NOS SchaatsenAangepast

Rijpma-de Jong aan de leiding na eerste dag EK allround, Groenewoud tweede

Antoinette Rijpma-de Jong gaat na de eerste dag van de EK allround aan de leiding. Ze won de 500 meter en werd op de 3.000 meter tweede. Marijke Groenewoud bezet de tweede plaats in het klassement, voor de Noorse Ragne Wiklund.

Het toernooi in Hamar begon voor Rijpma-de Jong, die jaagt op haar derde Europese allroundtitel op rij, met winst op de 500 meter. De regerend Nederlands kampioene reed in de voorlaatste rit tegen Groenewoud en ze pakte vooral in het volle rondje de winst.

Het lukte Rijpma-de Jong als enige van het deelnemersveld om onder de 39 seconden te duiken. De 23-jarige Groenewoud zette met 39,03 de tweede tijd neer.

Concurrentie uit Noorwegen

De grootste buitenlandse concurrent van Rijpma-de Jong is Wiklund, die voor thuispubliek rijdt. De 22-jarige Noorse moet het vooral hebben van de langere afstanden, maar zette ook een prima 500 meter neer.

Ze kwam al in rit twee in actie en was gekoppeld aan de Duitse Marlen Ehseluns. Wiklund had echter weinig aan haar tegenstandster. Ze had al snel een flinke voorsprong te pakken en Ehseluns kwam niet meer in de buurt van de Noorse. Met 39,76 zette ze de vierde tijd neer op de 500 meter in het Vikingschip.

Op de 3.000 meter reed Rijpma-de Jong tegen Wiklund en de Nederlandse ging hard van start. Haar rondetijden liepen halverwege de race flink op, terwijl de Noorse juist haar rondetijden stabiel kon houden.

Wiklund kwam onderdoor en nam afstand van Rijpma-de Jong, die vervolgens probeerde het gat zo klein mogelijk te houden. De 3.59,92 van Wiklund was de winnende tijd, Rijpma-de Jong zette 4.01,40 neer en eindigde op de 3.000 meter als tweede.

Top-drie dicht bij elkaar

In het klassement behield de Nederlandse de leiding, maar het is zeker nog geen gelopen race. Marijke Groenewoud moest de 3.000 kilometer zonder tegenstander rijden, omdat Sandrine Tas zich had afgemeld.

Haar tijd van 4.04,18 was goed voor de derde plaats en net voldoende om de tweede plaats in het klassement te behouden. Wiklund zit haar dankzij de winst op de 3.000 meter echter op de hielen.

Hoe zat het ook alweer met de puntentelling bij een allroundtoernooi? In deze video van vorig jaar leggen we dat uit:

Hoe werkt de puntentelling bij een allroundtoernooi?

Robin Groot, die de zieke Joy Beune verving, maakte een zeer verdienstelijk EK-debuut. Met 39,72 werd ze derde op de 500 meter. Op de 3.000 meter zette ze de vierde tijd neer en in het klassement staat ze na de eerste dag eveneens vierde.

Beune meldde zich daags voor de start af voor de EK allround. De 23-jarige schaatsster kampte de afgelopen dagen in Noorwegen met buikgriep. Op donderdag verscheen ze niet op de baan en vrijdagmorgen bleek dat ze niet fit genoeg is om deel te nemen.

Ook Schouten ontbreekt

Ook Irene Schouten, de regerend wereldkampioene allround, ontbreekt in Hamar. Zij liet de NK eind december aan zich voorbijgaan en ontving zodoende geen startbewijs voor de Europese titelstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl