NOS Schaatsen

Scheperkamp snelt naar eerste WB-medaille op 500 meter, goud voor Dubreuil

Sprinter Scheperkamp pakt brons bij World Cup in Thialf, goud voor Dubreuil

Merijn Scheperkamp heeft laten zien dat hij meekan met de beste sprinters van de wereld. Bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen snelde de 22-jarige Nederlander in 34,69 naar het brons op de 500 meter. Zijn eerste WB-medaille op deze afstand.

Goud ging naar de Canadees Laurent Dubreuil, die met 34,34 zeer rap was, de zesde tijd ooit gereden op de 500 meter in Thialf. Zilver was er voor de Japanner Wataru Morishige, die 34,45 reed.

"De tijd vind ik eigenlijk nog een beetje te langzaam, maar ik ben wel erg tevreden", zei Scheperkamp na afloop. "Nu rij ik eindelijk een race die bij mij past. Met een beetje geluk kom ik op het podium."

Bekijk hier de reactie van Merijn Scheperkamp:

Sprinter Scheperkamp met 'degelijke tijd' op World Cup-podium: 'Tevreden hiermee'

Vrijdag had Scheperkamp zijn ploeggenoot Joep Wennemars zilver zien winnen op de 1.000 meter, dat wilde Scheperkamp ook wel. "Die knalt het podium op, dat vind ik supergoed van hem. Ik haal er inspiratie uit. En hij is wat jonger, dat vreet ook een beetje aan mij. Ik wil ook."

In een direct duel met Dai Dai N'tab kon Scheperkamp het laten zien. Zijn tijd was op dat moment goed voor de eerste plek. Nipt sneller dan de Amerikaan Jordan Stolz, die zijn zelfvertrouwen na een harde val vrijdag op de 1.000 meter, opkrikte met 34,70. Goed voor de vierde plek.

N'tab had geen vlekkeloze race. Nadat hij eerst werd teruggefloten bij de start omdat hij had bewogen, ging de eerste honderd meter moeizaam. De achterstand die hij opliep tegen Scheperkamp kon hij niet meer goed maken in het volle rondje erna. Toch was zijn 34,88 goed voor de derde tijd op dat moment en uiteindelijk plek zeven.

Pro Shots
Dai Dai N'tab

Onder anderen Janno Botman was sneller dan N'tab. Botman, die na Scheperkamp startte, wist dat hij minimaal een persoonlijk record moest rijden om de beste Nederlander van de dag te worden. Botman reed met 34,78 wel sneller dan hij ooit was en dat bleek goed genoeg voor de zesde plek.

Voor sprinter Stefan Westenbroek, die drie weken geleden bij een krachttraining een gebroken teen opliep toen hij een halter op zijn voet liet vallen, kwam het schaatsweekend in Heerenveen nog te vroeg. Westenbroek was bij de kwalificatiewedstrijden eind vorige maand nog de rapste op het Friese ijs.

Zondag 1.500 meter en teamsprint

Al met al was het een goede sprintdag voor Nederland: met een derde, zesde en zevende plek lieten de Nederlandse sprintmannen zien dat zij op de 500 meter (als het meezit) mee kunnen doen om de medailles.

Zondag gaat het wereldbekerschaatsen in Heerenveen verder. Op de laatste dag rijden de mannen de 1.500 meter en de teamsprint. De vrouwen rijden de 500 meter en de 3.000 meter.

NOS
Schaatsprogramma Heerenveen zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl