NOS SchaatsenAangepast

Leerdam opnieuw sterkste op 1.000 meter, Grevelt verrast bij debuut met brons

Leerdam opnieuw sterkste op 1.000 meter, Grevelt verrast bij debuut met brons

Jutta Leerdam is moeilijk bij te houden op de kilometer. In Heerenveen heeft ze de derde wereldbekerzege uit haar carrière gepakt. Net als vorige week in Stavanger was ze opnieuw de snelste op de 1.000 meter. In een tijd van 1.13,77. Miho Takagi werd met 1.13,92 tweede, dichter bij Leerdam dan vorige week.

De grootste verrassing was de podiumplek van Isabel Grevelt, die haar debuut maakte in de A-groep in de wereldbeker. Ze reed in een persoonlijk record naar het brons. Nadat Antoinette Rijpma-de Jong met 1.14,74 tweetienden boven de tijd van Grevelt bleef, klonk er een harde gil op het middenterrein. Grevelt sloeg haar handen voor haar gezicht.

 • Pro Shots
  Isabel Grevelt
 • Pro Shots
  Isabel Grevelt

De 20-jarige won vorige week de kilometer in de B-groep. Op het hoogste niveau trof ze vandaag Erin Jackson, de olympisch kampioen op de 500 meter, waar Grevelt zich mooi aan kon optrekken bij de start. Toen Grevelt over Jackson heen kruiste op het laatste rechte eind, was duidelijk dat Grevelt razendsnel ging.

Persoonlijk record Grevelt

Na 1.14,54 kwam ze over de streep, waarmee ze 1,06 seconden sneller reed dan ze ooit was. Het bleek ook te snel voor Marrit Fledderus en Michelle de Jong, die in een direct duel boven Grevelts tijd doken. Fledderus kwam dichtbij met 1.14,76, goed voor de vijfde plek, De Jong gaf met 1.15,96 meer toe.

Bekijk de reacties van Jutta Leerdam en Isabel Grevelt:

Na twee ritten op de kilometer was al duidelijk dat het stukken harder ging dan vorige week in Noorwegen. De Oostenrijkse Vanessa Herzog reed in de tweede rit al een tijd waarmee ze vorige week in Stavanger zou hebben gewonnen. Tekenend dat het met het ijs in Thialf wel goed zat.

Schouten oppermachtig op massastart

Later op de avond reed Irene Schouten iedereen naar huis gereden op de massastart. Halverwege de race, op acht ronden voor het einde, ging ze ervandoor uit het peloton. De olympisch kampioene kwam solo aan. Bijna haalde ze de andere schaatssters een rondje in. Na 8.30,34 kwam ze over de finish.

Schouten ijzersterk op massastart in Thialf, komt solo aan en grijpt WB-zege

"Ik hab niet verwacht dat ik ooit solo over de finish zou komen op de massastart. Want ze letten op me. Ik dacht toen ik een gat had: rustig blijven en dan komt het goed."

"We wisten dat we het anders moesten doen dan vorige week", zei Schouten na afloop over de race in Noorwegen toen Ivanie Blondin de Nederlandse vrouwen aftroefde.

'We', zoals Schouten het zegt, wonnen in Heerenveen goud en zilver. Want Marijke Groenewoud, die het tempo op kop van het peloton slim laag hield toen Schouten wegreed, was in de sprint een punt van de schaats sneller dan Ivanie Blondin.

Bekijk de reactie van Irene Schouten:

Schouten komt solo aan op massastart: 'Nooit gedacht, want ze letten op mij'

Zaterdag gaat het wereldbekerweekend in Heerenveen verder. Dan komen de vrouwen in actie op de 1.500 meter en de teamsprint.

De mannen rijden de 500 meter en de 5.000 meter.

 • NOS
  Het schaatsprogramma van zaterdag
 • NOS
  Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl