NOS NieuwsAangepast

Bijna een derde van de kottervissers wil stoppen

79 kottervissers gaan in op de saneringsregeling die moet leiden tot een krimp van de visserij op de Noordzee, bevestigt het ministerie van Landbouw. Dat is dubbel zoveel als eerder werd ingeschat.

Eind vorig jaar telde de visserij volgens de Wageningen Universiteit nog 284 kotters, volgens de Vissersbond zouden daarvan 140 in aanmerking komen voor de regeling. Als de aanmeldingen van de vissers gehonoreerd worden, betekent het dat hun schip volgend jaar gesloopt moet worden en dat ze vijf jaar lang geen vis mogen vangen. Daarmee krimpt de Nederlandse vissersvloot met bijna een derde.

Het gaat volgens de Vereniging voor de Kottervisserij vooral om grote boomkorkotters die specifiek schol en tong vissen en die veel energie verbruiken. Met de hoge brandstofprijzen kan dat niet meer uit.

Minder visgronden

De Nederlandse visserij kampt met meer tegenslagen. Door de Brexit is het gebied waar Nederlanders mogen vissen ingeperkt. Ook neemt de ruimte voor vissers af door het Noordzee-akkoord uit 2020, waarin afspraken zijn gemaakt over de aanleg van windmolenparken op zee. Verder heeft ze last van het Europese verbod op pulsvissen.

"De vissers hebben er een dubbel gevoel over", zegt Jacob van Urk van de Vereniging voor de Kottervisserij. "De vissers kregen niet de kans om te verduurzamen, omdat door Brexit al de inkomsten verminderden en ze geen andere, nieuwe investeringen konden doen. De uitkoping komt voor mijn gevoel al wanneer het te laat is." Durk van Tuinen van de Vissersbond zegt dat onder vissers vooral een gevoel van moedeloosheid leeft. "Maar doorvaren met deze brandstofprijzen is geen optie. Wat dat betreft, komt de saneringsregeling op het juiste moment."

Nederlandse vissers die geen toekomst meer zien in de visserij, konden in aanmerking komen voor de saneringsregeling. Het ministerie beslist per bedrijf nog over de eventuele honorering. De ex-vissers kunnen wat Van Tuinen betreft misschien wel aan de slag "in de maritieme sector, waar een tekort aan personeel is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl