Pedro Castillo viert zijn overwinning met supporters, op het hoofdkwartier van zijn partij Vrij Peru
NOS Nieuws

Verkiezingscommissie Peru roept socialist Castillo uit tot nieuwe president

De Peruaanse verkiezingscommissie heeft de socialistische kandidaat Pedro Castillo uitgeroepen tot nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land. Castillo won begin juni de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nipt van de conservatieve kandidaat, Keiko Fujimori. Het verschil tussen de twee kandidaten was slechts zo'n 44.000 stemmen, op een bevolking van ruim 30 miljoen mensen.

Fujimori probeerde daarna via klachten bij de verkiezingscommissie aan te tonen dat veel ongeldige stemmen voor haar concurrent zijn meegeteld. Daarvoor ontbreekt vooralsnog het bewijs. Onder meer de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben al te kennen gegeven dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.

Nadat de laatste klachten van Fujimori op maandag waren verworpen, riep de nationale kiescommissie Castillo 's avonds om 19.00 uur (middernacht in Nederland) uit tot winnaar. Fujimori zegt dat ze de nieuwe president zal erkennen, maar ze houdt vol dat Castillo "op een oneerlijke manier" aan de macht is gekomen.

'De waarheid zal naar buiten komen'

Ze roept nu haar aanhangers op om te gaan demonstreren tegen de nieuwe president. "De waarheid zal naar buiten komen. Ze hebben duizenden stemmen van ons gestolen", zei ze op een persconferentie maandag. "We hebben het recht om te mobiliseren...maar wel op een vredelievende manier en binnen de grenzen van de wet."

Pedro Castillo (51) wordt op 28 juli ingezworen voor een termijn van vijf jaar. De voormalige basisschooldocent en vakbondsleider komt uit een arm boerengezin, en voerde campagne met de slogan 'Geen armoede meer in een rijk land'. Hij wil onder meer de gezondheidszorg verbeteren, die flink te lijden heeft gehad onder de coronapandemie. Om dat te betalen wil hij mijnbouw- en gasbedrijven meer belasting laten betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl