NOS Schaatsen

Leerdam stelt op 1.000 meter orde op zaken en neemt leiding EK sprint van Kok over

Jutta Leerdam heeft bij de EK sprint orde op zaken gesteld. Na een tweede plaats op de 500 meter, pakte ze op de 1.000 meter de winst. Het gat met Femke Kok, de winnares van de 500 meter, was groot genoeg om de leiding in het klassement over te nemen.

Bij de Nederlandse kampioenschappen van anderhalve week geleden in Heerenveen moest Leerdam bij een van de twee races over 500 meter ook al haar meerdere in Kok erkennen. Na twee fenomenale 1.000 meters en winst op de tweede 500 meter pakte ze in Thialf alsnog met overmacht de Nederlandse titel.

In Hamar lijkt zich eenzelfde scenario te voltrekken. Na de zege van Kok op de 500 meter, was het na de 1.000 meter Leerdam die kon juichen.

Op de eerste afstand waren Kok en Leerdam bij de loting aan elkaar gekoppeld, op de 1.000 meter reden ze na elkaar. Kok reed in de zesde rit tegen de Britse Ellia Smeding en ze liet haar tegenstandster ruim achter zich. Na 1.15,69 passeerde ze de finishlijn.

Leerdam nam het een rit later op tegen de Oostenrijkse Vanessa Herzog, die op de 500 meter op de derde plaats was geëindigd en ook zij had geen kind aan haar tegenstandster.

De regerend Europees kampioene kruiste over Herzog heen en snelde naar 1.14,38, de derde tijd ooit gereden op de ijsbaan in Hamar. Daarmee sloeg ze een flink gat met Kok. Op de tweede 500 meter, die zaterdagochtend op het programma staat, moet Kok 0,59 goedmaken op Leerdam.

Marrit Fledderus staat na de eerste twee afstanden op de vierde plaats. Op de 1.000 meter ging ze direct na de start bijna onderuit, maar zette ze alsnog de zesde tijd neer.

Niet alleen de sprinters strijden dit weekend in Hamar om de EK-medailles, ook de allrounders zijn aanwezig. Dat toernooi start zaterdag, met de 500 meter voor vrouwen en mannen, de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen. Zondag is de slotdag van de EK allround.

De beslissingen in het sprinttoernooi vallen zaterdag al. Dan staan er voor de vrouwen en mannen nog een 500 en een 1.000 meter op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl