NOS Nieuws

Visserij krijgt geld voor brandstof, vissers vinden bedrag te laag

Een vandaag aangekondigde tegemoetkoming in de brandstofkosten voor vissers is een eerste stap, maar niet genoeg om de sector te ondersteunen. Dat zegt de Nederlandse Vissersbond, die opkomt voor de belangen van Nederlandse beroepsvissers.

Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit om vissers te helpen die door de hoog opgelopen brandstofprijzen in de problemen zitten. Ze kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal 30.000 euro over een periode van drie jaar, schrijft de verantwoordelijke minister Adema aan de Tweede Kamer.

De Vissersbond rekent voor dat het bedrag bij lange na niet voldoende is. Een grote kotter die op platvis vist, kan voor 10.000 euro aan brandstof gebruiken per week. "Dan kan je dus drie weken vooruit", zegt een woordvoerder. Volgens de bond bieden Europese regels ruimte om veel meer financiële steun te geven.

Saneren en verduurzamen

Minister Adema noemt het bedrag een steuntje in de rug. "Ik ben me ervan bewust dat de hoogte van de steun geen kostendekkend effect zal hebben voor de sector", schrijft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij hoopt wel dat het de druk iets kan verlichten.

De Kamer dringt al maanden aan op hulp voor vissers die door onder meer de dure brandstof en verlies van visgronden aan windmolenparken niet meer uit de kosten kunnen komen.

Er ligt 444 miljoen euro klaar om de sector te saneren en te verduurzamen, maar de uitwerking van dat pakket komt voor een aantal vissers te laat. Wageningen University & Research schat dat zo'n 40 van de 75 grote Nederlandse kottervissers van tong en schol gaan stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl