Nederlandse kotters op de Noordzee
NOS NieuwsAangepast

Kabinet verkleint en verduurzaamt visserijsector met 444 miljoen

Er moet een nieuwe koers komen voor de Nederlandse visserijsector. Dat vindt het kabinet dat er de komende jaren 444 miljoen euro voor uittrekt. Het geld komt uit het Klimaatfonds (200 miljoen) en uit een fonds voor Brexit-gedupeerden (ook 200 miljoen).

De sector zit in de problemen doordat de ruimte om te vissen afneemt vanwege de Brexit, de bouw van windmolens in zee en meer beschermde natuurgebieden. Daar bovenop komen nog de stijgende brandstofprijzen.

Voor de kottervissers komt er een overbruggingsregeling totdat er voor de hele Europese sector een saneringsregeling komt van de Europese Commissie. "Dit moet de kottervissers een beetje lucht geven in afwachting van meer duidelijkheid", zegt minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Vissers willen meer duidelijkheid

Vissers die willen doorgaan met hun vak zullen moeten innoveren om een betere boterham te verdienen, zegt Staghouwer. "Iedereen die bereid is mee te denken over innovatie, kan zich aanmelden." Er is geld voor innovatie en zakelijke ondersteuning van ondernemers in de visserijsector.

De vissector hoopt dat het geld nu snel bij bedrijven terechtkomt. "Er worden flinke fondsen in het vooruitzicht gesteld, maar deze bedragen waren ons al bekend", zegt Geert Meun van brancheorganisatie Visned. "De concrete invulling en snelheid, daar hadden we graag meer duidelijkheid over gekregen. De sector staat in brand op dit moment, mede door de gigantisch gestegen brandstofprijzen."

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse vissersvloot met het pulsvissen al een innovatieve stap willen zetten naar duurzame visvangst. Dat werd uiteindelijk na protesten door Franse vissers en milieuorganisaties verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl