NOS SchaatsenAangepast

Otterspeer (34) oudste nationaal sprintkampioen: 'Kan nog wel even mee'

Hein Otterspeer is in Heerenveen voor de vierde keer nationaal sprintkampioen geworden. Met zijn 34 jaar is hij nu ook de oudste winnaar ooit.

Met een tijd van 1.07,71 op de beslissende 1.000 meter bleef hij Merijn Scheperkamp en Kai Verbij voor in het klassement.

"Ik ben super blij, dit was prachtig weekend voor mij. Vanaf moment één zat ik er goed op", zei Otterspeer na afloop. "Of ik te oud ben om nog emotioneel te worden? Nou, je bent nergens te oud voor. Je bent zo oud als je je voelt. Ik voel me nog geen 30, ik kan nog even mee."

Klassement

Otterspeer kon de titel na de tweede 500 meter al ruiken, nadat hij als vierde was geëindigd. Na dag één ging Otterspeer, met een vierde plek op de eerste 500 meter en winst op de eerste 1.000 meter, al aan de leiding in het algemeen klassement.

Bekijk hieronder samenvattingen van de 1.000 en 500 meter en een reactie van Hein Otterspeer.

Op de beslissende kilometer verdedigde Otterspeer een voorsprong van 0,35 seconde op Scheperkamp, die op papier minder is over een kilometer maar Otterspeer in een direct duel knap bijhield. Op Verbij, die uiteindelijk zevende eindigde op de 1.000 meter, verdedigde Otterspeer 0,70 seconde.

Nuis en Krol snel, maar geen EK sprint

Het ging hard in de voorlaatste rit van het Daikin NK sprint bij de mannen. Kilometerkanonnen Nuis (1.07,39) en Thomas Krol (1.07,64) reden naar goud en zilver. Voor Nuis was het zijn snelste rit ooit in Thialf. Voor Krol, de regerend Europees en wereldkampioen sprint, was het zilver een opsteker na een teleurstellend kampioenschap.

Beide heren plaatsten zich met een vijfde en zesde plek niet voor het EK.

Janno Botman werd vierde en bleef Krol voor in het algemeen klassement, toen hij met 1.08,06 zijn persoonlijk record op de 1.000 meter met acht tienden verbeterde. Botman kwam uiteindelijk 0,05 seconde tekort voor een startbewijs op de EK sprint.

Wereldkampioen Krol niet naar EK sprint: 'Olympische 1.000 winnen is makkelijker'

Eerder op de dag won Scheperkamp de 500 meter in 34,69, sneller dan de snelste tijd op dag één. Maar na afloop was hij zichtbaar gefrustreerd. Onzeker vooral, of het genoeg zou zijn voor een ticket voor het podium. Dat bleek zo te zijn.

Botman was op die 500 meter enkele duizendsten langzamer dan Scheperkamp en sprintte naar het zilver (34,69). De 20-jarige Sebas Diniz verraste op de slotdag met brons, in een persoonlijk record (34,84).

Otterspeer, Scheperkamp en Verbij zullen zich op 6 januari melden in Hamar, voor de EK sprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl