Tegenstanders van Castillo op straat in Lima
NOS Nieuws

Afgezette president Peru na tumultueuze machtsstrijd aangeklaagd

Pedro Castillo, de afgezette president van Peru, is aangehouden vanwege 'rebellie'. Een felle machtsstrijd tussen het parlement en de president werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van eerstgenoemde. Het parlement heeft als vervanger van Castillo de vice-president benoemd tot president. Dina Boluarte, een advocaat, is daarmee de eerste vrouwelijke president van het land.

Op straat braken rellen uit waarbij de politie traangas in moest zetten:

Voor- en tegenstanders van afgezette president Castillo de straat op

Castillo, een oud-leraar en vakbondsleider die anderhalf jaar geleden aan de macht was gekomen met de belofte de armen te helpen, had eerder op de dag geprobeerd om het parlement vleugellam te maken. Dat parlement wilde beginnen aan een afzettingsprocedure tegen Castillo vanwege corruptie.

Castillo werd tijdens zijn relatief korte ambtsperiode geplaagd door schandalen. Hij versleet tientallen ministers. Hij wordt nu onderzocht op zes verschillende aanklachten, de meeste voor corruptiepraktijken. Castillo bestrijdt de aantijgingen en zegt dat corrupte mensen hem proberen mee te slepen in hun val.

Castillo lijkt zich volledig te hebben misrekend met zijn poging om het parlement buitenspel te zetten. Met een royale meerderheid van 101 tegen 6 (en 10 onthoudingen) zette het parlement hem af vanwege zijn "permanente morele onbekwaamheid". Ook al zijn ministers keerden zich tegen Castillo, en uiteindelijk liet ook het leger hem in een verklaring vallen.

De afgezette president verliet daarop het presidentieel paleis en ging een politiebureau binnen. Uren later kondigden de federale aanklagers aan dat Castillo gearresteerd was vanwege ongrondwettelijk handelen. "Geen enkele autoriteit kan zichzelf boven de grondwet stellen", luidde een verklaring. In de buurt van het politiebureau waren wat schermutselingen tussen aanhangers van Castillo en de politieagenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl