Dirk van Duijvenbode
NOS SportAangepast

Woeste Van Duijvenbode ontsnapt op WK, Van der Voort verslaat babbelzieke Schot

Dirk van Duijvenbode is bij het WK darts in de tweede ronde aan uitschakeling ontsnapt. De als veertiende geplaatste Zuid-Hollander overleefde in een overvol Alexandra Palace in Londen een matchdart tegen de Tsjech Karel Sedlacek en won de beslissende vijfde set met 4-2.

Ook Vincent van der Voort bereikte laat op de avond de derde ronde. De kwartfinalist van 2011 en 2015 had weinig moeite met de Schot Cameron Menzies: 3-0.

Van der Voort stoort zich aan amicale tegenstander

Menzies viel vooral op met zijn amicale gedrag, tot ergernis van Van der Voort. "Het begon al voor de wedstrijd. Hij bleef maar praten. Ik denk dat hij niet beseft hoe irritant hij af en toe kan zijn."

"Toen heb ik hem vriendelijk verzocht te stoppen en gezegd dat anders maar een van ons twee het podium zou halen", grapte 'The Dutch Destroyer' na zijn partij. "Ik heb me een paar keer moeten inhouden."

Danny Jansen werd uitgeschakeld. Hij verloor met 3-1 van de Pool Krzysztof Ratajski.

Eerder plaatsten Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen zich al voor de derde ronde. Danny Noppert, Jimmy Hendriks, Martijn Kleermaker en Danny van Trijp kunnen zich vrijdag ook nog bij de laatste 32 voegen.

Adrenaline

De immer emotionele Van Duijvenbode begon sterk, maar na de winst van de eerste set sloop de onzekerheid in zijn spel. Ondanks de wisselvalligheid was hij in de vijfde set wel dicht bij een negendarter, maar hij miste de laatste pijl en was daar woest om.

Sedlacek, de mondiale nummer 82, kreeg niet veel later een matchdart bij 2-1, maar de Tsjech miste de bull. Prompt schroefde de steeds meer van adrenaline overlopende Van Duijvenbode zijn niveau op en haalde hij - mede omdat Sedlacek geen hoge scores meer gooide - alsnog de winst binnen.

Van Duijvenbode erkende dat hij last had van nervositeit. "Ik ben een man die veel te veel nadenkt. Het moet niet te goed gaan, want dan ga ik dingen doen die ik normaal niet doe. Dan ga ik weer nadenken en raak ik mijn focus kwijt."

Van Duijvenbode opgelucht: 'Als ik deze had verloren, was mijn jaar niet geslaagd'

Het hielp voor Van Duijvenbode niet mee dat hij zich van tevoren had voorgehouden dat hij van Sedlacek moest winnen. "Ik heb een goed jaar achter de rug, als ik deze wedstrijd niet won, was mijn jaar niet goed geweest", zegt hij.

Van Duijvenbode reist nu naar Nederland en keert volgende week terug naar Londen. "Ik ben blij dat ik top heb moeten presteren om deze horde te nemen. We zitten in het toernooi en nu heb ik een weekje rust."

Jansen naar huis

Het eerste WK voor Jansen zit erop. Hij verloor in de tweede ronde met 3-1 van de Pool Krzysztof Ratajski. De 20-jarige Nederlander liet het vooral liggen op de dubbels. Hij miste er 25.

Een diepe zucht kan soms veel zeggen. "Het wilde niet, het liep niet. Ik heb geprobeerd om erin te komen, om ervoor te vechten, maar als de dubbels er dan niet ingaan, dan houdt het maar op, hoor", sprak Jansen na afloop.

Bekijk hieronder zijn reactie na de uitschakeling.

Exit Jansen, maar 'The Mullet' maakt indruk op WK darts: 'Zo raar, alleen om zo'n matje'

Jansen, een 20-jarige boer uit Holten, baalde, maar was ook realistisch na zijn uitschakeling. "Dit is het WK. Sommigen staan hier tien jaar voordat ze wereldkampioen worden. Dat gaat niet zo makkelijk. Het is leren, het is doen. Jullie zien me zeker terug."

De grootste winst die de jonge Nederlander heeft behaald, is misschien wel de steun van het publiek. De pruik met het kapsel, een matje, van Jansen is populair in 'Ally Pally', ook onder de Engelsen.

Met zijn opvallende uiterlijk is hij een publiekslieveling in de dop. "De fanmassa is gigantisch. Zo raar, alleen maar om zo'n matje. Maar het is leuk en gaaf en ik doe er ook mijn best voor."

180 gooien: darter Dirk van Duijvenbode laat zien hoe je dat doet | How To... Darts

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl