl