NOS SchaatsenAangepast

Leerdam verslaat Takagi en pakt tweede wereldbekergoud op 1.000 meter

Jutta Leerdam heeft voor de tweede keer in haar carrière wereldbekergoud gepakt op de 1.000 meter. In Stavanger versloeg ze in een rechtstreeks gevecht Miho Takagi, de olympisch kampioene. De Japanse zette uiteindelijk de derde tijd neer, het zilver was verrassend voor de Koreaanse Kim Min-sun.

De 23-jarige Leerdam pakte in maart 2020 voor het eerst goud in de World Cup. Eerder dit weekend won de Nederlandse ook zilver op de 500 meter.

Leerdam, de regerend wereldkampioene sprint, maakte afgelopen zomer de overstap van het door haarzelf opgezette Worldstream naar Jumbo-Visma. Bij de ploeg van Jac Orie is ze de enige vrouw in de sprintploeg. Ze wil daar een volgende stap maken in haar carrière, waarin ze onder meer al eens de wereldtitel op de 1.000 meter veroverde.

Een van haar doelen voor dit seizoen was weer eens een wereldbekerwedstrijd winnen. Achter dat doel kan dus na de race in Stavanger al een vinkje gezet worden.

Leerdam kruist voor Takagi langs

Leerdam en Takagi reden in de voorlaatste rit tegen elkaar. De Nederlandse opende sneller dan de Japanse en liep vervolgens ook in de eerste volle ronde uit. Takagi moest Leerdam voor zich laten kruisen en verloor daarmee snelheid.

Takagi zag vervolgens ook het zilver aan haar neus voorbij gaan. Kim, de winnares van het goud op de 500 meter, verraste met 1.15,82, waarmee ze tweede werd achter Leerdam.

De wereldbeker in Stavanger is niet alleen een thuiswedstrijd voor de Noren, maar ook voor een Nederlander: Wouter Olde Heuvel, winnaar van meerdere nationale en wereldtitels. Olde Heuvel woont en werkt in Noorwegen en begeleidt de beste talenten van het land.

Onder de hoede van Olde Heuvel groeien Noorse schaatstalenten naar de top

De vijfde rit van de 1.000 meter was een Nederlands onderonsje tussen Antoinette Rijpma-de Jong en Marrit Fledderus. Rijpma-de Jong won de race en zette 1.16,94 neer. Daarmee werd ze uiteindelijk vijfde. Fledderus finishte in 1.17,17, waarmee ze op de zevende plaats eindigde.

Michelle de Jong versloeg in haar race de Amerikaanse Erin Jackson. Ze deed dat met een tijd van 1.17,31, goed voor plek acht.

Weer geen goud Schouten

Voor Irene Schouten was er dit weekend geen goud weggelegd. Op de 3.000 meter werd ze al verrassend verslagen door de Noorse Ragne Wiklund en op de massastart kwam ze ook tekort. De Canadese Ivanie Blondin pakte de winst.

Blondin verrast Schouten en Groenewoud en pakt goud op massastart

Schouten stond samen met Marijke Groenewoud in de finale van de massastart, dat sinds 2018 een olympisch onderdeel is. Met nog één ronde te gaan ging Schouten hard op kop rijden, maar het lukte niet om een gaatje te slaan.

Groenewoud nam over, maar in haar kielzog dook Blondin in de laatste bocht onderdoor. Het zilver was voor Groenewoud, Schouten finishte als derde en pakte brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl