Louis van Gaal op de training in Doha
NOS Voetbal

Van Gaal blijft het herhalen: 'Wereldkampioen worden, wereldkampioen worden'

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

"Wij zijn de beste van... de wereld!"

Louis van Gaal kon het één keer met recht zeggen. Na het winnen van de wereldbeker met Ajax in november 1995 schreeuwde hij het uit tijdens de huldiging op het Museumplein.

Nadien imagineerde Van Gaal zich meerdere keren rijk. In werkelijkheid kwam het niet meer van een tweede keer, niet bij clubs als FC Barcelona, Bayern München en Manchester United en niet bij twee pogingen met het Nederlands elftal. Vanmiddag in Qatar tegen Senegal start een nieuwe missie.

"Ik heb eigenlijk elk titeltje al binnen, maar dat ene titeltje nog niet als coach van een landenteam", zei Van Gaal bij de start van zijn eerste termijn als bondscoach in 2000. "En Nederland heeft dat ook nooit gehaald. Het zou mooi zijn als Van Gaal dat met die spelers wel zou halen."

Ruim een jaar later spatte die droom uiteen. Na een hopeloos mislukte kwalificatie stapte Van Gaal op. "Voor mij is dit een heel trieste dag", zei hij bij zijn afscheid. "Ik wilde wereldkampioen worden, maar we zijn niet eens op het WK gekomen. Dat vind ik heel erg."

'Eigenlijk heb ik erop gewacht'

Het bondscoachschap werd een smet op zijn loopbaan. Maar voor Van Gaal was een tweede kans weggelegd: in 2012 werd hij weer bondscoach. "Eigenlijk heb ik erop gewacht", zei de toen 61-jarige trainer. "Mooier kan het niet in mijn ogen."

Van Gaal had geleerd van zijn fouten. Hij vernieuwde en nam waar nodig harde maatregelen. In de aanloop naar het WK gooide hij bovendien het systeem om in een poging het ultieme resultaat te halen, wetende dat de selectie niet overliep van kwaliteit.

Louis van Gaal en zijn huidige assistent met de wereldbeker in 1995

"We zullen er alles aan doen om de verrassing van het toernooi te worden", sprak Van Gaal aan de vooravond van de eerste wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje. "We kunnen de halve finales of zelfs de finale halen. Daar geloof ik heilig in. Maar dan moet wel alles kloppen."

Spanning breken

De spanning was groot bij sommige spelers aan de vooravond van het duel met Spanje. Dat merkte ook de bondscoach. Hij besloot om na het ontbijt op de wedstrijddag vrienden en familie langs te laten komen in het hotel. Om de spanning te breken.

Later die dag boekte Oranje in Salvador een sensationele 5-1 overwinning op wereldkampioen Spanje. Iedereen was om. En met een uiteindelijke derde plaats presteerde Oranje in Brazilië boven verwachting.

"Dit is de beste groep waarmee ik heb samengewerkt", zei Van Gaal in 2014. "In de zin van teamspirit en ook geloof en overtuiging."

Toch baalde de bondscoach. "Ik had met het Nederlands elftal wereldkampioen kunnen worden", keek hij terug in het in 2020 verschenen boek 'LvG, de trainer en de totale mens'. "Daar ben ik zeker van."

'Wie zou het anders moeten doen?'

Zo bleef de ambitie van Van Gaal levend. En na het mislukte EK van vorig jaar onder Frank de Boer kwam er zowaar een derde kans bij Oranje. "Wie zou het anders moeten doen?" zei de 70-jarige Van Gaal bij zijn presentatie.

"Mijn persoonlijke doel is wereldkampioen worden", was andermaal de boodschap. Van dat persoonlijke doel maakte hij een groepsdoel.

Van Gaal begon zijn derde termijn eind augustus vorig jaar met het tonen van enkele filmpjes bij de teambespreking. Zo liet hij de 4x400 meter van de estafettemannen op de Olympische Spelen zien. Nederland won verrassend zilver in Tokio. "We zijn individueel misschien niet de beste, maar we weten elkaar wel te pushen tot de limit", zei startloper Liemarvin Bonevacia.

Precies dat wilde Van Gaal bewerkstelligen. Hij wees op Terrence Agard. De tijd van de tweede loper was de op één-na-snelste van het hele deelnemersveld. Van Gaal kreeg er tranen van in zijn ogen.

Bekijk hieronder een interview met Louis van Gaal van zondag. Hij vertelt onder meer of hij net als in 2014 iets in petto heeft om de spanning te breken.

Ruim een jaar later staat Van Gaal met Oranje in Qatar. Met een groep die in zijn ogen gemiddeld van hoger niveau is dan die van 2014. En: "Deze groep is qua teamspirit ver verheven boven al de andere groepen. Ook die van Brazilië."

Hoewel landen als Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Duitsland en Spanje individueel betere spelers hebben, denkt de bondscoach dat het Nederlands elftal daarom toch het WK kan winnen. "Dat we een grote kans hebben, is zeker."

'Weinig trainers die dat durven zeggen, maar ik zeg het'

Dat geloof heeft Van Gaal ook zijn spelers bijgebracht. Afgelopen maandag nog, toen de groep in Zeist voor het eerst bijeen kwam, werd het gezamenlijke doel herhaald: "Dat is wereldkampioen worden."

Wereldkampioen worden. Wereldkampioen worden. Wereldkampioen worden. Wereldkampioen worden.

Het geloof in de wereldtitel is afgelopen jaar vernuftig in de hoofden van de internationals geïmplementeerd. Via meetings, in persoonlijke gesprekken, op de training, maar ook via WhatsAppjes, zo legde Steven Berghuis deze week uit.

"Om een voorbeeld te geven", zei Berghuis. "Toen bekend werd dat de bondscoach ziek was, heb ik hem een appje gestuurd en hem beterschap gewenst. Hij stuurde 'dankjewel' terug en vroeg meteen of ik klaar was om wereldkampioen te worden. Dat kwam wel binnen, zeg ik eerlijk."

Van Gaal is de leider en als die dat uitspreekt, gaan de volgelingen, de spelers, dat geloven. Hij bleef het herhalen. Van Gaal: "Er zijn weinig trainers die dat durven zeggen, maar ik zeg het. Ik wil wereldkampioen worden en mijn spelers ook."

Nog één keer gaat hij voor dat doel. Vermoedelijk zijn laatste kunstje als bondscoach van Oranje. Het moet zijn ultieme meesterwerk worden. De lessen van zijn vorige termijnen zijn geleerd. Het kan nog beter.

Van Gaal imagineert een vol Museumplein, vol van Oranje: "Wij zijn de beste... van de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl