NOS Schaatsen

Otterspeer wankelt op 500 meter, maar pakt leiding op EK na sterke 1.000 meter

Hein Otterspeer gaat na de eerste dag van de EK sprint in Hamar aan de leiding. Na een flinke wankeling op de 500 meter was hij op de 1.000 meter de snelste. Merijn Scheperkamp bezet de tweede plaats in het klassement.

Otterspeer zette op de openingsafstand de vijfde tijd neer. Hij geldt als een van de favorieten voor de Europese sprinttitel, maar kwam op de 500 meter goed weg. In de laatste binnenbocht had hij veel moeite om overeind te blijven. Hij wankelde en belandde in de baan van zijn tegenstander Piotr Michalski.

De jury keek nog naar het incident, omdat Otterspeer met die actie Michalski mogelijk had gehinderd. De tijd van Otterspeer bleef echter staan. "Er had veel meer in gezeten", reageerde Otterspeer na de 500 meter. "Maar dat bewaar ik voor straks."

Die woorden maakte hij waar. Ook zijn race op de 1.000 meter was zeker niet vlekkeloos, maar dit keer bleef hij eenvoudiger overeind en snelde hij naar de beste tijd: 1.08,32.

Met zijn 34 jaar werd Otterspeer anderhalve week geleden de oudste Nederlands sprintkampioen ooit. Naar eigen zeggen is hij "in beteren doen dan ooit" en na vier nationale titels en twee zilveren internationale sprintmedailles (EK en WK) lonkt dit weekend dan ook de eerste internationale titel.

"Gewoon de kop erbij houden", concludeerde hij voorafgaand aan het toernooi. "Ik heb alle kleuren van de medailles, maar nog geen goud. Laten we daar dit seizoen maar eens verandering in brengen."

Scheperkamp twee keer tweede

Scheperkamp eindigde zowel op de 500 meter als de 1.000 meter als tweede. Hij kwam 0,02 tekort tegen David Bosa, de verrassende winnaar van de eerste afstand. Op de 1.000 meter was hij gekoppeld aan de Spanjaard Nil Llop Izquierdo.

De 22-jarige Scheperkamp liet zich ditmaal niet verrassen, versloeg zijn directe tegenstander en zette 1.08,76 neer. Daarmee moest hij wederom één concurrent voor laten gaan, dit keer was dat Otterspeer.

Het gat met Otterspeer is niet groot. Op de tweede 500 meter, die zaterdagochtend gereden wordt, is het verschil tussen de twee Nederlanders 0,14 seconde.

Grote afwezige bij de EK sprint is regerend kampioen Thomas Krol. Hij eindigde bij de NK sprint, waar de startbewijzen verdeeld werden, als vierde en viel zodoende buiten de boot voor het toernooi in Hamar.

Kai Verbij kende dit seizoen, mede vanwege wat problemen met zijn gezondheid, een moeizame start, maar komt steeds beter in vorm. Bij de NK greep hij op de eerste 500 meter net naast de winst en in het eindklassement werd hij derde.

Bij de EK sprint werd hij zowel op de 500 als de 1.000 meter vierde. Ook in het klassement staat hij na twee afstanden op plaats vier, achter Otterspeer, Scheperkamp en de Est Marten Liiv.

Ook EK allround

Niet alleen de sprinters strijden dit weekend in Hamar om de EK-medailles, ook de allrounders zijn aanwezig. Dat toernooi start zaterdag, met de 500 meter voor vrouwen en mannen, de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen. Zondag is de slotdag van de EK allround.

De beslissingen in het sprinttoernooi vallen zaterdag al. Dan staan er voor de vrouwen en mannen nog een 500 en een 1.000 meter op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl