Joy Beune
NOS Schaatsen

Beune mist EK allround door buikgriep, 'schaatszus' Groot opgeroepen als vervanger

Joy Beune zal zaterdag niet starten bij de EK allround in Hamar. De 23-jarige schaatsster kampte de afgelopen dagen in Noorwegen met buikgriep. Op donderdag verscheen ze niet op de baan en vrijdagmorgen bleek dat ze niet fit genoeg is om deel te nemen.

De 21-jarige Robin Groot vervangt Beune en maakt haar debuut op een EK.

"Ik zag er enorm naar uit om dit EK te rijden", zegt Beune in een reactie. "De griep heeft toegeslagen en ik ben te zwak om van start te gaan. Ik ga proberen zo snel mogelijk te herstellen om mij dan volledig te richten op de NK afstanden."

De NK afstanden beginnen op 3 februari in Heerenveen.

Na het behalen van brons bij de NK allround was Joy Beune nog vol enthousiasme over haar EK-deelname.

Beune blij met 'team switch', gaat 'eindelijk' EK allround rijden: 'Helemaal op mijn gemak'

Beune reed de EK allround één keer eerder, in 2021, toen eindigde ze als vijfde. Op de NK allround vorige week reed ze in Heerenveen naar de derde plek en daarmee bemachtigde ze het derde en laatste EK-ticket.

Antoinette Rijpma-de Jong werd Nederlands kampioen, Marijke Groenewoud pakte zilver. Irene Schouten deed niet mee aan de NK en heeft om die reden ook geen startplek in Hamar.

Groot valt in voor 'schaatszus'

Groot, de nummer vier van de NK en teamgenote van Beune bij IKO, was als reserve meegereisd naar Noorwegen en neemt de plek van Beune in. "Ik wens haar erg veel succes."

"In eerste instantie baal ik enorm voor mijn 'schaatszus' Joy", zegt Groot. "Maar natuurlijk ben ik ook blij dat ik mag rijden in Hamar. Ik weet zeker dat ik mij op alle afstanden nog kan verbeteren ten opzichte van het NK. Daar ga ik vol voor dit weekend."

Dit weekend is in Hamar naast het EK allround ook de EK sprint, dat vrijdag al begint. Bekijk hieronder het schaatsprogramma van dit weekend, allemaal live te zien bij de NOS.

Drie dagen schaatsen in Noorwegen begint vrijdagavond met de eerste dag van de EK sprint. De vrouwen en mannen rijden de eerste 500 meter en de 1.000 meter. Zaterdag valt de beslissing in dat toernooi.

Zaterdag beginnen de allroundschaatsers aan hun EK, met de 500 meter voor vrouwen en mannen, de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen. Zondag is de slotdag van de EK allround.

Isabelle van Elst doet mee aan de EK sprint. Ze schaatst niet meer voor Nederland, maar voor België.

Schaatsster Van Elst was Nederlands, nu Belgisch, maar traint met Noorwegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl