Voormalig vicepresident Dina Boluarte, die sinds vandaag president is
NOS NieuwsAangepast

Politieke chaos in Peru: president ontbindt parlement, wordt zelf afgezet en vervangen

Een dag van politieke onrust in Peru is voorlopig geëindigd met de beëdiging van vicepresident Dina Boluarte door het parlement. Eerder vandaag was hetzelfde parlement nog ontbonden door de vorige president, de socialist Pedro Castillo.

Castillo, die vorig jaar werd gekozen, maakte live op televisie zijn besluit bekend om het parlement buitenspel te zetten. Hij wilde dat doen omdat parlementariërs voor de derde keer in korte tijd wilden debatteren over een afzettingsprocedure tegen hem. Twee voorgangers van Castillo zijn in soortgelijke procedures uit hun ambt gezet.

Aanhangers van de linkse president gingen na de tv-toespraak de straat op om hun steun te betuigen aan hun leider:

Politieke onrust na ontbinding parlement Peru

In zijn televisietoespraak maakte Castillo ook de installatie van een noodregering bekend. Verder kondigde hij een avondklok aan en riep hij op tot nieuwe parlementsverkiezingen. Hij stelde dat "een deel van het parlement mij weg wil sturen omdat ze de verkiezingsuitslag nooit hebben geaccepteerd". Castillo won de verkiezingen vorig jaar met enkele tienduizenden stemmen verschil van zijn conservatieve tegenstander.

Parlement slaat terug

Verschillende prominente ministers stapten onmiddellijk op uit protest en ook de Amerikaanse ambassadeur in het land keurde de "ongrondwettige" maatregelen van de president af. Oppositieleden spraken van een flagrante schending van de grondwet en van een "zelf-coup", ook andere landen in Zuid-Amerika maakten ook hun ongenoegen bekend over de gang van zaken.

Uren na de toespraak van Castillo kwam het antwoord van het getergde parlement: het stemde voor zijn afzetting en benoemde de 60-jarige vicepresident Dina Boluarte tot zijn opvolger. Ze is de eerste vrouwelijke president van het land. Al sinds 2016 is Peru verwikkeld in een politieke crisis, waarbij opeenvolgende presidenten en parlementen elkaar fel bestrijden.

En oud-president Castillo? Die is volgens de laatste berichten opgepakt en vastgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl