NOS Voetbal

'Geen zorgen Oranje om Qatar en Ecuador' en 'Noppert op goal is een gok'

Wat zijn de conclusies na de openingswedstrijd van het WK voetbal? "Dat Qatar enorm tegenvalt en dat Ecuador aardig begon, maar in de tweede helft verre van bijzonder was."

Zo analyseerde Leonne Stentler in NOS Studio WK 22 de tegenstanders van Oranje die het 22ste wereldkampioenschap voetbal openden. "Dit zijn geen landen waar Nederland zich zorgen om hoeft te maken".

Gastland Qatar bleek machteloos tegen Ecuador, dat door twee goals van Enner Valencia met 2-0 zegevierde. Volgens Pierre van Hooijdonk is Qatar niet van WK-niveau.

"Ze hebben het niveau van de hoofdklasse amateurs. Ze komen op alle fronten tekort. Voetballend vermogen, techniek, kracht en al helemaal qua tempo. Er wordt weleens gesteld dat er geen zwakke voetballanden meer zijn, maar die zijn er dus wel."

Maandag speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd tegen Senegal. Op vrijdag wacht Ecuador in het tweede pouleduel. Ook van die ploeg werd Van Hooijdonk niet warm.

"Als je ze afzet tegen het niveau van Qatar kun je concluderen dat het niet bijzonder is. Alleen, hun kracht ligt ook niet bij aanvallen. Tegen sterkere tegenstanders zouden ze beter uit de verf kunnen komen. Dan moeten ze verdedigen en op de counter spelen. Dat ligt ze beter."

Ook Stentler denkt dat Ecuador gebaat is bij een betere, aanvallende tegenstander. "Ecuador voldeed een klein gedeelte van de wedstrijd aan de verwachtingen, maar ze lieten veel ruimtes vallen en gaven verkeerde passes. Dat viel tegen, maar dat heeft ook met de tegenstander te maken. Ik geef ze wel kans tegen Senegal."

Keeperskwestie Oranje

De twee analisten bespraken ook de keeperskwestie in het Nederlands elftal. Wie stelt bondscoach Louis van Gaal op onder de lat? Andries Noppert zou afgaande op de laatste trainingen de beste papieren hebben en zijn debuut kunnen maken.

"Een gok", denkt Van Hooijdonk. "Ik vind Noppert niet beter dan Remko Pasveer of Justin Bijlow. Dan zou ik kiezen voor degene die ervaring heeft op internationaal niveau en in het Nederlands elftal. Dat is Bijlow."

Bekijk hieronder het programma van Oranje in de groepsfase. Alle duels zijn live te zien bij de NOS.

Het programma van het Nederlands elftal in groep A

Naast Steven Bergwijn in de spits zal Vincent Janssen waarschijnlijk Memphis Depay vervangen, die nog over te weinig wedstrijdritme beschikt. "Dat is best verrassend. We zijn gewend dat we met Bergwijn en Memphis beweeglijke spitsen hebben, dat is Janssen niet. Ook zijn laatste interlands waren niet heel overtuigend", zegt Stentler.

"Tegen Polen viel hij goed in, maar bij zijn basisplaats tegen België daarna viel hij tegen. Ik ben wel benieuwd naar Cody Gakpo. Met zijn corners in combinatie met de kopkracht van Oranje heb je een extra wapen."

Van Hooijdonk had de PSV'er in de rol van Memphis verwacht. "Omdat hij de rol van Memphis beter kan overnemen dan Janssen. De combinatie Bergwijn en Janssen wijkt teveel af van die tussen Memphis en Bergwijn. Janssen is een uitstekende spits, maar ik dacht dat Van Gaal zou kiezen voor snelheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl