Eenzame Kerst?! Engelse stakingen bezorgen Nederlanders op WK darts hoofdpijn
Never a dull moment in London. Waar het coronavirus twee jaar lang het WK darts wist op te schrikken, lijkt het ook dit jaar allesbehalve rustig rond de feestdagen. Stakingen stellen de Nederlanders voor een duivels dilemma.
De Kerst doorbrengen zonder die heerlijke kalkoen van opa of de uitgebreide gourmetschotel van moeders. Het is voor veel Nederlanders een schrikbeeld (of juist niet).
Voor sommige darters op het WK wordt het werkelijkheid. Zij kiezen voor zekerheid en vieren dit jaar Kerst in kleine kring in Londen. Anderen nemen een ingecalculeerd risico en gaan op familiebezoek in Nederland.
Zoals Vincent van der Voort. "Ik heb twee jaar met Kerst in Londen moeten blijven, vanwege corona. Dat is gewoon helemaal niets. Ik kom op tijd terug en als plan A niet lukt, hebben we nog plan B, C en D."
Wat is er aan de hand? In Engeland wordt er uitvoerig gesproken over aankomende stakingen, rond Kerst en de jaarwisseling.
Ambulancepersoneel, postbodes, verpleegkundigen, rij-examinatoren: allemaal stoppen of stopten ze tijdelijk met hun werkzaamheden, uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden.
Stakingen op luchthavens en treinstations
Zo ook personeel van vliegvelden en treinstations, waardoor het vervoer in en naar Engeland behoorlijk plat kan worden gelegd de komende dagen.
Op deze vrijdag 23 december, uitgerekend de drukste dag van het jaar bij de verschillende Londense luchthavens, beginnen de aangekondigde stakingen bij de mensen die de paspoortcontroles uitvoeren.
Op het spoor is het hommeles vanaf zaterdag de 24ste tot dinsdagmorgen de 27ste. Ook de eerste dagen van januari zijn er acties aangekondigd. Eerdere stakingen hadden grote gevolgen.
Bekijk de reactie van Vincent van der Voort op de stakingen:
Bij Eurostar, de treinmaatschappij die het traject Londen-Amsterdam verzorgt, zijn de stakingen inmiddels al wat afgezwakt, al is er alsnog sprake van geannuleerde treinen en een aangepaste dienstregeling.
Tweedeling bij Nederlanders
Het is afwachten hoe groot de chaos daadwerkelijk zal zijn. De eerste berichten zorgen in ieder geval voor een tweedeling bij de Nederlandse darters die na de Kerst nog op het WK in actie komen in 'Ally Pally'.
"Het speelt wel", geeft Vincent van der Voort toe, die op 29 december weer speelt. "Ik had de terugvlucht al geboekt, toen ik opeens kreeg te horen over de stakingen."
"Dan denk je toch: wat moet ik doen? Daar ben ik een tijdje mee bezig geweest, maar uiteindelijk heb ik voor mezelf bepaald dat ik naar huis ga, wat er ook gebeurt."
Ook Michael van Gerwen en Dirk van Duijvenbode vieren de Kerstdagen in Nederland. "Ik houd het nieuws in de gaten en bij slecht nieuws kom ik meteen deze kant weer op", zegt Van Duijvenbode.
"Er zijn veel manieren om naar Londen te komen. Per vliegtuig, trein, auto of boot. En als dat allemaal niet lukt, zwem ik desnoods het kanaal over", grapt 'Aubergenius', die net als Van der Voort donderdag weer moet gooien.
'Barney' blijft in Londen
Dan is er ook nog een groep die voor zekerheid gaat en in Londen blijft, onder wie Raymond van Barneveld, die de 27ste weer op het podium staat.
"Ik houd er niet van om naar Nederland te gaan en dan op Eerste Kerstdag alweer terug te moeten. Weet je, omdat ik elk jaar hier speel, doet Kerst ook minder met mij."
Ook Danny Noppert blijft tijdens de Kerst in Londen, mits de nummer 9 van de wereld natuurlijk vanavond zijn partij tegen David Cameron wint.
De Fries, in maart winnaar van het prestigieuze UK Open, wil de drukte en het gedoe van Kerst vieren in Nederland voor zijn, om zich zo optimaal te kunnen focussen op het WK.
Twijfel bij Kleermaker
Bij Martijn Kleermaker, die vanmiddag in de derde ronde Chris Dobey ontmoet, is de twijfel toegeslagen, zo laat hij weten.
"De bedoeling was om naar huis te gaan, maar ik wil even afwachten hoe het zit met de stakingen. Maar mijn focus ligt eerst op het halen van de volgende ronde."
Van der Voort reist vandaag alweer naar Nederland. Met de Kerstdagen is hij, ongeacht eventuele consequenties, met de familie samen. "Dan komt mijn moedertje", vertelt de routinier met een lach. "Ik ga lekker naar huis."