NOS NieuwsAangepast

Commissie: gemeente Tilburg, NedTrain aansprakelijk in chroom-6-zaak

De gemeente Tilburg, het Spoorwegmuseum en NS-dochter NedTrain zijn verantwoordelijk voor gezondheidsschade door aanwezigheid van het kankerverwekkende chroom-6 in een NS-werkplaats waar oude treinen werden opgeknapt.

Dat zegt de commissie die in opdracht van de gemeente Tilburg onderzoek heeft gedaan naar de blootstelling aan chroom-6 op de NS-werkplaats en de ziekteverschijnselen die mensen hebben gekregen.

De commissie draagt de drie partijen op alle personen die mogelijk zijn blootgesteld aan chroom-6 financieel tegemoet te komen. De gemeente moet daarbij het voortouw nemen.

Commissievoorzitter Peter van der Velden zei tijdens de presentatie van het rapport dat er "veel leed" was veroorzaakt:

'Betrokken partijen verantwoordelijk voor gezondheidsschade'

Tussen 2004 en 2012 knapten ruim achthonderd bijstandsgerechtigden in een werkplaats in Tilburg oude NS-treinen op in het kader van een reïntegratieproject. De treinen waren bedoeld voor het Spoorwegmuseum.

Pas jaren later werd duidelijk dat in de verf die toen van de treinen werd geschuurd, chroom-6 aanwezig kon zijn geweest. Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. Inmiddels hebben zo'n zeventig mensen die ziek zijn geworden, de gemeente al aansprakelijk gesteld.

De slachtoffers kwamen via de treinen in contact met chroom-6

Volgens de commissie zijn zowel de gemeente Tilburg, NedTrain als het Spoorwegmuseum nalatig geweest. Informatie over het gevaar van chroom-6 werd niet gedeeld. "'Schokkend", vond de commissie. Ook werd er niet genoeg geluisterd naar bezorgde medewerkers.

"Het is flink misgegaan", zei Van der Velden. "Het is mogelijk dat mensen ziek zijn geworden van chroom-6, of dat nog gaan worden. Garanties kunnen wij niet geven en dat is heel pijnlijk."

Excuses

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg zegt dat zijn gemeente volgende week woensdag met een compensatievoorstel voor de getroffenen komt, als het rapport volledig is bestudeerd.

Weterings omschreef de conclusie van het rapport in een eerste reactie als "een harde constatering". Hij bood zijn excuses aan voor wat er op de NS-werkplaats is gebeurd: "Dit had niet zo mogen gebeuren".

De conclusie van de commissie kan ook gevolgen hebben voor het strafrechtelijk onderzoek dat loopt naar de mogelijke misstanden in de NS-werkplaats. Het OM bevestigde in november dat er een onderzoek was gestart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl