NOS Schaatsen

Schouten viert Kerst thuis, geen NK en EK allround: 'Op advies van de trainers'

Schouten viert Kerst thuis, geen NK en EK allround: 'Op advies van de trainers'

Eigenlijk vindt ze dat de wereldkampioen erbij moet zijn, maar toch doet ze niet mee. Irene Schouten, 's werelds beste allroundschaatsster en kersvers Sportvrouw van het Jaar, verschijnt volgende week niet aan de start bij het NK allround. "Op advies van de trainers."

Dat betekent dat ze ook niet meedoet aan het EK allround in het eerste weekend van het nieuwe jaar, omdat die startplaatsen worden verdiend bij het nationaal kampioenschap.

"Tuurlijk is het een kampioenschap en wil ik graag kampioenschappen rijden, maar ik wist wel dat het best veel zou worden", zei ze donderdag in Thialf.

Schouten: "De trainers zeiden: Irene, het is beter nu om je gewoon te richten op de drie, de vijf, massastart, ploegenachtervolging en marathon. Dat is al best wel veel. Dus zeiden zij: beter geen NK allround."

De 'rust' gaat even boven nieuwe medailles. Zodat de bovenbenen niet helemaal opgebrand zijn als de voor Schouten belangrijkste wedstrijden zijn. De NK afstanden, begin februari, en de WK afstanden, begin maart.

Enerverend jaar

Het is ook wel even goed zo, na een enerverend jaar waarin Schouten drie keer olympisch goud won.

Nu kan ze nog even "een goed trainingsblok draaien" voor het eind van het seizoen. "Als het allrounden aan het einde van het seizoen was, had ik zeker meegedaan. Omdat ik dan meer op snelheid ga trainen. Als ik nu op veel snelheid ga trainen, mis ik mijn basis voor de drie en de vijf voor op het einde van het seizoen."

Irene Schouten

Even een wedstrijd overslaan, komt Schouten ook niet slecht uit met "het volle schaatsprogramma". Toch knaagt de afmelding voor het NK allround ergens een beetje.

"Eigenlijk dacht ik: het hoort wel een beetje als je wereldkampioen allround bent, dat je daar gewoon staat." Sterker nog, het was een interessante strijd en goede test geweest. Concurrente Antoinette Rijpma-De Jong verkeert in prima vorm, vooral op de kortere afstanden.

"Antoinette rijdt hele goede 500 en 1.500 meters, dus ik denk wel dat het echt superspannend zou worden en een heel mooi toernooi, maar toch sla ik deze richting in. De WK gaan voor mij nu gewoon voor het NK en EK."

Schouten ziet ook nog een ander klein voordeel. "Voor het eerst in twaalf jaar ga ik thuis Kerst vieren."

Schouten neemt award voor Sportvrouw van het Jaar aan van Gullit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl