NOS SchaatsenAangepast

Rijpma-de Jong wint EK allround derde keer op rij, Groenewoud zakt naar brons

Schaatsster Antoinette Rijpma-de Jong heeft voor de derde keer op rij de EK allround gewonnen. Op de afsluitende vijf kilometer was de derde tijd voldoende om de leiding in het klassement vast te houden.

Marijke Groenewoud zakte een plaats in het klassement en pakte het brons. Ragne Wiklund klom dankzij de winst op de 5.000 meter naar de tweede plaats en werd de eerste Noorse vrouw ooit op het EK allround-podium.

Het leek na de drie kilometer van zaterdag nog spannend te gaan worden. Die afstand werd gewonnen door thuisrijdster Wiklund, waardoor het gat met Rijpma-de Jong aanzienlijk werd verkleind.

Het beloofde vervolgens een leuke strijd te worden op de 1.500 meter. Wiklund werd in 2021 wereldkampioene op die afstand, Rijpma-de Jong pakte vorig jaar de Europese titel.

Maar het werd minder spannend dan verwacht. Wiklund reed tegen Robin Groot, die dit weekend haar debuut maakte op een EK. De 22-jarige Noorse had in haar een goede tegenstandster en kon naar haar toerijden op de kruising halverwege de race.

Ze finishte in 1.56,29 en dat werd de richttijd voor Rijpma-de Jong in de slotrit. Zoals verwacht opende de Nederlandse flink sneller dan Wiklund. In de slotronde leverde ze iets van haar voorsprong in, maar aan de finish had ze nog genoeg over om de afstandszege te pakken.

Sterke laatste ronde Groenewoud

Groenewoud reed juist een sterke laatste ronde en finishte net achter Rijpma-de Jong in 1.55,66. Daarmee verwezen de twee Nederlandse vrouwen Wiklund naar de derde plaats op de 1.500 meter.

Bekijk hieronder een samenvatting van de 1.500 meter en de interviews na afloop van die afstand.

Rijpma-de Jong had een geruststellende voorsprong opgebouwd voor de slotafstand. Ze mocht op de 5.000 meter ruim tien seconden verliezen op Groenewoud en ruim twaalf seconden op Wiklund.

Wiklund wint 3.000 meter

De jonge Noorse reed in de voorlaatste rit en zette een sterke race neer. Voor haar thuispubliek klokte ze 6.57,19.

En dus wisten Rijpma-de Jong en Groenewoud wat ze moesten doen voor respectievelijk goud en zilver. Aan de tijd van Wiklund kwamen ze niet, maar Rijpma-de Jong hield de schade beperkt en mocht zich opnieuw Europees kampioene noemen.

Groenewoud, die het moet hebben van de lange afstanden, won van Rijpma-de Jong. Haar tijd was echter net niet snel genoeg om de tweede plaats in het klassement te behouden.

Groenewoud groeit bij EK als allrounder: 'Ik deed altijd maar wat'

Groot sloot de EK allround af op de vierde plaats. Met een derde plaats en drie vierde plaatsen maakte ze een verdienstelijk debuut op een EK.

Beune en Schouten ontbraken

Joy Beune meldde zich daags voor de start af. Ze kampte de afgelopen dagen in Noorwegen met buikgriep. Op donderdag verscheen ze niet op de baan en vrijdagmorgen bleek dat ze niet fit genoeg is om deel te nemen.

Ook Irene Schouten, de regerend wereldkampioene allround, ontbrak in Hamar. Zij liet de NK eind december aan zich voorbijgaan en ontving zodoende geen startbewijs voor de Europese titelstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl