NOS Schaatsen

Verrassend zilver Wennemars op 1.000 meter, goud Hoolwerf op massasprint

Verrassend zilver Wennemars op 1.000 meter, waar grote namen ontbreken op podium

Niet Kjeld Nuis, Thomas Krol, Jordan Stolz of Laurent Dubreuill, maar Zhongyan Ning uit China heeft goud gewonnen op de 1.000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Vertrouwde namen ontbraken op het podium. Joep Wennemars verraste in een persoonlijk record van 1.08,08 met het zilver, zijn eerste wereldbekermedaille.

"Ik schrok een beetje toen ik over de finish kwam", zei de 20-jarige Wennemars na afloop. "Ik had niet het gevoel dat het zo hard ging als bij de wereldbekerkwalificatie."

Het ging harder. En dat terwijl zijn start nog zo moeizaam was. Na een hapering in de eerste meters bleek zijn opening toch zeer rap (16,5). Sneller opende Wennemars niet dit seizoen.

Bekijk de reacties van Joep Wennemars en Thomas Krol:

Een kleine minuut later stopte de tijd enkele tienden eerder dan zijn oude persoonlijk record. Met 1.08,08 klokte Wennemars de negende tijd ooit gereden op de kilometer in Thialf. De 23-jarige Ning was vrijdag met 1.07,86 de snelste van de dag. De Est Marten Liiv pakte in 1.08,11 brons, de eerste wereldbekermedaille ooit voor Estland.

Stolz valt

Alle ogen waren in Heerenveen gericht op de 18-jarige Amerikaan Jordan Stolz, die vorige week in Stavanger met overmacht de 1.000 en de 1.500 meter had gewonnen. Het supertalent ging in de tweede bocht, waar hij zo'n zestig kilometer per uur reed, hard tegen de kussens.

Zijn tegenstander in de rit, Laurent Dubreuil, een andere medaillekandidaat, moest even inhouden, reed wel nog door en finishte na 1,08,68 als tiende.

ANP
Kjeld Nuis maakte zijn seizoensdebuut in Heerenveen

Nederlanders Thomas Krol, Kjeld Nuis en Hein Otterspeer stelden ietwat teleur met respectievelijk de vijfde, zevende en achtste plek. Krol aasde op revanche na zijn tegenvallende wereldbekerstart vorige week. Maar de olympisch kampioen op de 1.000 meter heeft het met 1.08,32 nog niet helemaal te pakken.

Ook Hein Otterspeer overtuigde niet met 1.08,57. Voor Nuis, die nadat hij een aanwijsplek had gekregen zijn seizoensdebuut maakte in de wereldbeker, was het even aankijken waar hij stond. Met 1.08,52 reed hij dezelfde tijd als Krol reed bij de wereldbekerkwalificatie. Nuis en Krol, de olympisch kampioenen van 2018 en 2022, naast het podium dus.

Hoolwerf sprint naar goud

Na het goud van Irene Schouten op de massastart bij de vrouwen snelde Bart Hoolwerf naar het goud bij de mannen. Niet solo, zoals Schouten, maar juist in de sprint.

Hoolwerf perst winnende sprint eruit op massastart na beulswerk Bergsma

Jorrit Bergsma verrichte beulswerk in de vijftien ronden ervoor en hield het tempo zeer hoog waardoor niemand weg kon rijden. Hoolwerf kon het vervolgens afmaken in de laatste ronde - die zeer hard ging.

Na vijftien ronden buffelen, perste Hoolwerf een slotronde van 23,4 seconden eruit en won. Een massastart uit het boekje, bondscoach Rintje Ritsma zal met genoegen hebben toegekeken in Thialf.

Bekijk de reactie van Bart Hoolwerf:

Hoolwerf trainde op drie rondes 'knetterhard' rijden: 'Betaalt zich nu wel uit'

Zaterdag gaat de wereldbeker in Heerenveen verder, dan komen de mannen in actie op de 500 meter en de 5.000 meter.

De vrouwen rijden de 1.500 meter en de teamsprint.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl