Willem Engel in de rechtbank van Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

OM eist taakstraf en voorwaardelijke celstraf tegen Willem Engel

Tegen Willem Engel is bij de rechtbank in Rotterdam een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist. De voorman van Viruswaarheid staat terecht voor opruiing, ofwel het aanzetten tot strafbaar gedrag. Aanleiding voor de zaak is een collectieve aangifte tegen hem, die vorig jaar door ruim 22.000 mensen is ondertekend.

Het OM vervolgt de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks opruiende coronagerelateerde berichten op sociale media. "Verdachte zoekt de grenzen op, schuurt ertegenaan en gaat er in de visie van het OM overheen", aldus de officier van justitie.

De zaak gaat over waar de vrijheid van meningsuiting eindigt, en opruiing begint. Engel zegt dat hij altijd binnen de grenzen van de wet is gebleven. Het OM zegt dat Engel tijdens de coronaperiode wist dat zijn berichten op sociale media gevolgen zouden hebben.

Met zijn berichten spoorde hij zijn volgers aan strafbare feiten te plegen of aanvaardde bewust die kans daarop, vindt de officier. "Op de verschillende platforms werd opgeroepen om in opstand te komen." Engel kiest er volgens het OM bewust voor om "via zijn accounts berichten te plaatsen op social media, waarin hij onder andere oproept tot een antidemocratische houding richting de overheid en haar instituties".

Rechter loopt weg na opmerking Engel

Aan het einde van de middag werd de zaak geschorst door de rechter omdat hij een opmerking van Engel niet op prijs stelde. De Viruswaarheid-voorman zei dat hij "af en toe" aantekeningen maakte tijdens de rechtszitting, waarna de rechter gekscherend "voor later" zei. De rechter refereerde daarmee aan een tweet waarin Engel vorig jaar opriep om "voor later" foto's te maken van vaccinatiemedewerkers.

Engel reageerde dat zijn aantekeningen voor "misschien wel heel binnenkort" konden zijn. De rechter stelde dat niet op prijs en noemde Engels uitspraken beneden alle peil, waarna hij de zitting schorste. Na een half uur ging de rechtszaak verder en Engel bood zijn excuus aan. Hij had naar eigen zeggen het idee "dat er een grapje over en weer werd gemaakt".

Volgens het OM zijn medewerkers van de GGD, medewerkers van een verzorgingstehuis en burgemeester Bruls van Nijmegen getroffen door oproepen van Engel.

Een ander strafbaar feit is volgens het OM een oproep om naar een verboden demonstratie op het Malieveld te gaan. Viruswaarheid zou de oproep om 'in vrede te komen' op Engels account geplaatst hebben. Ruim vierhonderd mensen werden op 21 juni 2020 gearresteerd, na het uitbreken van ongeregeldheden. Volgens de verdediging waren mensen daar "op persoonlijke titel".

Juridische experts zien de zaak tegen Engel als complex. De voorman van actiegroep Viruswaarheid heeft nooit direct opgeroepen tot geweld. De rechter zei, reagerend op een behandelde tweet van Engel: "U heeft het allemaal zo genuanceerd opgeschreven."

Waarop Engel reageerde: "Daar blink ik in uit." De rechter zei later nog eens dat hij ziet dat er goed nagedacht is over de bewoordingen van Engel in zijn tweets. "Dat klopt", zegt Engel. "Daar heb ik juridische hulp bij gehad."

Oproepen

De zaak gaat over Engels gedrag op sociale media tussen juni 2020 en november 2021. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie in de coronacrisis meerdere opruiende berichten geplaatst op Twitter en Facebook. "Ik ben echt verbaasd, dat ik me hiertegen moet verweren", zei Willem Engel in de rechtbank. "Het is evident geen opruiing, het is een politieke zaak."

Engel riep zijn volgers op Twitter op medewerkers van 'prikbussen' te fotograferen of een verzorgingshuis te bellen dat wegens een corona-uitbraak gesloten voor bezoekers was. Engel nam geen afstand van zijn uitlatingen. De rechter wil voor Kerst uitspraak doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl