NOS Voetbal

Media zetten Van Gaal op scherp: 'Ik maak geen grapjes tijdens persconferenties'

Hoewel Louis van Gaal benadrukt dat hij daags na aankomst in Qatar de komende drie dagen moet acclimatiseren, is de bondscoach van Oranje tijdens zijn persconferentie meteen op dreef.

"Ik blijf rustig, he?", klopt hij zichzelf op de borst als na een reeks kritische vragen ook nog eens de kwestie Jasper Cillessen aan bod komt. "Het is iedere keer hetzelfde met jou. Het gaat niet om spelers die nu thuis zijn."

Spreekwoordelijke druppel

Dat Van Gaal door Telegraaf-journalist Valentijn Driessen werd gevraagd waarom hij Cillessen zelf niet had afgebeld, was de spreekwoordelijke druppel nadat weer die keeperssoap ter sprake was gekomen.

Eerder al reageerde Van Gaal hoofdschuddend op de vraag of er wat was af te leiden uit de rugnummers van de spelers, zo heeft Remko Pasveer nummer 1 toebedeeld gekregen. En dat zou erop kunnen wijzen dat de keeper van Ajax eerste keuze is.

"Normaal gesproken bespreek ik dit met de spelers, maar nu niet. Ik heb ze een nummer gegeven dat past bij hun leeftijd", reageert Van Gaal met een stalen gezicht, waarna er een korte stilte valt. "Ik maak geen grapjes tijdens persconferenties."

Toch doet hij dat wel even, als een medewerker in het mediacentrum zich flink moet uitsloven om de microfoon steeds zo snel mogelijk bij de juiste journalist te bezorgen. "Op straat heb je tien van deze hulpvaardige mannetjes, hier maar één."

Van Gaal is met Oranje uitstekend opgevangen in Qatar, maar dat verwachtte hij ook al.

Mensen mogen denken wat ze willen denken. Men moet niet vergeten dat het hier een heel andere cultuur is. Je kan ook kijken naar jezelf, of het daar allemaal zo goed gaat.

Louis van Gaal over de omstandigheden in Qatar

"Ik ben hier al met Bayern geweest, toen ik daar trainer was. Ik weet gewoon dat alles hier perfect geregeld is, daar ligt het niet aan", zei Van Gaal. "Het hotel is fantastisch. De faciliteiten zijn geweldig. Het trainingsveld is top, beter kan gewoon niet."

Opvallend is dat hij ervoor kiest om met het Nederlands elftal op het heetste punt van de dag te trainen. Maar dat is volgens Van Gaal juist een goede test om te kijken hoe zijn ploeg het doet bij temperaturen van rond de dertig graden.

"Het is een soort aanpassing, gewenning. En ook kijken naar de data, of dat zo zwaar weegt op de jongens", vervolgt hij. "Ik ben ook zelf voetballer geweest, ik kon er niet tegen. Maar er waren medespelers die het heerlijk vonden."

Voetballen in Qatar is geen voordeel voor mensen uit een kikkerland, haalt Van Gaal meerdere keren aan. Dan heeft hij het over de hitte, want voetballend gezien verwacht hij veel van zijn ploeg.

'We can come an end'

In zijn vertrouwde steenkolenengels ("We can come an end.") weet hij vragen van de internationale pers over mensenrechten en arbeidsomstandigheden met warrige antwoorden te pareren. "Mensen mogen denken wat ze willen denken. Men moet niet vergeten dat het hier een heel andere cultuur is. Je kan ook kijken naar jezelf, of het daar allemaal zo goed gaat."

Ja, hij heeft begrip voor de supporters die uit principe thuisblijven. "Ik hoop dat we zo goed spelen, dat ze aan het eind van het toernooi voor de televisie zullen zien hoe goed we zijn."

Hij droomt van de finale, al komt daar volgens Van Gaal ook een beetje geluk bij kijken. "Ik geloof in de verbeeldingskracht. Als je het je kunt verbeelden, dan kun je het ook worden."

De korte sessie eindigt met nog meer irritatie, omdat niet iedereen zijn vragen heeft kunnen stellen. Van Gaal beent snel naar het trainingsveld, waar na de uitlooptraining van dinsdagavond het serieuze werk gaat beginnen.

"Ik heb er heel veel zin in. Maar veel belangrijker is dat de spelers dat hebben. Die hebben dat al laten blijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl