Irene Schouten
NOS Schaatsen

Schouten en Weidemann vinden geen verklaring voor off-day: 'Zullen het misschien nooit weten'

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport

  • Joost Smedema

    redacteur NOS Sport

Terwijl de ijsmachines rondreden op de Calgary Olympic Oval, keken Irene Schouten en Isabelle Weidemann vanaf de kussens langs de baan vol vraagtekens naar het scorebord. Na de drie kilometer dacht zowel de olympisch kampioene als de winnaar van het brons: wat is hier gebeurd?

Ze stonden beiden op het podium bij de eerste twee wereldbekers van het seizoen, in het Noorse Stavanger en Heerenveen. Maar een week geleden strandde Schouten als zevende, Weidemann kwam niet eens verder dan de elfde plek.

'Weet het nog steeds niet'

"Irene en ik staan altijd wel in de topvijf, zelfs bij een slechte rit", zegt Weidemann. Op de vraag waar die off-day vandaan kwam, hebben ze een kleine week later allebei de vinger niet kunnen leggen.

"Ik rijd gewoon prima rondjes", zegt Schouten in aanloop naar het tweede wereldbekerweekeinde in Calgary. "Niet wereldrecord-waardig, maar het gaat prima en vorige week ook. Dus ik weet nog steeds niet wat het is."

Schouten over off-day: 'Ik rijd prima rondjes, dus weet nog steeds niet wat het is'

Weidemann: "Ik heb me flink achter de oren gekrabd, maar ik weet het niet. Ik zat met mijn coach in de auto en we hebben het er lang over gehad. We kwamen tot een lijst van wel 45 dingen die verkeerd zouden kunnen zijn gegaan."

Maar ook de Canadese tast in het duister: "Ik heb goed getraind, was niet ziek, mijn materiaal was in orde en met de loting was ook niks mis. Misschien zullen we het wel nooit weten."

Weidemann: 'Ik hou van de vijf kilometer, maar ben ook wel nerveus'

Schouten wist direct na de race, gewonnen door de Noorse Ragne Wiklund, al niet waar ze de oorzaak van de slechte rit moest zoeken. Maar ze revancheerde zich twee dagen later alweer met winst op de massastart. Daarmee bewees ze vooral zichzelf: er is niks mis.

Opeens toch nerveus

Weidemann heeft die bevestiging nog niet voor de vijf kilometer, die komende vrijdag op het programma staat. "Ik hou van de vijf kilometer, maar ben ook wel nerveus. Dat ben ik normaal gesproken niet, maar ik ben niet eerder een vijf kilometer ingegaan na zo'n slechte rit."

Bekijk hieronder het programma van de wereldbeker in Calgary van komend weekeinde:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

"Ik hoop dat ik mezelf boos kan maken om iets recht te zetten. Misschien is het ook wel bevrijdend om geen verwachtingen te hebben. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Hoe het ook loopt, het levert een hoop informatie op."

Schouten rijdt weliswaar met minder grote vraagtekens rond, ze verwacht geen wonderen van zichzelf. "Het is een wereldbeker. Het belangrijkste is het WK, dus we hebben deze wedstrijden niet heel groot in de agenda staan."

'Wereldrecord rijd je niet een-twee-drie'

De kwaliteit van de ijsbaan in Calgary is er de laatste jaren niet op vooruit is gegaan, maar schaatsers krijgen niet vaak de gelegenheid een wereldrecord aan te vallen op de hooglandbaan aan de voet van de Rocky Mountains.

"Het is een kans, maar ik wil niet mijn hele programma omgooien om deze twee weken supergoed te zijn en dan maar hopen dat de omstandigheden goed zijn. Je rijdt niet zo een-twee-drie een baanrecord of een wereldrecord."

"Ik ben er niet heel erg mee bezig, maar het is wel iets unieks. Dat vind ik wel heel mooi, als je dat haalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl