NOS Schaatsen

Nuis is terug, maar vindt winnen nog onrealistisch: 'Weet niet waar ik sta'

Nuis: 'Stolz pakken wordt heel erg lastig dit jaar, op alle afstanden'

Kjeld Nuis deed donderdagochtend precies hetzelfde wat hij drie weken geleden ook deed, daags voor het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers.

Tijdens een snelle ronde op het ijs van Thialf schoot het eind oktober ineens in zijn lies. Daardoor miste Nuis dat kwalificatietoernooi en het eerste wereldbekerweekeinde in Noorwegen.

Vanaf vrijdag is Nuis er in Heerenveen wel bij. De drievoudig olympisch kampioen heeft een aanwijsplaats gekregen van schaatsbond KNSB. "Dat is eigenlijk al de grootste winst. Ik ben heel erg blij dat ik die kans krijg op basis van vorig jaar en mijn voorseizoen."

Bekijk hieronder in de carrousel het schaatsprogramma van komend weekeinde:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Nuis rijdt vrijdag de 1.000 en zondag de 1.500 meter. Meedoen om te winnen, zit er nog niet in, verwacht hij. "Dat is niet realistisch. Ik zou het heel graag willen, maar ik weet niet waar ik sta."

"Ik heb zitten kijken (naar de wereldbeker in Stavanger, red.), maar ik heb geen idee wat ik daar klaar had kunnen spelen. Dit rondje vandaag was goed, maar dat is het enige waar ik op kan letten, zo goed mogelijk mijn eigen ding doen."

'Heel blij dat ik geen pijn had'

Dat rondje waar Nuis op doelt is dus een vergelijkbaar rondje met dat van drie weken geleden, toen hij zichzelf blesseerde. "Ik ben heel blij dat ik geen pijn heb gehad bij de eerste paar passen, daar heb ik toch aan gedacht."

"Het is ook niet dat schaatsen niet lukt, maar de spanning zit misschien nog wel in je hoofd. Als je echt los moet, is het toch aan of uit."

ANP
Kjeld Nuis met zijn gouden olympische medaille

Nuis krijgt op zowel de 1.000 als de 1.500 meter te maken met de Amerikaan Jordan Stolz, een week geleden winnaar van beide afstanden. Het waren de eerste twee wereldbekerzeges van de 18-jarige Amerikaan, the talk of the town in schaatsland.

"Het meest bewonderenswaardig vind ik dat hij al die afstanden zo goed beheerst. Stolz pakken dit jaar wordt heel erg lastig, op alle afstanden."

Het kan nog goed komen, dames en heren.

Kjeld Nuis

Dat de Nederlanders nog niet bij hem in de buurt kwamen, schrikt Nuis niet af. "Stolz zat ver voor de rest en iedereen maakt zich dan meteen wel zorgen dat de Nederlanders het zo slecht doen."

"Maar vorig jaar werd Krol ook zestiende bij de eerste wereldbeker (op de 1.500m, red.) en ik werd elfde. Maar we werden eerste en tweede op het moment dat het moest."

"Ik reed vorig jaar de eerste wedstrijden ook geen deuk in een pakje boter. Het kan nog goed komen, dames en heren", lacht Nuis, "Nederland kan het gewoon nog gaan doen in maart", kijkt hij al vooruit naar de WK afstanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl