ANP
NOS SchaatsenAangepast

Leerdam wederom oppermachtig op 1.000 meter en prolongeert Europese sprinttitel

Jutta Leerdam is voor de tweede keer op rij Europees kampioene sprint geworden. De 24-jarige Nederlandse won ook de tweede 1.000 meter en verzekerde zich daarmee van de titel.

Femke Kok eindigde op de tweede plaats in het klassement. Het brons was voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog. De Europees kampioene van 2019 hield Marrit Fledderus achter zich.

"Beetje slechte race, maar ik kon het me permitteren", concludeerde Leerdam na de laatste afstand, waarbij ze twee keer moest starten vanwege een valse eerste start. "Dat is gewoon goed, dat ik onder verschillende omstandigheden alsnog kan winnen.

Ze ziet niet alleen die valse start, maar de hele EK sprint als een leermoment. "Het is een bevestiging voor mezelf: het maakt niet uit wat er gebeurt, ik kan gewoon altijd goed genoeg zijn."

De verwachting was dat het, net als bij de NK sprint anderhalve week geleden, een strijd zou worden tussen Leerdam en Kok. De twee Nederlandse schaatssters maakten die verwachtingen waar.

Leerdam wint drie afstanden

Op de eerste 500 meter was Kok de snelste, maar op de 1.000 meter waren de rollen omgekeerd. De 24-jarige Leerdam was flink sneller, waardoor het gat geslagen was met de twee jaar jongere Kok.

Leerdam en Kok reden ook op de tweede 500 meter tegen elkaar. De opening was opnieuw voor Kok, maar in tegenstelling tot een dag eerder lukte het Leerdam dit keer wel haar landgenote in te halen.

Leerdam verslaat Kok op tweede 500 meter en vergroot voorsprong EK sprint

Met haar winnende tijd van 37,76 verstevigde ze nog maar eens haar leidende positie. Kok moest daardoor op de afsluitende 1.000 meter 1,40 seconden goedmaken op Leerdam om haar van de troon te stoten.

Een lastige opgave, want Leerdam is dit seizoen nog onverslaanbaar op de 1.000 meter. Ze won alle vier de wereldbekerwedstrijden en snelde bij de NK allround zelfs twee keer naar een baanrecord in Thialf.

En ook in Hamar was ze oppermachtig op de kilometer. Na winst op de eerste 1.000 meter van het toernooi, was ze ook op de tweede 1.000 meter haar concurrenten veel te snel af.

Na een valse start, waren Leerdam en Kok bij de tweede poging wel goed weg. Spannend was de race niet. Leerdam won met een tijd van 1.14,80, Kok zette 1.16,06 neer.

De strijd om de derde plaats werd beslist in het voordeel van Herzog. Marrit Fledderus eindigde op de vierde plaats. De 21-jarige Nederlandse reed een stabiel toernooi. Ze werd bij beide 500 meters vierde en eindigde bij beide 1.000 meter op de zesde plaats.

Het deelnemersveld van de EK sprint telde op de tweede dag één deelnemer minder dan op de eerste dag. De Noorse Martine Ripsrud meldde zich met een liesblessure af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl