NOS Schaatsen

Rijpma-de Jong pakt eerste WB-zege op 1.500 meter, ook goud teamsprinters

Wereldbekergoud voor Rijpma-de Jong op 1.500 meter, Groenewoud pakt brons

Antoinette Rijpma-de Jong heeft voor het eerst in haar carrière de 1.500 meter gewonnen in de wereldbeker. In Heerenveen was ze met 1.53,73 sneller dan olympisch kampioene Miho Takagi. Marijke Groenewoud reed naar het brons in een tijd van 1.54,65.

"Het klopte eindelijk. Dit is hoe het moet zijn. Ik ben heel erg blij dat het er in Thialf zo uit komt. Gewoon 1.53 rijden. Ik ben er nog steeds", zei Rijpma-de Jong direct na haar zege. Vorig weekend eindigde Rijpma-de Jong als vijfde, op twee seconden van winnares Takagi.

Nu was Rijpma-de Jong sneller dan de winnares van vorige week in Stavanger, die uitkwam op 1.53,92, terwijl Takagi bij de bel voor de laatste ronde niet ver boven het baanrecord van Ireen Wüst reed.

Groenewoud won haar bronzen medaille in de laatste ronde, toen ze in de laatste bocht van de laatste rit de Canadese Ivanie Blondin voorbijreed en na 1.54,65 finishte. Bij de eerste wereldbekerrace op de schaatsmijl in Noorwegen pakte Groenewoud ook al brons.

Bekijk hier de reactie van Antoinette Rijpma-de Jong:

Rijpma-de Jong opgelucht na wereldbekergoud: 'Eindelijk, na zo lang wachten'

Na twee races bleek al dat de tijden van een weekend geleden in Stavanger kinderspel waren in vergelijking met Heerenveen. Vrijwel iedereen reed seconden sneller dan in Noorwegen.

Joy Beune, vorige week zevende, maakte in rit zeven al indruk met een sterke, goed ingedeelde race waarin zij als eerste onder de 1.55 dook. Haar tijd, 1.54,97, was goed voor de vierde plek.

Pro Shots
Marijke Groenewoud

Wereldkampioene sprint Jutta Leerdam pakte het iets anders aan dan Beune. Met veel lef stortte ze zich op haar race. Alles-of-niets, leek de inzet na een angstaanjagende opening van 24,84. Na twee volle rondjes zat ze zelfs nog dik onder het baanrecord van Wust, maar in de laatste ronde was het op. Leerdams 1.55,65 was genoeg voor plek zes.

Goud teamsprint

Vorige week reden de mannen en de vrouwen in Stavanger de ploegenachtervolging. Dit weekend staat in Heerenveen de teamsprint waarbij drie schaatsers drie ronden rijden en waar iedere ronde een rijder afhaakt, op het programma. Voor de Nederlandse vrouwenploeg was er direct succes.

Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Femke Kok raceten in een tijd van 1.26,57 naar het goud. Canada (met Ivanie Blondin, Brooklyn McDougall en Carolina Hiller) snelde naar zilver, de VS (met Kimi Goetz, Erin Jackson en McKenzie Browne) greep het brons.

Bekijk hieronder de race van de Nederlandse teamsprintploeg en de reactie:

In de 'Reggeborgh-opstelling' - Kok, De Jong en Fledderus zijn ploeggenoten bij Team Reggeborgh - diende De Jong als gangmaker, Fledderus als motor en Kok als afmaker. Een succesvolle samenstelling, want de Nederlandse sprintploeg was nog nooit zo snel op een laaglandbaan. Helaas is het onderdeel niet olympisch.

"Het zou heel mooi als het ooit olympisch wordt", reageerde Kok, die erop wijst dat de massastart en de ploegenachtervolging teamonderdelen zijn op de langere afstanden. "En bij de sprint heb je eigenlijk niks."

Zondag gaat het wereldbekerschaatsen in Heerenveen verder. Op de laatste dag rijden de vrouwen de 500 meter en de 3.000 meter. De mannen doen de 1.500 meter en de teamsprint.

NOS
Schaatsprogramma Heerenveen zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl