Afgezette president Peru langer vast, mogelijk vervroegde verkiezingen
De afgezette president van Peru Pedro Castillo blijft langer vastzitten. Het beroep dat hij had aangetekend tegen zijn gevangenneming is door het hooggerechtshof verworpen. Aanklagers zullen later deze week een celstraf van maximaal drie jaar eisen.
Castillo werd vorige week gearresteerd wegens 'rebellie', nadat hij per decreet het parlement had ontbonden om een afzettingsprocedure tegen hem te voorkomen. Enkele uren na zijn toespraak stemde het parlement alsnog voor zijn afzetting en stelde vicepresident Dina Boluarte aan als zijn opvolger. Op het moment van zijn arrestatie zou Castillo onderweg zijn geweest naar de Mexicaanse ambassade om daar asiel aan te vragen.
Het was de afgelopen week erg onrustig in het land. Zo gingen aanhangers van de socialistische oud-president de straat op om zijn vrijlating te eisen. Vooral buiten de hoofdstad Lima verlopen de protesten gewelddadig: er vielen tot nu toe zeker zes doden en meerdere gewonden. In de arme delen van het land heeft Castillo, die zelf van het platteland komt, veel aanhang.
Ook maandag vielen er doden en gewonden bij de protesten:
Het Peruaanse leger gaat de belangrijkste infrastructuur in het land beschermen, liet de minister van Defensie weten. De angst bestaat dat demonstranten vliegvelden en waterkrachtcentrales zullen bezetten. Ook de snelwegen worden beschermd.
Steun van omliggende landen
De oud-leraar en vakbondsleider Castillo kwam anderhalf jaar geleden aan de macht met de belofte de armen te helpen. Zijn ambtsperiode werd getekend door schandalen. Desalniettemin wordt hij nog altijd gesteund door de omliggende landen Colombia, Argentinië, Mexico en Bolivia. In een gezamenlijke verklaring spraken de landen hun "ernstige zorgen" uit over zijn afzetting en detentie.
De nieuwe president Boluarte probeert ondertussen de gemoederen te kalmeren en heeft gezegd dat ze in gesprek gaat met de regeringsleiders van die landen. Ook kwam ze tegemoet aan de eisen van de betogers door te zeggen dat ze vervroegde verkiezingen gaat voorleggen aan het parlement. Eerder zei ze verkiezingen te willen houden in april 2024, maar die datum wordt mogelijk naar voren gehaald.