NOS SportAangepast

WK-stunt Van Barneveld blijft uit: verlies tegen nummer één van de wereld Price

Raymond van Barneveld heeft in de derde ronde van het WK darts in Londen zijn Waterloo gevonden. De vijfvoudig wereldkampioen moest zijn meerdere erkennen in de nummer één van de wereld, Gerwyn Price: 0-4.

'Barney' was na afloop zo teleurgesteld over zijn verlies dat hij zowel de Nederlandse als de internationale pers niet te woord wilde staan en direct het toneel verliet. Price nam wel uitgebreid de tijd om van zijn zege op Van Barneveld na te genieten.

Mond houden

"Nu kan Raymond zijn mond weer een beetje houden. Hij bleef zeggen dat ik hem nooit op een tv-toernooi heb verslagen, maar het is ook moeilijk om iemand te verslaan die er niet is", gaf de Welshman een trap na. "Als ik mijn niveau haal, weet hij dat ik hem versla."

Met Danny Noppert en Michael van Gerwen, die woensdag in actie komen, en Dirk van Duijvenbode en Vincent van der Voort, die donderdag spelen, zitten er nog vier Nederlanders in het toernooi.

De voortekenen waren gunstig voor Van Barneveld, met een halvefinaleplaats vorige maand bij de Grand Slam of Darts. 'Barney' leek herboren. Bovendien had Price dus nog nooit van hem gewonnen op een tv-toernooi. De laatste twee wedstrijden bij de Grand Slam of Darts gingen naar 'Barney'.

Koptelefoon op

Ook had Van Barneveld het publiek op zijn hand in het Alexandra Palace. De 'Barney Army' domineerde. Eerder deze week postte Price op social media een foto waarop hij een koptelefoon droeg om zich af te sluiten van het boegeroep en gefluit. "Ik zie jullie dinsdag", stond erbij.

Zo ver kwam het niet: Price droeg niets op zijn hoofd. Al blijft het een serieuze optie, gaf hij toe. "Ik heb ermee geoefend en het gaat goed. Als het publiek gaat joelen, heb ik een back-up plan. Alles om te winnen", aldus Price.

Price geeft 'Barney' trap na op WK darts: 'Nu mag hij weer zijn mond houden'

Met Van Barneveld in afwachting van een kans op tops gooide Price er een 87-finish uit. De eerste break leverde de Welshman winst van de eerste set op. Price startte messcherp op de dubbels: hij begon de tweede set met zijn vierde benutte dubbel op rij en een break. Ook deze set ging daarmee naar 'The Iceman'.

Grote finishes Barney

In de derde set ging het tot 2-2 gelijk op, met een 125-finish van 'Barney', en viel de beslissing in de vijfde leg. Van Barneveld kon de set uitgooien op 94, maar miste op dubbel-8. Price benutte daarna wel de kans op tops en zette Van Barneveld op een 3-0 achterstand in sets.

In de vierde set opende Van Barneveld met een 147-finish, maar miste hij op dubbel-20 een kans op 2-0. De laatste hoop verdween hierna van het gezicht van de Hagenaar.

Price trok de set en de partij naar zich toe. "Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik Raymond heb verslagen op tv", zei de winnaar na afloop met een glimlach. De wereldkampioen van 2021 blijft in de race voor een tweede wereldtitel.

Titelverdediger uitgeschakeld

De Belg Kim Huybrechts zorgde wel voor een verrassing in Londen. Hij vloerde de Schotse titelverdediger Peter Wright met 4-1. Wright maakt een zwaar jaar door met privéproblemen, zo werd zijn vrouw onlangs voor lange tijd in het ziekenhuis opgenomen.

Kim Huybrechts schakelt titelhouder Wright uit op WK darts

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl