Demonstranten in hoofdstad Lima
NOS NieuwsAangepast

Peruaanse regering kondigt nieuwe verkiezingen aan, doden bij protesten

De Peruaanse president Dina Boluarte, die de vorige week de afgezette Pedro Castillo is opgevolgd, heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd. In een televisietoespraak zei ze dat ze ernaar streeft die in april 2024 te houden.

Met de aankondiging komt Boluarte voorzichtig tegemoet aan een deel van de eisen van Peruanen die de afgelopen dagen hebben gedemonstreerd tegen de nieuwe regering.

Bij die protesten zijn afgelopen nacht zeker twee doden gevallen. Volgens de Peruaanse ombudsman gaat het om twee mensen van 15 en 18 jaar. Mogelijk zijn zij aan schotwonden bezweken.

Ook raakten vier mensen gewond, nadat de demonstranten slaags waren geraakt met de oproerpolitie. Behalve nieuwe verkiezingen eisen de betogers ook dat Castillo wordt vrijgelaten en dat Boluarte aftreedt.

Onder meer in de zuidelijke stad Andahuaylas waren felle protesten. In die stad viel een van de dodelijke slachtoffers. De demonstranten zouden er met stenen hebben gegooid en met katapulten op de politie hebben geschoten. Die zette daarop traangas in en voerde charges uit. Vanwege de ongeregeldheden werd de luchthaven van Andahuaylas afgesloten.

De demonstraties gaan er heftig aan toe:

Twee doden in Peru bij demonstraties voor vrijlating afgezette president Castillo

Sinds Castillo woensdag werd afgezet door het parlement is het onrustig in Peru. De voormalige president zit vast in de hoofdstad Lima. Hij is aangeklaagd voor onder meer 'rebellie', omdat hij voorafgaand aan zijn afzetting had geprobeerd om het parlement buitenspel te zetten.

Na Castillo's afzetting gingen in meerdere steden in Peru mensen de straat op om hem hun steun te betuigen. Vanwege zijn eenvoudige afkomst geniet de socialist veel steun onder boeren en de inheemse bevolking. Boerenorganisaties hebben opgeroepen tot een landelijke staking van onbepaalde duur die morgen moet beginnen.

Afgelopen zaterdag, toen Castillo's opvolger Boluarte werd ingezworen, demonstreerden ook al duizenden mensen in Andahuaylas. Zeker zestien betogers raakten daarbij gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl