NOS Voetbal

Louis de voetballer: 'Dat fragment gevonden waarin ik Pelé door de benen speel?'

De coach Louis van Gaal behoeft geen introductie. De man die clubs in Nederland, Spanje, Engeland en Duitsland aan hoofdprijzen hielp en die met Oranje brons won op het WK van 2014. Maar de speler Louis van Gaal? Kon hij er eigenlijk wat van? "Daar waren we heel erg benieuwd naar."

Voor Andere Tijden Sport doken Kees Jongkind en Steven van der Gaag het archief in, ze achterhaalden bijzonder beeld in Nederland en België en spraken met oud-spelers en vrienden van Van Gaal.

Jongkind: "We vonden beelden waarop hij samen op het veld staat met Johan Cruijff bij Ajax. Uniek. En hij heeft eens een wedstrijd tegen Pelé gespeeld." En die vraag, of hij er wat van kon? "Daarvoor moet je de aflevering zien."

Feit is in elk geval dat Van Gaal ooit als tweede is geëindigd in de jaarlijkse verkiezing van Voetballer van het Jaar, achter diezelfde Johan Cruijff. De derde man op het podium in 1984 is ook geen onbekende: Danny Blind.

En dat voor een speler die in Nederland alleen uitkwam voor Telstar (25 duels), Sparta Rotterdam (248) en AZ (17).

Jongkind en Van der Gaag vroegen talloze oud-ploeggenoten naar de jonge Van Gaal, ook bij de club waar het voor hem allemaal begon: RKSV De Meer. Bij die amateurvereniging sprong Van Gaal er dermate bovenuit dat hij in 1971 werd gescout door grote buurman Ajax.

Maar hij slaagde er niet in het eerste te halen. Gek was dit overigens niet: in die periode was Ajax de beste club ter wereld, met spelers als Cruijff, Johan Neeskens en Piet Keizer.

Van Gaal kreeg een aanbieding van Royal Antwerp en verkaste naar België. Ook daar zocht Jongkind oud-ploeggenoten op.

Uitverkiezing Voetballer van het Jaar 1984 in de eredivisie: Van Gaal, Cruijff en Blind

Het leverde een keur aan interessante anekdotes op. "Maar we konden in deze aflevering natuurlijk niet om de hoofdpersoon zelf heen. We wilden Louis eerst de aflevering laten zien, ook met de vraag of het allemaal klopte wat ze over hem zeiden."

'Kunnen we beginnen?'

Een afspraak maken met de huidige bondscoach bleek echter nog niet zo eenvoudig, "Uiteindelijk lukte het. Op 4 oktober. Het kon ook alleen maar die dag."

Net na de interlands met België en Polen had Van Gaal even tijd. Hij was nog maar heel even in Nederland. "We hadden een afspraak in Hotel Huis ter Duin om 17.00 uur. Daar hadden we de hele middag opgebouwd en we zaten er helemaal klaar voor. Om tien voor vijf kwam Louis binnen: 'Zo. Is dit de stoel? Kunnen we beginnen? Want ik heb zo nog een afspraak'."

Begin jaren zeventig: Louis van Gaal met zijn eerste vrouw Fernanda

Jongkind wist dat hij Van Gaal eerst gerust moest stellen. "Louis wilde weten wat de bedoeling was. Dus we legden het uit: je krijgt een oortje in, je hoort en ziet de uitzending en je kunt te allen tijde de film stoppen en reageren op een fragment."

Het rechteroor

Een goede voorbereiding blijkt het halve werk. "Ik wist dat hij maar één goed oor heeft, zijn rechteroor. En ik wist: als we dat niet goed doen, hebben we een probleem. De geluidsman vroeg het nog netjes aan hem: meneer Van Gaal, ik begrijp dat hij in uw rechteroor moet? 'Dat heb jij goed begrepen', zei Louis. En toen de persvrouw van de KNVB ook net voor vijf uur binnen was, konden we beginnen."

Het Sparta van de midden jaren '80: Louis van Gaal als blikvanger van Sparta. Op de achtergrond (vlnr) René Eijer, Edwin Olde Riekerink, Adrie Andriessen, Silvio Diliberto, Ron van den Berg en Leen van Oosten.

Op welke fragmenten zou Van Gaal reageren? Op de geprikkelde quotes van oud-ploeggenoot René van der Gijp, die betwijfelde of Van Gaal ooit dicht bij een selectie voor Oranje had gezeten? Of op de opmerkingen van zijn teammaatjes bij RKSV De Meer, die zeiden dat hij van kleins af aan al een tikkeltje eigenwijs was?

"Maar Louis heeft ademloos gekeken. Als gezegd: hij kon op elk moment de uitzending onderbreken, maar deed dit niet. Hij was emotioneel toen hij zijn eerste vrouw Fernanda voorbij zag komen in een fragment over zijn tijd in België. Dat zag je. En we zagen een reactie op Van der Gijp, maar hij zei verder geen woord."

Louis van Gaal (rugnummer 16) in actie tegen Pelé (rugnummer 10)

Hoewel Van Gaal na het zien van de aflevering eigenlijk een afspraak had, bleef hij nog ruim drie kwartier napraten. "Hij wilde weten wat wij ervan vonden. En hij vroeg ook naar recente situaties, zoals zijn persconferenties. Wat wij daarvan vonden."

Blind en Pasveer

"Hij vertelde vervolgens ook over zijn speelwijze voor Qatar. Hij legde ons uit waarom Daley Blind altijd meegaat, omdat hij zo belangrijk is in zijn systeem. En hij uitte zijn totale onbegrip over discussies met journalisten die niet begrijpen waarom hij sommige keuzes maakt. 'Als ik Pasveer voor het eerst selecteer, dan doe ik dat toch om hem in actie te zien?'"

"Wij waren op een gegeven moment al klaar met opruimen en toen pas ging Louis weg naar zijn afspraak. Bleek dat hij naar de kapper moest... Oh, en bij het weggaan vroeg hij nog, met een lach, of wij uit zijn oefenwedstrijd tegen New York Cosmos het fragment hadden gevonden waarbij hij Pelé door de benen speelde. Maar dat hebben we gek genoeg nooit kunnen vinden..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl