NOS Voetbal

Van Gaal laat niets los over basisplek voor Noppert, maar hint op Gakpo 'op 10'

"Ik merk dat de spanning toeneemt, ook in de selectie." Bondscoach Louis van Gaal kan haast niet wachten op het duel met Senegal van maandag, de eerste WK-wedstrijd van het Nederlands elftal.

Zowel op de persconferentie als exclusief bij de NOS werd duidelijk dat Cody Gakpo vrijwel zeker start tegen Senegal.

"Ik maak altijd een verdeling tussen creatieve en loyale spelers, dat zijn over het algemeen verdedigers en middenvelders. Er zijn drie, hooguit vier creatievelingen in een elftal. De rest speelt in dienst van hen. Er moet balans zijn in een elftal", vertelde Van Gaal.

Door het gemis van Memphis Depay valt er een creatieveling weg bij Oranje. Vincent Janssen lijkt hem voorin te gaan vervangen. "Hij heeft in het verleden geleverd", constateerde Van Gaal.

Bekijk hieronder het programma van Oranje in de groepsfase. Alle duels zijn live te zien bij de NOS.

NOS

De bondscoach beseft echter dat er elders op het veld een creatieve speler extra nodig is en vergelijkt Gakpo en Davy Klaassen.

"Memphis is onze topscorer en assistkoning. Dat scheelt in creativiteit en dat kan je opvangen door voor Gakpo te kiezen op het middenveld, in plaats van Klaassen."

Noppert

De geruchten dat Andries Noppert maandag het doel verdedigt, worden steeds hardnekkiger. Het blijft echter vooralsnog bij geruchten, Van Gaal wilde de berichtgeving namelijk niet bevestigen.

"Ik geef nooit de opstelling. Het was geen moeilijk besluit, want ik ben redelijk overtuigd van mijn keuze."

De 28-jarige Noppert, uitkomend voor sc Heerenveen, speelde nog nooit een wedstrijd voor Oranje. Ook Justin Bijlow en Remko Pasveer hebben weinig ervaring in het Nederlands elftal.

In gesprek met de NOS liet Van Gaal iets meer los, waarbij hij zich niet wilde vastleggen op een eerste doelman gedurende het gehele WK.

"Je moet leveren, ik blijf het maar zeggen. Je wilt wereldkampioen worden. Ik denk dat we met het elftal van morgen Senegal kunnen verslaan, maar tegen Qatar of Ecuador kan het weer anders zijn."

Zijn keeperskeuze voor het treffen met Senegal ligt in ieder geval vast. "Mijn taak is om dat met de spelers te overleggen. Natuurlijk heb ik ook met de keepers gesproken, nadat zij de keuze hadden vernomen."

Bekijk hieronder beelden van de inspectie van het stadionveld door Oranje (waar Van Gaal Gakpo even opzoekt) en van de laatste training.

Een gok wil Van Gaal zijn beslissing niet noemen, ook al beschikken Noppert, Bijlow en Pasveer over weinig tot zelfs geen interlandervaring. Jasper Cillessen heeft die wel, maar viel af.

"In principe zou de ervaring van Cillessen moeten tellen als eerste keus, dat is hij niet geworden. Dan moeten we het doen met keepers die minder ervaring hebben. Dat is wel jammer."

'Eerste duel altijd belangrijkste'

Hoe dan ook, de confrontatie met Senegal heeft de hoogste prioriteit bij Van Gaal. "Zo'n wedstrijd is altijd de belangrijkste. Die kan de toon zetten voor het vervolg. Senegal is kampioen van Afrika, niet zomaar een tegenstander. Wij missen Memphis, die morgen niet begint. Zij missen Sadio Mané. De vraag is hoe beide teams dat gaan oplossen."

De geblesseerde Mané mist de gehele eindronde en dat doet liefhebber Van Gaal pijn. "Mané is een bijzondere voetballer. Ik wilde hem halen toen ik manager was van Manchester United, hij speelde toen bij Southampton."

"Ik ben fan van hem. Mané kan een wedstrijd openbreken. Ik denk dat Senegal hem erg gaat missen, maar wij missen morgen onze topscorer en assistkoning."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl