NOS Schaatsen

Noorse druk drijft Roest tot uiterste op 5.000 meter: baanrecord en zesde tijd ooit

Noorse druk drijft Roest tot uiterste op 5.000 meter: baanrecord en zesde tijd ooit

Onder druk van twee jonge Noren heeft Patrick Roest zeldzaam hard gereden op de 5.000 meter. Met 6.04,36 won hij het goud bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen en scherpte hij zijn eigen baanrecord in Thialf met bijna een seconde aan.

Het bleek de zesde tijd ooit gereden op een vijf kilometer.

Roest werd enorm beproefd door de 20-jarige Sander Eitrem en de 22-jarige Hallgeir Engebråten, die met 6.08,24 naar het zilver en met 6.09,44 naar brons reden.

De jonge schaatsers uit Noorwegen dienen zich aan als grootste uitdagers van de Nederlanders op de vijf en tien kilometer nu de Zweedse olympisch kampioen Nils van der Poel niet meer meedoet. "Eitrem heeft het beste in mij naar boven gehaald", zei Roest na afloop. "Misschien dat het in een rit tegen elkaar nog harder kan."

Roest na indrukwekkend baanrecord 5.000 meter in Thialf: 'Eitrem haalde beste in mij naar boven'

Voordat Roest de baan in ging had Eitrem de druk flink opgevoerd. Met zijn 6.08,24 zette de Noor de vijfde tijd ooit gereden in Thialf neer. Alleen Roest en Jorrit Bergsma waren ooit sneller. Ter context: grote heren als Sven Kramer en Nils van der Poel kregen dat nooit voor elkaar in Heerenveen.

Roest moest zijn raceplan plots bijstellen en ging maar als een raket van start. Vol lef dook hij bij zijn vertrek al direct onder het schema van zijn eigen (inmiddels oude) baanrecord van 6.05,14. De Nederlander plakte vervolgens de rondjes 28 achter elkaar. Slechts twee ronden gingen in 29 seconden, waaronder de slotronde.

Pro Shots
Patrick Roest

In die laatste ronde bleek dat Roest de Noorse druk glorieus had weerstaan. De voorsprong op Eitrems snelste tijd tot dan toe was ruim drie seconden en Roest versloeg in zijn race die andere Noorse belager Engebråten, de winnaar van olympisch brons.

Het baanrecord en deze na Stavanger tweede WB-zege op de vijf kilometer doen Roest, die dit jaar overstapte van de Jumbo-Visma-ploeg naar Team Reggeborgh, goed. "Het geeft wel een lekker gevoel dat ik nog steeds zo sterk ben als toen, en misschien wel sterker. Dit geeft weer een hoop zelfvertrouwen."

'Patrick is back'

Roests oude rivaal Van der Poel had de race ook gezien en liet weten: "Patrick is back." Roest reageerde grinnikend: "Dat is mooi. Hopelijk komt hij ook ooit terug en kan hij dan mee strijden. Daar hoop ik op. Misschien niet dit jaar of volgend jaar, maar misschien dat hij er richting de Spelen weer bij is."

Zonder Van der Poel en met twee wereldbekerzeges in dit nieuwe seizoen is Roest weer de vijfkilometerkoning, maar zijn troon is met de azende Noren in de buurt allerminst veilig.

Pro Shots
Sander Eitrem

Engebråten en Eitrem zijn twee van een handvol talentvolle jongelingen in de Noorse ploeg die gespecialiseerd zijn in de lange afstanden, de vijf en tien kilometer. Eitrem won in Stavanger de B-groep - reed toen zelfs harder dan Roest - en Engebråten won in Peking al olympisch brons.

Bang zijn ze zeker niet. Eitrem, die iets hoger in de schaatshouding lijkt te zitten dan gebruikelijk en een opvallend hoog beentempo hanteert in de bochten, heeft een glashelder doel dit schaatsjaar: wereldkampioen worden.

Maak hieronder kennis met Sander Eitrem en Hallgeir Engebråten:

Jonge Noren stimuleren elkaar op lange afstand: 'Nodig om Nederlanders te verslaan'

Achter Engebråten en Eitrem dient zich overigens alweer een nieuw groot talent aan. De 18-jarige Sigurd Henriksen reed zaterdag in Heerenveen de elfde tijd: 6.17,67. Een wereldrecord voor junioren. Daarmee was hij sneller dan Jorrit Bergsma.

Bergsma opende zaterdagmiddag het bal op de vijf kilometer. In de eerste rit kwam hij tot 6.17,99. Met een verbeten gezicht passeerde hij de streep. In Stavanger ontbrak Bergsma nog vanwege ziekte, dus op basis van zijn twaalfde plek kunnen niet te veel conclusies worden getrokken.

PR Snellink

In het geweld van Roest en de jonge Noren schoof met name de prestatie van Beau Snellink naar de achtergrond. Zijn persoonlijk record van 6.11,81 was namelijk fraai. Het leverde een verdienstelijke vierde plek op.

Het slotakkoord was aan Kars Jansman en Marcel Bosker, die elkaar in de laatste rit troffen. Met 6.15,22 om 6.15,31 reden de Nederlanders prima en bleken ze aan elkaar gewaagd. Toch is het niveau van de opkomende Noren op dit moment in het seizoen nog even te hoog.

NOS
Schaatsprogramma Heerenveen zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl