Burgemeester Theo Weterings (L) van gemeente Tilburg voor aanvang van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank van Rotterdam
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Kwart miljoen boete voor Tilburg en NedTrain voor misstanden met chroom-6

De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain moeten ieder een boete van 250.000 euro betalen omdat ze bijstandsgerechtigden hebben blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6. De rechtbank spreekt van "een onaanvaardbaar gezondheidsrisico".

Tussen 2004 en 2011 zette de gemeente ruim 800 werklozen aan het werk in een werkplaats van NedTrain. Ze moesten verf van oude treinen schuren als onderdeel van hun reïntegratie. De verf bevatte de kankerverwekkende stof chroom-6. Een deel van de werklozen liep ernstige gezondheidsschade op.

De rechtbank neemt het de twee partijen kwalijk dat ze nooit onderzoek hebben laten verrichten naar de mogelijke risico's van de blootstelling aan de verf, terwijl algemeen bekend was dat in oude verf gevaarlijke stoffen kunnen zitten. De gemeente en NedTrain hebben daarmee een onaanvaardbaar risico genomen, aldus de rechtbank.

De gemeente en NedTrain zijn volgens de rechtbank ernstig tekortgeschoten in hun zorgplicht. Zo kregen de deelnemers geen voorlichting en niet de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen om met chroom-6 te werken.

"De werkplaats van NedTrain was niet ingericht om te werken met gevaarlijke stoffen. Bij het schuren kwamen enorme hoeveelheden stof vrij. Deelnemers waren verplicht de werkzaamheden te doen omdat hun uitkering anders zou worden gekort of stopgezet", aldus de voorzitter van de rechtbank in Rotterdam.

"Beide hebben deze situatie veel te lang laten voortduren zonder onderzoek te doen naar mogelijke gezondheidsrisico's voor de deelnemers."

Hogere boete

De rechtbank heeft gebruikgemaakt van een regel in het wetboek van strafrecht waardoor een hogere boete kan worden opgelegd dan eigenlijk kan. Het maximale bedrag zou eigenlijk 74.000 euro zijn, maar dat is, volgens de rechter, te weinig voor de twee organisaties met enorme begrotingen.

Daarom is de maximale boete van 250.000 euro opgelegd aan beide partijen, meldt Omroep Brabant. Over de gemeente Tilburg zegt de rechtbank ook dat die een voorbeeldfunctie heeft als overheidsorganisatie.

Advertentie via Ster.nl